banerKIA3

Pokušavamo da otrgnemo od zaborava sve tekovine i sva zbivanja, koja su se davnih godina desila na ovom području, kada je naš Banat, oktobarskih dana 1944. godine, oslobođen od fašizma - Vojislav Blažin

Polaganjem venaca na spomenike na Tiskom keju, predstavnici ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, lokalne samouprave, Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Vološin" i građani Novog Bečeja, 3. oktobra, odali su počast palim borcima u II svetskom ratu.

Kod spomenika na Tiskom keju, kratak govor je održao dr Vojislav Blažin, predsednik društva "Vološin": "Pokušavamo da otrgnemo od zaborava sve tekovine i sva zbivanja, koja su se davnih godina desila na ovom području, kada je naš Banat, oktobarskih dana 1944. godine, oslobođen od fašizma. Naše društvo pokušava da na jedan dostojanstven način pokaže, i prikaže da ništa nije zaboravljeno i da treba negovati i podsećati mlade naraštaje, mlade ljude, na sve ono što su nam stari ostavili. 70 godina od oslobođenja je jedan ozbiljan datum, koji treba da se obeleži na dostojanstven način, tako da mi pozivamo sve građane da dođu i da učestvuju u tome."

Skupu se obratio i predstavnik ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, odavši dužno poštovanje poginulim precima: "Doprininos koji smo zajedno ostvarili u zajedničkoj pobedi, ima veliki značaj za ceo svet. Mislim da je naša obaveza, kao potomaka tih heroja, da sačuvamo spomenike, da sačuvamo sećanje na njih, i da se potrudimo da u budućnosti ne bude rata. "

Povodom 70 godina od oslobođenja Novog Bečeja u II svetskom ratu, u Domu kulture, upriličena je i Svečana akademija u kojoj su učestvovali učenici OŠ „Josif Marinković" i OŠ „Miloje Čiplić", prof. dr Aleksandar Kasaš, tamburaški ansambl "Obzorja", i Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo.

panel
5580
Članaka
panel
5414
Fotografija

Poslednje fotografije

04.06.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


04.06.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

Kumane se nalazi na nadmorskoj visini od 78-81 m