banerKIA3

U Novom Miloševu su prodefilovala nekadna najsavremenija poljoprivredna vozila koja, bez obzira na duboku starost, i danas imaju upotrebnu vrednost, ali i traktori koji predstavljaju pravu retkost, jer su izrađeni u ograničenim serijama

Defile starih traktora, demonstracija rada vršalice i drugih mašina bar na tren je prisutnima otvorilo vrata jednog drugačijeg sveta i poimanja života i rada. Odavno su parnu vršalicu zamenile novije, savremenije mašine. "Muzej Žeravica" u Novom Miloševu raspolaže retkom kolekcijom starih poljoprivrednih mašina i alata.

Posebnost predstavlja i činjenica da je većina mašina u radnom stanju, u šta su se uverili posetioci istakao je Čedomir Žeravica, vlasnik muzeja: "Ideja je bila, i da, koliko to mogu da prenesem mladim ljudima, studentima, đacima, da vide kako se stvarno nekada od njive do kalača stizalo. Bitno je da su svi traktori koje sam hteo da sačuvam tu, da o svakome imamo sve podatke, da ih dovedemo u ispravno stanje. Za današnji dan, moja ideja je bila, da te traktore prezentujemo ljudima, gostima koji su bili, i da ih čak probaju, da vide kako se jedan vremešni traktor vozi. Ranije je bilo dosta dosadno, stacionarno. Otvaranje, razgledanje postavke u muzeju. To je već 100 puta viđeno. Ljudi su već počeli da izbegavaju takve sastanke. Došao sam na ideju kao bih mogao da zainteresujem ljude. Organizovao sam vršidbu trešom i parnom mašinom, a na kraju defile traktora na kojem je o svakom traktoru nešto rečeno, a i data prilika i mogućnost da se probaju traktori.”

Čedomir Žeravica je ljubav prema ovim vremešnim lepotanima, koji su u svoje vreme bili vrhunac tehnike, nasledio od oca Milivoja koji je poželeo da nabavi traktor Fordson 10-20 HP, koji je imao njegov otac Milorad.

Rečeno, učinjeno, a od starog Fordsona do ideje za stvaranje sadašnje kolekcije nije se mnogo razmišljalo, dodaje Žeravica: "Moj otac je davno, gledajući svoju sliku iz detinjstva, video sebe na traktoru kao dečkića, i poželeo da takav traktor jednog dana kupi. Potrudio se i našao je isti takav traktor. Kada je otišao u dvorište tog domaćina, video je nekolicinu takvih traktora i začudilo ga je odakle tom čoveku toliko vremešnih traktora.

Vlasnik mu je rekao, da ih je spremio za prodaju, i da naravno, zaradi. Tada je moj otac došao na ideju, da koliko može i koliko ima novca, sakupi te traktore i da ih sačuva od nestanka, od zaborava. Tako je krenuo sa nekoliko traktora, kasnije sam ja preuzeo vođenje muzeja. Pokušao sam da sačuvam i više od toga, staro zanatstvo, alate, poljoprivredne mašine. Sve što je nekada činilo jednoj porodici da od toga živi, da školuje svoju decu i da obezbede egzistenciju.

panel
5580
Članaka
panel
5414
Fotografija

Poslednje fotografije

04.06.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


04.06.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da su grof Lipot Rohonci, grof Karolj Leiningen od Vesterburga i Đula Urban bili novobečejski zetovi oženjeni za unuke spahije Pavla Hadžimihajla?