Novi Bečej "Grad u fokusu 2016"

Na konkursu raspisanom od strane Ministarstva kulture i informisanja, projekat "Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti'" doneo je Novom Bečeju titulu "Grad u fokusu 2016" i preko 56 miliona dinara namenjenih finansiranju brojnih aktivnosti', manifestacija i infrastrukturnih radova.

U novobečejskom Domu kulture će se uraditi i opremiti multimedijalni prostor (bivša diskoteka), u Narodnoj biblioteci je u planu saniranje stepeništa i zida i postavljanje rampe za osobe sa invaliditetom, srediće se sprat Žitnog magacina, formiraće se "kulturni inkubator" (Tursko-bečejska štedionica), urediće se galerija i biblioteka u Banatskom kulturnom centru, u muzeju Glavaševa kuća u planu je elektronsko uvođenje evidencije, a u muzeju "Žeravica" će se raditi na uređenju etno kuće.

Dom kulture u Novom Bečeju bi do kraja sledeće godine trebalo da dobije jednu modernu, multifunkcionalnu i multimedijalnu salu sa konferencijskim i galerijskim prostorom.

Projektom je predviđeno adaptiranje prostorija bivše diskoteke. Građevinski radovi koji podrazumevaju kompletno opremanje vrede oko 15 miliona dinara, a nešto preko 7 miliona je predviđeno za kupovinu opreme.

Sala je zamišljena kao jedan veliki prostor pregrađen staklenim panelima koji se po potrebi mogu otvarati i zatvarati. Jedan deo će biti galerijski i njegova svrha će biti pružanje informacija o kulturnim, istorijskim i turističkim činjenicama u opštini, dok će se u drugom, konferencijskom delu održavati konferencije, radionice i prezentacije.