Opština Novi Bečej tradicionalno ima dobre i uspešne sportiste, a to se naročito odnosi na novobečejske kartiste. Sa svakog takmičenja karatisti iz Novog Bečeja se vrate sa pregršt medalja, što je bio slučaj i sa poslednjeg, skoro održanog, Prvenstva Srbije u Lazarevcu. Novobečejci su se s ovog takmičenja vratili sa devet medalja: 5 zlatnih, 1 srebrnom i 3 bronzane. Povodom ovog velikog uspeha, upriličen je i prijem u zgradi Opštine Novi Bečej. Mlade karatiste su primili i ugostili Saša Maksimović, predsednik SO Novi Bečej i Matija Kovač, zamenik predsednika opštine.

“Ovo je jedan od onih trenutaka kada se ponosite svojim sugrađanima, u ovom slučaju sigurno našim najmlađim sugrađanima. Lokalna samouprava ima nameru naravno i u budućnosti da pomaže svim sportistima, pogotovu onima koji su tako uspešni, kao ovi naši najmlađi sugrađani, sa ovolikim brojem medalja.”

Ovi uspešni mladi spotisti deo su generacije koja trenira već 7 godina, a članovi su karate kluba „Sen pai" koji postoji već 8 godina. Osnivač i trener ovog kluba Jovan Stančić ističe da je ovogodišnje Državno prvenstvo do sada najveće u istoriji takmičenja u Srbiji. “U nedelju smo nastupili na Prvenstvu Srbije u Lazarevcu, koje je po prvi put organizovano tako što se ujedinilo 6 karate federacija i bilo je ukupno 240 klubova i 2318 takmičara. U velikoj konkurenciji deca iz našeg kluba su osvojila dosta medalja: 5 zlatnih, 1 srebrnu i 3 bronzane. Time su stekli pravo učešća, kao članovi reprezentacije Srbije, na Svetskom prvenstvu koje će se u oktobru održati u Krakovu. Time su za ovu prolećnu sezonu završili i mogu da kažem da su ostvarili do sada najveći uspeh, što se tiče Prvenstva Srbije i domaćih takmičenja." Na prošlom Svetskom prvenstvu karatisti kluba „Sen pai" osvojili su 4 medalje u kategoriji borbi, pa je Stančić vrlo optimističan i s razlogom očekuje medalje sa predstojećeg ovogodišnjeg takmičenja u Krakovu.

„Prvi koraci komisije su da obiđemo škole, da vidimo koje je stanje objekata u školama gde se odvijaju časovi fizičkog vaspitanja, da vidimo stanje rekvizita i sprava." - Suzana Vorkapić

Međunarodni dan sporta je bio 6. aprila, a s obzirom da je bila nedelja, lokalna samouprava je odlučila da ga obeleži prvog narednog radnog dana, održavši sastanak na temu školskog sporta. U Srbiji se aktivno radi na vraćanju sporta u škole, a tako je i u novobečejskoj opštini. Sastanku, održanom u zgradi opštine, prisustvovali su direktori škola iz svih naseljenih mesta naše opštine, predstavnici Sportskog saveza opštine Novi Bečej, članovi novooformljene Komisije za školski sport, kao i predstavnici lokalne samouprave. Cilj sastanka je bio da se razmene mišljenja i iskustva, kao i da se dogovori na koji način se školski sport može poboljšati. Sastanak je vodio Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej: „Namera lokalne samouprave jeste da se maksimalno podrži sport u opštini Novi Bečej. Sva angažovanost opštine iz prethodnih godina biće i ove budžetske godine nastavljena u tom smeru, ali ono što nam je bilo jako važno jeste da se mnogo više energije, rada, sredstava uloži u razvoj sporta u školama, odnosno kako kažemo školskog sporta. Baš zbog toga je formirana tročlana komisija koju predvodi diplomirani difovac Suzana Vorkapić iz Novog Bečeja i njihov zadatak će biti da u potpunosti objedine rad po školama u saradnji sa nastavnicima fizičkog vaspitanja, da skeniraju situaciju oko rekvizita, sportskih terena po školama, brojčano stanje školske dece koja se bave nekim sportom, da ponovo ožive sportske sekcije i naravno turnire u školama i da u saradnji sa sportskim savezom ta priča bude i dugotrajna i održiva."

Kako je na sastanku naglašeno, Komisija za školski sport ima za cilj da koordiniše i poboljša komunikaciju, pre svega, među školama i Sportskim savezom. Komisiju čine: Vladimir Galetin, trener KK , Jedinstvo" i član Sportskog saveza opštine Novi Bečej, Jovan Stančić, trener karate kluba „Sen pai" iz Novog Bečeja. Suzana Vorkapić, diplomirani difovac i predsednica komisije kaže da su prvi koraci komisije da obiđe škole: „Da vidimo koje je stanje objekata u školama gde se odvijaju časovi fizičkog vaspitanja, da vidimo stanje rekvizita i sprava i da u razgovoru sa nastavnicima škola i profesorima vidimo sekcije koje postoje u školama, da pomognemo u realizaciji sekcija kojih nema i uopšte da komuniciramo između škola, lokalne samouprave i Sportskog saveza opštine."

lako prinudna naplata poreza spade u vrlo nepopularne mere, iz lokalne samouprave podsećaju da je takođe vrlo nekorektno, prema onima koji redovno isplaćuju svoje poreske obaveze, da im neplatiše ugrožavaju rad opštine, koja servisira potrebe svih stanovnika na lokalnom nivou.

Dugovanja koja poreski obveznici u opštini Novi Bečej imaju prema lokalnoj samoupravi iznose oko 50 miliona dinara. Uz ukidanje sredstava od poreza koji su republičkim odlukama ukinuti prošle godine, a pripadali su lokalnom budžetu i ovakva velika dugovanja postavlja se pitanje racionalnog runkcionisanja opštine.

U prvom kvartalu 2012. godine bužet opštine Novi Bečej iznosio je 186 miliona dinara, 2013. godine 168 miliona da bi se ove godine nakon promena poreskog sistema i neizmirivanja poreskih obaveza sveo na svega 150 miliona dinara.

Ovakvo stanje u opštinskom budžetu znatno ugrožava neke od aktivnosti koje je lokalna samouprava preuzela kao obavezu kao što je recimo, rad obrazovnih ustanova, čije troškove osim plata zaposlenih finansira opština, prevoz srednjoškolaca, održavanje lokalne putne mreže, isplata stipendija najboljim studentima opštine i mnoge druge koje su od značaja za život lokalne zajednice. Dugovanja pojedinih i fizičkih lica kreću se i do pola milliona dinara, a pravnih i do 5 miliona. Kako bi se sprečilo potpuno ugrožavanje rada lokalne samouprave neophodno je bilo uvođenje mera prinudne naplate poreza.

Poreski obveznici koji nisu izmirili svoja dugovanja prema lokalnoj samoupravi u narednom periodu dobiće upozorenje u vidu pismene opomene da ih izmire. Nakon primljenog obaveštenja o dugovanju u vidu opomene poreski dužnici će imati period od 5 dana za izmirenje dugovanja, a nakon toga preći će se na prinudnu naplatu poreza.

Prinudna naplata će se izvršiti administrativnom zabranom na plate ili penzije i svako drugo lično primanje u visini do 2/3 ukupnih primanja, dok će nezaposlenim licima dugovanja biti naplaćena putem hipoteke na nepokretnosti koje poseduju (kuća, stan, zemlja).

Iako prinudna naplata poreza spade u vrlo nepopularne mere iz lokalne samouprave podsećaju da je takođe vrlo nekorektno prema onima koji redovno isplaćuju svoje poreske obaveze da im neplatiše ugrožavaju rad opštine koja servisira potrebe stanovništva na lokalnom nivou i zato apeluju na one koji duguju da svoje obaveze izmire u što kraćem roku.

Kao i u 2013. godini i ove godine lokalna samouprava ponudila je dužnicima sistem reprograma dugovanja putem administrativne zabrane na primanja, koji bi im smanjio troškove koje naplaćuje NBS.

Održan je prvi sastanak članova tima za kordinaciju procesa izrade programa zaštite životne sredine za period od 2015. do 2020. godine.

Tim se sastao u petak 04. aprila u zgradi Opštinske uprave. Saša Dujin, v.d. direktora Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), koja je izradila projektnu dokumentaciju, otvorio je sastanak kome su prisustvovali predstavnici Opštinske uprave i drugih javnih i privatnih preduzeća, relevantnih za ovu oblast, kao i predstavnica Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Sanela Veljkovski.

Ovo je jedan od koraka na početku implementacije projekta „Izrade programa zaštite životne sredine" u okviru grant šeme programa EXCHANGE 4, koju sprovode Delegacija EU u Srbiji i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Na sastanku su definisani konkretni koraci u procesu izrade programa kao i konkretni zadaci, takođe je zaključeno da je neophodno da se u proces uključe i drugi činioci. Planirano je da ovaj program bude izrađen i da ga Skupština opštine usvoji do kraja godine.

Da ženska košarka u Novom Bečeju ne treba da brine za svoju budućnost, potvrđuju rezultati koje su, na prvenstvu Vojvodine zabeležile mlađe pionirke (2001 godište) “Jedinstva” iz Novog Bečeja. Posle osvajanja četvrtog mesta u liga takmičenju Novobečejke su izborile pravo učešća na završnom turniru u Titelu. Na ovom takmičenju, pored pionirki iz Novog Bečeja, učestvovale su i ekipe „Titela", „Čelareva”, “Proletera" iz Zrenjanina. U polufinalu “plej ofa" pionirke „Jedinstva" izgubile su od „Titela" 63:25, ali i pored toga mogu biti zadovoljne, jer su plasmanom na završni turnir ostvarile veliki uspeh. Za ekipa trenera Ivice Blažina igrale su: Anita Jakobović (kapiten), Milica Sekulić, Kristina Kulčar, Marija Popov, Milana Popov, Мiliса Stojšin, Maša Purać, Marija Zokić, Jelena Ćurčić, Marija Jocković i Katarina Ćurčić.

Strana 1 od 6

Sadržaj

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak