Novi gromobran za bezbednost Novobečejaca

„Sada imamo gromobran koji može da služi u narednih dvadesetak godina bez problema.“ - Novica Blažin, direktor Doma kulture

Gromobran na zgradi Doma kulture, star 38 godina, zamenjen je novim. Dom kulture, u saradnji sa opštinom Novi Bečej, organizovao je uklanjanje starog gromobrana, kao i postavljanje novog. Vrednost ovog poduhvata je oko 350.000 dinara, a finansirala ga je opština Novi Bečej. Stari radioaktivni gromobran, čija je upotreba danas zakonom zabranjena, uklonili su stručnjaci iz Instituta „Vinča“. Umesto njega je postavljen gromobran sa, takozvanim, ranim stratovanjem, a postavilo ga je preduzeće „Tesla sistemi".

Novica Blažin, direktor Doma kulture, kaže da je sad prostor oko Doma kulture, u prečniku od 180 metara, bezbedan: „Ovo je gromobran koji ima rano stratovanje, možda neću biti precizan, ali nekoliko sekundi pre pojave groma, on ta pražnjenja hvata i čini bezbedno okruženje u prečniku od 180 metara. Nisu samo Dom kulture i zgrada bioskopa bezbedne, već su i zgrade u okolini. Tu pre svega mislim na Dom zdravlja, Hotel „Tiski cvet“, privatna domaćinstva, a mogu reći da je sad i kej bezbedan od električnih pražnjenja. Sada imamo gromobran koji može da služi u narednih dvadesetak godina bez problema."

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je Jovan Knežević - Caca je 1860. godine u Vranjevu osnovao prvo srpsko profesionalno pozorište, iz koga se 1861. godine formiralo Srpsko narodno po­zorište u Novom Sadu.