Terenski radovi će se obavljati u naredna 3 meseca u katastarskim opštinama Novi Bečej, Novo Miloševo i Kumane kao i u samom gradu

Na teritoriji opštine Novi Bečej počela su istraživanja za naftu i gas koje izvodi geofizička ekipa NIS Naftagas - Naftnih servisa, Geofizički servisi. Terenski radovi će se obavljati u naredna 3 meseca u katastarskim opštinama Novi Bečej, Novo Miloševo i Kumane kao i u samom gradu.

Radovi podrazumevaju postavljanje kablova za snimanje i upotrebu radnih mašina. Oprema koja se koristi je u potpunosti bezbedna, kako u pogledu zdravlja, tako i u pogledu životne sredine. Polaganje kablova radnici Geofizičih servisa će vršiti ručno po unapred projektovanim pravcima (profilima), uglavnom na poljoprivrednim površinama bez pričinjavanja štete. Osim toga, kablovi će biti polagani i po ulicama naselja, a tamo gde je to neophodno, i u privatnim dvorištima. Zbog toga se građani Novog Bečeja mole da omoguće radnicima Geofizičkih servisa da postave kablove u njihova dvorišta i da ih nakon 5-7 dana pokupe. Procena je da će radovi u samom gradu trajati 10-15 dana.

Za razliku od kablova, upotreba radnih mašina može prouzrokovati pričinjavanje štete na poljoprivrednim površinama po unapred projektovanim pravcima (profilima). Nadoknada se obavlja redovno po jednostavnoj proceduri koju sprovode radnici Geofizičkih servisa iz „Odeljenja za procenu štete“. Procenitelji u saradnji sa vlasnikom sačinjavaju Zapisnik, a isplata nadoknade se vrši uplatom na tekući račun vlasnika ili u gotovini ukoliko vlasnik ne poseduje tekući račun. Potrebno je da vlasnici prijave eventualno načinjenu štetu u svojim Mesnim zajednicama i da pripreme brojeve svojih tekućih računa, kontakt telefon, kao i brojeve katastarskih parcela kroz koje su prošle radne mašine kako bi se zapisnik ispravno popunio.

Radne mašine će se koristiti i u naseljima, pri čemu je mogućnost oštećenja infrastrukture ili okolnih objekata zanemarljiva. Ovakva metoda istraživanja je korišćena u više od 100 naselja širom Srbije, a najviše u Vojvodini.

„Cilj je da se u kontinuitetu poljoprivrednici edukuju, da dobiju neka nova saznanja, jednostavno ta saznanja da primene na svojim poljima i da na taj način ostvare bolje rezultate “ - Đorđe Moravčević.

U četvrtak 23. januara, u svečanoj sali opštine Novi Bečej, održan je sastanak poljoprivrednika na temu povrtarstva. Sastanak su organizovali Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (LER) i opština Novi Bečej, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima. Održano je nekoliko prezentacija i predavanja na različite teme iz oblasti povrtarske poljoprivredne proizvodnje. Zoran Džilitov, predstavnik firme „AGRO MATKO“, koja se bavi uvozom i distribucijom repromaterijala za poljoprivredu, održao je predavanje na temu semena povrća: „Između ostalog, danas sam pričao o semenu povrća koje radimo, tj. firme koje zastupamo: SAKATA, UNITED GENETICS I HOLLAR SEEDS, tako da su ljudi imali priliku da čuju par reči o hibridima koji su prisutni na našem tržištu i koji se rade. Tu je zastupljen kompletan program povrća tako da koga zanima tu smo da pomognemo, da damo semena, da pružimo servis oko proizvodnje. Ovde gde se sad nalazimo nije baš nešto zastupljena ovakva proizvodnja, pogotovu zbog konfiguracije terena, zbog zemljišta, zbog blizine velikih gradova, znači povrće se ne radi u tako velikoj meri kao u nekim drugim regionima naše zemlje, ali što da ne, pokušavamo, danas postoje ti veliki marketi koje snabdevaju veliki otkupni centri i oni se kreću u tom pravcu. Trebalo bi ugovarati proizvodnju sa nekim, za nekog, sa poznatim kupcem da se radi, da bi moglo da se plasira to što se proizvede. Nažalost još uvek se nije uspelo u svemu tome, ali se nadam da će u budućnosti moći da se radi tako.” Džilitov je posavetovao ovdašnje proizvođače da nemaju drugog izbora nego da rade. On je istakao da je na ovim prostorima uglavnom rasprostranjeno ratarstvo, dok je povrtarstvo ipak nešto intenzivnija proizvodnja i da se nada da će novobečejski poljoprivrednici uspeti da plasiraju svoje proizvode. Dr Đorđe Moravčević sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna je bio zadužen da održi predavanje vezano za proizvodnju povrća na otvorenom polju i plastenicima. Na ovom sastanku poljoprivrednika predavanje je održao i Dragan Macoš, dipl. inženjer, predstavnik kompanije BASF, na temu zaštite bilja.

Potpuno besplatno, bez naplata članarina, ugovora, diploma i sertifikata obučava decu u četiri sekcije: hor, folklor, moderan ples i solo pevanje. - Igor Karadarević

Novi Bečej od danas stoji rame uz rame sa ambasadorima zemalja Evropske Unije i Evrope, kao i sa još 40 gradova i njihovih gradonačelnika širom Srbije. Potpisivanjem ugovora sa predstavnicima manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“, koje je obavljeno u zgradi novobečejske opštine, Novi Bečej je postao deo ovog renomiranog društva, koje direktno podržava ovu manifestaciju.

Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja. Narednih meseci deca iz novobečejskih škola će učiti i usavršavati svoje talente i umeća, a u julu, na koncertu koji će se održati u Novom Bečeju, će imati priliku da ih pokažu, potvrdio je Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novi Bečej: „Ovo je, posle par godina koliko pokušavamo da nađemo prostora za jedan ovakav korak ka Evropi, zaista stvar kojoj se radujemo kako mi, tako i ovde prisutni direktori škola koji će sa svojom decom učestvovati u samom projektu. Ideja je da kroz narednih par meseci 300 dece iz opštine Novi Bečej obučimo, tačnije da ih uputimo u neke umetničke vode, da ih naučimo da se izražavaju kroz ples, muziku, igru i pesmu i da sve to predstavimo 13. jula na našem predivnom Tiskom keju, u sklopu naših menifestacija koje svake godine održavamo u Novom Bečeju.“ Nakon višemesečne obuke u svakom gradu koji je učesnik ove manifestacije održaće se koncert. Na izuzetnoj sceni, kako najavljuju organizatori manifestacije, sa decom će pevati finalisti prethodnih sezona “PRVOG GLASA SRBIJE”: Igor Terzija, Filip Mitrović, Nevena Đorđević i Boris Petrović. O ciljevima, Igor Karadarević, izvršni direktor ove manifestacije kaže: „To je manifestacije koja za cilj ima podsticanje, razvijanje i prepoznavenje mladih talenata u Srbiji, koja, evo na ovaj način, jedina sarađuje sa ambasadorima Evrope i EU i koja jedina za svoj cilj ima potpisivanje ugovora sa predsednicima opština i gradonačelnicima, gradskim i opštinskim upravama i koja zapravo, jedina potpuno besplatno, bez naplata članarina, ugovora, diploma i sertifikata obučava decu u četiri sekcije: hor, folklor, moderan ples i solo pevanje.“

Na sastanku predsednika novobečejske opštine i njegovih saradnika sa organizatorima manifestacije je dogovoreno i sa kojom će se zemljom Evrope Novi Bečej zbratimiti. Odlučeno je da to bude Azerbejdžan. Manifestacija „Srbija u ritmu Evrope“ je namenjena deci osnovnih i srednjih škola, a osmišljena je u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Belom knjigom EU o mladima, Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije i Akcionim planom politike za mlade u Vojvodini. Po završetku koncerata po Srbiji, sledi veliko finale u Šapcu.

Nova emisija za mlade na NBinfo kanalu krenula ovog meseca u saradnji sa Kancelarijom za mlade.

Ako je neko mislio da je aktivizam mladih u Novom Bečeju utihnuo, neka od sad bude čvrsto ubeđen da nije u pravu. Na našem lokalnom kanalu će biti emitovana prva omladinska emisija sa nazivom „Aktivizacija“. Segmenti iste će prikazivati rad Kancelarije za Mlade, kao lokalnog servisa mladih i za mlade, intervjue sa mladim ljudima koji inspirišu druge i uspešni su u muzici, sportu, školi, možda se bave rukotvorinama ili nekom umetnošću. Takođe, pričaće se o raznim temama vezanim za život novobečejske omladine koje će biti propraćene skečevima, anketama, šalom i muzikom. Na drugačiji način će biti prikazan aktivizam i volonterizam, kao način zabave, kao spoj lepog i korisnog.

U prvoj emisiji je glavna tema knjiga, koliko i da li čitamo, šta čitamo, da li smatramo da je čitanje korisno, bila to stručna literatura ili beletristika. Neizbežna je i poseta Narodnoj biblioteci i razgovor sa zaposlenima. Osim glavne teme, prvi put će biti prikazano buduće sedište Kancelarije za Mlade i, verovatno, mnoge prijatno iznenaditi ovakvom fantastičnom investicijom u prostor namenjem isključivo mladima. Jedan zanimljiv intervju sa mladim muzičarem sa velikim planovima i razgovor sa srednjoškolcima, učiniće emisiju još boljom.

Sigurno niko nije razmišljao o tome šta je sve potrebno da bi se napravila jedna emisija. Recimo da je potrebno mnogo ideja (a nijedna ideja nije glupa), nešto rada i kreativnosti i gomila volje. Potrebno je početi od ideje o afirmaciji aktivizma i mladih, pa realizovati do prenosa na male ekrane. Imati strpljive saradnike, kamermana, supervizora i sagovomike, naravno. Potrebno je nešto veštine pisanja i prikrivanja treme. Osmisliti svaku sekundu nečeg što bi trebalo da se dopadne gledaocima, ali da bude pitko i zabavno, nije baš najlakše. Uvodna špica, pokrivalice, tekstovi, upadice, stendapovi, pitanja, odjavna špica, stav, izbor teme, izbor sagovomika, muzike, svakog delića... Ali je neverovatno zanimljivo!

Ostaje samo da auditorijum ne donese presudu o „Aktivizaciji“ preoštro, kao i da će pozitivnih kritika biti više no negativnih. Do tada, pratite „NB Info kanal“ i još jednom razmislite da li je aktivizam mladih u Novom Bečeju na nižim razinama, ili smo ipak započeli nešto čime bismo mogli još da se ponosimo: mladim ljudima sa voljom da budu promena koju žele da vide u svetu.

Na prvom času održanom u renoviranoj sali OŠ „Josif Marinković“ mogla se čuti graja zadovoljne dece, a zadovoljni su učinjenim i predstavnici lokalne samouprave koji su bili u poseti

Zajedničkim projektom lokalne samouprave, Mesne zajednice Novi Bečej i OŠ „Josif Marinković“ renovirana je fiskulturna sala. Dosadašnja sala je bila u zapuštenom stanju, sa lošim grejanjem i mnogo prašine, pa je održavanje bilo otežano i skupo. Cilj renoviranja je bio da se otklone upravo ovi problemi. Pre svega da se uvede efikasno grejanje, kako bi deca mogla da vežbaju u toplom, a i da se smanje troškovi samog grejanja, jer je projektom novog sistema grejanja predviđen mnogo manji utrošak. Prelakiran je parket, ofrabana su vrata, obloženi i okrečeni zidovi, pa je, osim suštinskog poboljšanja uslova za vežbanje, nova fiskultuma sala i lepa na oko. Na prvom času održanom u renoviranoj sali OŠ „Josif Marinković“ mogla se čuti graja zadovoljne dece, a zadovoljni su učinjenim i predstavnici lokalne samouprave koji su bili u poseti. Svi se slažu da su sredstva odlično uložena, što potvrđuje i predsednik Skupštine opštine Novi Bečej, Saša Maksimović: „Lokalna samouprava ima nameru da u narednom periodu ulaže u sve vidove prosvete, u našu budićnost, u decu. To smo počeli sa onim dečijim igralištima, prelazimo polako na sportske sale. Sredstva nam nisu velika ali mislim da su ova sredstva jako dobro uložena jer ovako sala nije izgledala proteklih 20 godina.“

Maksimović dodaje da je u izradi više projekata ali da je akcenat stavljen na projekat energetske efikasnosti gde bi zamenili sve prozore na školi i samim tim uštedeli na grejanju a deci bi bilo dosta toplije.

Strana 1 od 6

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak