Radovan Vlahović, književnik, osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra (BKC), primljen je u članstvo nemačkog Exil-PEN centra, sekcije zemalja nemačkog govornog područja, na osnovu dosadašnjeg aktivnog rada na prevođenju i objavljivanju knjiga na nemačkom jeziku.

Više knjiga Radovana Vlahovića prevedeno je i objavljeno na nemačkom jeziku, dok je Vlahović kao urednik izdavačke delatnosti BKC-a potpisao 20-ak knjiga, uglavnom prevoda dela savremenih srpskih pisaca na nemački jezik, kao i knjiga izvorno pisanih na nemačkom jeziku.

Na izbornom sastanku u Berlinu, u članstvo je primljen i Johann Lavundi, književnik i prevodilac iz Ulma i autor Banatskog kulturnog centra.

Povodom prijema u članstvo, Vlahović je izjavio: „Lepa vest zatekla me je u Sloveniji, neposredno pre promocije mojih knjiga prevedenih na slovenački. Zahvalan sam Exil-PEN centru na prijemu u članstvo i nadam se da ću opravdati poverenje i čast koji su mi ukazani."

Mnogi kažu da u ovom uglednom časopisu izlazi najbolja poezija u Srbiji, iako se u njemu štampaju i proza i likovni prilozi

Časopis za književnost, umetnost i kulturu pod nazivom "Tisa" promovisan je u prostorijama Narodne biblioteke u Novom Bečeju krajem novembra. Mnogi kažu da u ovom uglednom časopisu izlazi najbolja poezija u Srbiji, iako se u njemu štampaju i proza i likovni prilozi. Časopis “Tisa" postoji sedam godina, a izlazi u Bečeju, kaže njegov glavni i odgovorni urednik, Svetislav Travica, član Udruženja književnika Srbije. Kao gost, pomaže mu Nenad Milošević iz Beograda, pesnik i urednik na televiziji. Časopis rade volonterski, sredstvima koja dobijaju iz Pokrajine pokrivaju troškove štampanja, a sve ostalo ide na mišiće, kaže Travica, koji se u časopisu pojavljuje i kao prevodilac poezije sa ruskog jezika: „Naravno, tu se pojavljuju i mnogi autori iz bivše Jugoslavije, iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, a, takođe, imamo autora i iz drugih zemalja, tako da je to časopis koji zaista ima finu reputaciju. To što se zove „Tisa", ne bi trebalo da bude tajna, mi živimo pored Tise, Bečej i Novi Bečej, i to je sasvim normalno, da smo izabrali Tisu, ali ne samo zbog činjenice što živimo na reci Tisi, nego smo smatrali da časopis treba da bude taj koji će spajati narode, mesta, gradove i ideje. Tisa je гека koja spaja, a ne razdvaja. Sama ideja je bila moja, dugo sam je nosio, iskoristio sam priliku, u jednom razgovoru sam je predložio i na svoje iznenađenje prihvatili su je. Nisam znao u šta ulazim, to nije nimalo lako, ali pomogli su mi Vujica Rešin, veliki vojvođanski pesnik i Boško Ivkov, takođe, veliki pesnik. Nažalost, oni više nisu među živima, ali njihovi tragovi još uvek postoje. Mi smo zajedno osmislili i izgled i o čemu bi trebalo u časopisu da se piše i govori. To su bili prvi koraci, to me je navelo da krenem u avanturu koja se, na moju sreću, završila vrlo lepo i još uvek traje."

Ikone su nastale na teritoriji Banata, u seoskoj sredini, a u senci vodećeg baroknog slikarstva. One predstavljaju dokument o nacionalnoj I kulturnoj svesti seoskog stanovništva u drugoj polovini 19. veka

Izložba iz kolekcije Milivoja Bate Klepića, posvećena banatskim ikonama iz 18. i 19. veka, urađenih na staklu i platnu, otvorena je 14. novembra u Domu kulture.

Ovaj način izrade ikona je bio popularan među naivnim slikarima, u većini slučajeva siromašnijeg društvenog sloja, koji su ih prodavali kako među sobom, tako i imućnijim građanima, istako je Vladimir Davidović, direktor OŠ "Josif Marinković": "Izložba sadrži tri celine, jednu celinu predstavljaju ikone koje su slikane na staklu, druga se može nazvati naivnim slikarstvom, dok su treću radili banatski neuki i neškolovani majstori, koji su podržavali velike i školovane majstore slikarstva 19. veka."

Ikone su nastale na teritoriji Banata, u seoskoj sredini, a u senci vodećeg baroknog slikarstva. One predstavljaju dokument o nacionalnoj i kulturnoj svesti seoskog stanovništva u drugoj polovini 19. veka. Slikari ikona na staklu bili su vezani za stroge šeme hrišćanske ikonografije; ali su zavisili i od seoske klijentele koja je nametala svoje zakone i svoj ukus. Unutar ovih ograničenja oni su nalazili dovoljno prostora za neočekivane susrete neobuzdane boje, maštovita crtačka uprošćavanja, a pre svega, spontani izraz izvornog stvaralaštva.

Za razliku od prošle godine, kada je najstarija grupa zauzela prvo mesto, ove godine su tu priliku imale najmlađe balerine, uzrasta od 5-9 godina, koje su u kategoriji klasičnog baleta briljirale odigravši "Labudovo jezero".

Mlade balerine novobečejskog plesnog studija "Step ap" nastavile su polovinom novembra da nižu uspehe. Nakon osvojenih prvih mesta na ovogodišnjem Nacionalnom prvenstvu u plesu, i dve zlatne medalje kojima su se okitile na Evropskom prvenstvu, novobečejske balerine su osvojile i prvo mesto na nedavno održanom međunarodnom Dens feštu u Novom Sadu. Za razliku od prošle godine, kada je najstarija grupa ove plesne škole na Dens feštu zauzela prvo mesto, ove godine su tu priliku imale najmlađe balerine, uzrasta od 5-9 godina, koje su u kategoriji klasičnog baleta briljirale odigravši "Labudovo jezero". U kategoriji savremenog baleta, duo - Janja Jovčić i Milena Korovljev zauzeo je drugo mesto, ponosna je Jelena Sabljić, trener i koreografove plesne škole: „Koreografiju sam osmišljavala uz malu pomoć saradnika, drugarica i prijatelja. Lep je osećaj, ali uvek mislim da može bolje. Planiramo novogodišnji koncert u sklopu kluba, koji će se održati decembra."

Starije balerine su se takmičile u jakoj konkurenciji juniora od 11-15 godina, i iako nisu osvojile neko od odličja, ovo im je bio odličan podstrek za dalje, završava Sabljićeva i najavljuje prava iznenađenja koja pripremaju za novogodišnji koncert, koji škola, sada već tradicionalno, organizuje krajem godine u Domu kulture.

Prvi deo prvenstva u Područnoj ligi Zrenjanin protekao je u znaku „Radničkog" iz Zrenjanina koji je jesenji prvak sa 33 boda. Među timovima, od kojih se više očekivalo, je i „Vojvodina” iz Novog Miloševa koja je igrala u promenjivoj formi, dobro pred svojim navijačima, a slabo u gostima. Na kraju jesenjeg dela prvenstva, ekipa koju trenira Strahinja Vasković, zauzela je deveto mesto sa 21 bodom i gol razlikom 29:31.

Novomiloševčani su zabeležili sedam pobeda, doživeli osam poraza, a zanimljivo je istaći da nijednom nisu igrali nerešeno. Jedinu pobedu u gostima „Vojvodina” je zabeležila u Banatskom Despotovcu (1:2), dok je, na domaćem terenu u poslednjem jesenjem kolu, doživela ubedljiv poraz od „Radničkog” iz Zrenjanina 0:4.

Trener „Vojvodine" Strahinja Vasković ističe: „Deveto mesto je prema igrama koje smo pružali zadovoljavajući plasman. Izuzetno slabo igrali smo u gostima, gde smo olako prepuštali bodove domaćinu. Imali smo mali fond igrača, česte povrede, što je uticalo na naše igre. Očekujem da u nastavku pružimo daleko više, pa sam prozivku za pripreme zakazao za 25. januar iduće godine".

Strana 1 od 62

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak