Udruženje za cerebralnu i dečiju paralizu srednjobanatskog okruga, organizaciona jedinica Novi Bečej je 22. oktobra u prostorijama bivšeg „KOMITETA“ obeležilo treću godišnjicu rada. Udruženje danas okuplja dvadesetak članova i bavi se aktivnostima koje za cilj imaju stvaranje boljih uslova za inkluziju i zapošljavanje kao i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. Obeležavanju godišnjice udruženja je prisustvovala Olga Lalić član Opštinskog veća koja je rekla da će se u bliskoj budućnosti održavati različite akcije podrške osobama sa invaliditetom: “Podržavaćemo mlade ljude kako bi izašli iz senke, trudićemo se da utičemo na restruktuiranje kulture i prakse naših sugrađana u komunikaciji sa osobama koje su različite i učićemo da izađemo u susret potrebama svih ljudi.”

Među predstojećim aktivnostima Udruženja je i izrada ukrasnih magneta sa motivima naše opštine i odlazak na međunarodni 58. sajam knjiga u Beogradu.

Ulica Petra Kočića posuta lomljenim crepom, obezbeđen zid kod zabavišta u Vranjevu, postavljena nova sprava na trim stazi

Mesna zajednica Novi Bečej trudi se da prepozna i shvati potrebe svojih građana, rešavajući im svakodnevne probleme na što efikasniji način, s ciljem povećanja kvaliteta života. Radoslav Šećerov, zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice Novi Bečej ranije je najavio više radova koje Mesna zajednica planira da sprovede u delo. Jedan od tih planova bilo je i posipanje ulice Petra Kočića lomljenm crepom, jer su stanovnici ove ulice imali ozbiljnih problema oko prolaska kroz nju u periodu kiša, usled blata koje je nastajalo. Takođe, obezbeđen je zid kuće koji je pretio da se sruši, odmah pored zabavišta u Vranjevu, pa su dece zahvaljujući tome opet bezbedna u dvorištu svog objekta. Obradovani su i mladi koji se bave sportom na trim stazi, jer je na njihovu inicijativu Mesna zajednica postavila novu spravu za vežbanje: „Pre dve godine smo ovde na trim stazi ponovo postavili sprave. Sad se javila potreba da omladincima koji redovno vežbaju postavimo novu spravu i to je Mesna zajednica i uradila. U vranjevačkom obdaništu smo uradili zid koji je pretio da se sruši i bio opasan po život te dece, tako da smo i to preko javnih radova uradili. U ulici Petra Kočića, ispunili smo obećanje stanarima i nasuli kolovoz krupnim i sitnim lomom. Počeli smo danas sa radovima, negde na dužini od 300 metara ćemo je nasuti i ljudima koji žive u njoj povećati kvalitet života.“

Šećerov je najavio i nastavak radova, a sledeće na redu je sređivanje prostorije za osposobljavanje prve pomoći u Crvenom krstu, gde će Mesna zajednica takođe dati svoj doprinos.

“Lokalna samouprava već odvaja 10.000 dinara za svako rođeno dete. Mi znamo da to nije dovoljno i da bi bar jedan paket, odnosno simholična podrška u vidu tog paketa i zahvalnost roditeljima što su se odlučili za takav potez svakako koristila ” - Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

U septembru je u našoj opštini rođeno 20 beba, 12 devojčica i 8 dečaka. Tek rođenim sugrađanima naše opštine dobrodošlicu su poželeli predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović i članica opštinskog veća Olga Lalić. Akcija je pokrenuta povodom “Dečje nedelje” koja se održava u oktobru svake godine. U četvrtak 24. oktobra posećene su porodice u Kumanu i Novom Bečeju a u ponedeljak 28. oktobra su poklončiće dobile bebe iz Novog Miloševa i Bočara.

Olga Lalić, članica opštinskog veća je istakla da na ovaj način žele da se zahvale roditeljima koji su učestvovali u borbi za povećanje nataliteta i da podrže njihovu brigu o najmlađima: “Akcija je počela u prvoj nedelji oktobra, koja je kako u celom svetu tako i kod nas poznata kao “Dečja nedelja.”

S obzirom na to da je jedan od trajnih ciljeva “Dečje nedelje" pokretanje novih akcija u podizanju dece mi smo pored nabavke novih didaktičkih sredstava i podele slatkiša predškolcima, pažnju usmerili i na najmlade sugrađane. Na ovaj način želimo da se zahvalimo roditeljima koji su učestvovali u borbi za povećanje nataliteta i da podržimo njihovu brigu o najmlađima. Od strane lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Sašom Šućurovićem, svi su nagrađeni simboličnim poklonima. Takav je vid prve pomoći od velikog značaja što su nam potvrdili i roditelji.” - istakla je Olga Lalić, članica opštinskog veća. Svi smo svedoci da u nekoliko proteklih godina lokalna samouprava Novi Bečej vodi računa o mladima. Ideja je da što više mladih ostane u našem gradu. U prethodnom periodu dosta toga je urađeno, organizovan je sajam zapošljavanja, sajam hrane kako bi se mladi upoznali sa tim šta sve mogu da proizvode, i kako to da plasiraju kako bi ostali u Novom Bečeju: “Ovo je akcija podrške novorođenim bebama, jer tim roditeljima koji su odlučili da sada imaju decu, nije lako, i svaka pomoć im je potrebna. Lokalna samouprava svakako već odvaja 10.000 dinara za svako rođeno dete. Mi smo prepoznali da to nije dovoljno i da bi jedan paket, odnosno podrška u vidu paketa i zahvalnost što su se odlučili za takav potez, svakako njima koristila. Pomogli smo i sa školskim priborom u osnovnim školama, pomogli smo i sa paketićima, kada je bila “Dečja nedelja”, delili smo i slatkiše. Uticali smo da naši najmlađi znaju da lokalna samouprava misli na njih” - rekao je Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

Ono šta je bitno i na šta je stavljen akcenat jeste da je akcija počela u “Dečjoj nedelji”, ali da će se nastaviti u narednim mesecima. Dobrodošlicu u našu opštinu svakog meseca predstavnici lokalne samouprave poželeće novorođenim sugrađanima.

Na Svetskom prvenstvu za više pojaseve i niža zvanja u Šotokan karateu, koje je polovinom oktobra održano u Novom Sadu, takmičari novobečejskog Karate kluba „Sen pai“ postigli su zapažen uspeh. U konkurenciji 1400 takmičara iz 35 država, izabranici trenera Jovana Stančića, osvojili su četiri medalje, jednu srebrnu i tri bronzane.

U borbama, u kategoriji takmičarki do 35 kg. Kasija Milošević je osvojila srebrnu medalju, dok se u istoj kategoriji Marina Raškov, posle poraza u polufinalu od svoje klubske koleginice Ksenije Milošević, morala zadovoljiti bronzanom medaljom.

U kategoriji preko 35 kg. Jovana Dragić je osvojila bronzanu medalju, a u istoj kategoriji, posle pet napornih borbi, bronzanu medalju osvojio je i Dejan Gurjanov.

U katama najbliži medaljama bili su Ivona Mesaroš i Tomislav Iličić, koji su takmičenje završili na četvrtom mestu.

Trener novobečejskih karatista Jovan Stančić kaže: „Moji takmičari su, posle tromesečnih napornih i paklenih priprema, postigli veliki uspeh u veoma jakoj konkurenciji. Posebno uspešni bili su u borbama u kojima su na atraktivan način pobeđivali svoje protivnike i zasluženo stigli do medalja. U katama smo podbacili, ali moram da istaknem da je prema prošlogodišnjoj svetskoj prvakinji u katama Kseniji Milošević, učinjena nepravda jer je prema prikazanom zaslužila medalju, ali je sudijskim preglasavanjem ostala bez nje. Na kraju želim da se zahvalim, svim takmičarama koji su nastupili u Novom Sadu, bez obzira na plasman, na požrtvovanju i zalaganju“.

Srpski paraolimpijac iz Novog Bečeja i učesnik Paraolimpiskih igara u Londonu 2012. godine, Laslo Šuranji, je na Evropskom prvenstvu u streljaštvu za osobe sa invaliditetom, koje je u oktobru održano u španskom gradu Alikanteu, uz učešće 170 strelaca iz 30 zemalja, zasijao punim sjajem. U disciplini vazdušna puška, stojeći stav na 10 metara, osvojio je zlatnu medalju, sa 20 hitaca ostvario je rezultat 206,4 kruga, što je novi svetski i evropski rekord. Od samog početka takmičenja Šuranji je bio veoma siguran, a u finale je stigao sa prve pozicije, pošto je u predtakmičenju, posle 60 hitaca, ostvario najbolji rezultat od 616,1 krugova.

Pored ove zlatne medalje Šuranji je blistao i u trostavu (ležeći, stojeći i klečeći) discipline malokalibarska puška na 50 metara. Mada je u predtakmičenju bio deveti, u finalu je bio veoma siguran i takmičenje završio na drugom mestu sa srebrnom medaljom.

Inače na ovom Evropskom prvenstvu reprezentacija Srbije je, sa 11 osvojenih medalja, bila najuspešnija reprezentacija.

Za ovog primernog sportistu je 29. oktobra u opštini Novi Bečej priređen prijem gde je pored uručenja poklona potpisan ugovor o stipendiranje Šuranjiju od strane lokalne samouprave. O utiscima sa ovog takmičenja i daljim planovima, Laslo Šuranji kaže: „Zlatnu medalju sam osvojio vazdušnom puškom na 10 metara, gde sam postavio novi svetski rekord, a srebrnu medalju sam osvojio malokalibarskom puškom na 50 metar trostav. Sportistima se to ne dešava često, da se osećaju nepobedivo na nekom takmičenju. Meni se prvi put to desilo, osećaj je stvarno zanimljiv, jer sam se zaista osećao nepobedivim, ubedljivo sam pobedio sve rivale i niko nije mogao da me ugrozi. Fantastičan je to osećaj, pogotovu što sam tom prilikom postavio svetski rekord. Uskoro će početi pripreme za Svetsko prvenstvo koje se održava u jula sledeće godine u Sulu u Nemačkoj, što je ujedno i prilika da se ostvari viza za Paraolimpijske igre 2016. godine u Brazilu. Mnogo mi znači opštinska stipendija, jer živim od minimalne penzije, a treninzi i samo pucanje su jako skup sport.“

Šuranji je istakao da mu je opština Novi Bečej uvek izlazila u susret, zahvalivši se, on je rekao i da bez pomoći ne bi mogao da odlazi na treninge u Novi Sad. Laslo Šuranji je promenio trenera i sada radi sa vrhunskim timom, što je izgleda i donelo rezultate, o tome kaže: „Sama promena trenera korak je napred, ja jesam naučio sve u streljaštvu, ali novi trener je uspeo moju formu podigne na viši nivo, što je dalo rezultate na ovom takmičenju koje sam završio sa dve medalje“.

U razgovoru sa predsednikom opštine Sašom Šućurovićem i njegovim zamenikom Matijom Kovačem, Šuranji je pomenuo da je vreme da zameni svoju staru pušku kojom trenira, na šta je dobio odgovor da će opština pomoći da se pronađu sredstva za nabavku nove puške. Predsednik opštine Saša Šućurović je istakao da retko koja opština ili grad može da se pohvali da joj je sugrađanin nosilac svetskog rekorda, pa se u ime građana Novog Bečeja zahvalio Šuranjiju što svoj rodni grad, u svetu reprezentuje na vrhunski način.

Strana 1 od 6

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak