Cene zakupa su pristupačne i mogućnosti u smislu poslovnog angažmana su dobre - očekuje se velika poseta

Opština Novi Bečej će ove godine organizovati i prvi poljoprivredni sajam, "Poljo-fest", u sklopu Velikogospojinskih dana. Sajam će trajati tri dana, tačnije od petka 23. do nedelje 25. avgusta od 10 ujutra do 20 časova uveče i nalaziće se na prostoru kod Tiskog keja, pored šumice "Gradište" (desno od teniskih terena). Potpredsednik opštine Matija Kovač kaže da veliki broj posetilaca "Velikogospojinskih dana" dolazi iz krajeva koji su pre svega orijentisani na poljoprivrednu proizvodnju: „ Ono što je jasno jeste da je poljoprivreda u prethodnih desetak godina značajno napredovala, i da postoji mogućnost da se "Velikogspojinski dani" u tom smeru dodatno razvijaju. Naša želja je da se ovim sajmom otvori jedan značajan prihod "Velike gospojine" izdavanjem sajamskog prostora velikim i manjim kompanijama koje će izložiti svoju mehanizaciju, semensku robu i sredstva za zaštitu biljaka." On je dodao da će ovakva vrsta aktivnosti biti od koristi i izlagačima zbog velikog broja posetilaca "Velikogospojinskih dana", ali da će i prilično veliki broj posetilaca manifestacije, koje interesuje poljoprivredna proizvodnja, dobiti kvalitetan dodatni sadržaj u vidu poljoprivrednog sajma.

Zbog velikog broja posetilaca "Velikogospojinskih dana", prošle godine ih je za 4 dana prošlo oko 200.000, za predstavljanje na prvom gospojinskom "Poljo-sajmu" zainteresovan je i veliki broj izlagača.

Matija Kovač, potpredsednik opštine Novi Bečej kaže daje predviđeno učešće velikih zastupnika poljoprivredne mehanizacije: "Interesovanje je dobro za ovakvu manifestaciju s'obzirom na to da su "Velikogspojinski dani" stekli određenu reputaciju kao posećeni što je od koristi i samim izlagačima. S'obzirom na to da je ovo prva godina cene zakupa su pristupačne i mogućnosti u smislu poslovnog angažmana su dobre, stoga očekujemo standardno veliku posetu "Velikogspojinskih dana" i poljopivrednog sajma. Izlagači poljoprivredne mehanizacije, koji su prethodnih godina bili na različitim lokacijama u Novom Bečeju, ove godine će biti objedinjen u jednu veliku sajamsku celinu. Učešće su potvrdili najrenomiraniji zastupnici pre svega traktorske mehanizacije." "Gospojina" postaje i mesto za nove poslovne mogućnosti Novobečejaca i posetilaca. Lokalna samouprava u Novom Bečeju prezentovaće takođe svoje mogućnosti ulaganja i u agrar i u druge vidove proizvodnje, kao i privrednih zona koje su u ponudi u opštini Novi Bečej, odnosno onih koje su dostupne investitorima.

Kako troše traktori različitih proizvođača u različitim uslovima - održan ogled za poljoprivrednike u Novom Bečeju

Poljoprivrednici iz Novog Bečeja, okupili su se uz pomoć "Vrebalov Agrara DOO" u četvrtak, 11.7.2013. na poljoprivrednim parcelama u okolini dvorca "Sokolac", kako bi utvrdili potrošnju goriva za različite tipove traktora.

Stevan Popov, diplomirani inženjer poljoprivrede, naveo je da su taktori koji su ispitivani „Kejs", „Fend" i ,,New Holand": „Organizator ovog testiranja je Vrebalov Agrar doo i poljoprivrednici iz Novog Bečeja i okoline. Značaj ovoga ispita će biti da budućim kupcima poljoprivrednih mašina ukažemo na traktore koji imaju manju potrošnju goriva po jedinici površine, što je velika stavka jer se u poljoprivrednoj proizvodnji vodi računa o što manjim troškovima, a dizel gorivo spada u jedan od vodećih inputa u potrošnji poljoprivrede".

Popova smo zamolili da za našu redakciju kaže kako teku poljoprivredni radovi i kakvi su prinosi u našoj opštini: „Što se tiče poljoprivrednih radova, trenutno je u toku žetva pšenice koja je do sada stigla do cifre od oko 60%. Prinosi su ove godine izvanredni, mislim da su najveći prinosi unazad 20-30 godina. Trenutno se prinosi pšenice kreću od 7.5 - 8t po hektaru. Možemo reći da su verovatno ti prinosi pšenice slični i u ostalim delovima Vojvodine, što znači da bi trebalo da ove godine imamo dovoljne količine brašna i hleba, tako da ne bi trebalo da oskudevamo".

Ratomir Mirkov ima jednu od najlepših bašti u Novom Bečeju

Takmičenje za najlepšu baštu i dvorište se nastavlja, a komisija će u narednom periodu obići i ostale prijavljene.

Novobečejski informator je organizovao takmičenje za najlepšu baštu i dvorište u opštini. Takmičenje je u toku. Predstavnici redakcije novobečejskog informatora su krenuli u obilazak prijavljenih dvorišta. Ratomir Mirkov se prijavio za izbor najlepše bašte. On je predstavio svoje dvorište i rekao da njegove kolege i prijatelji smatraju daje njegovo dvorište jedno od najlepših:

„Ја sam rodom iz Kikinde, živeo sam i u Novom Sadu. ali sam odlučio da dođem u Novi Bečej da živim jer mi se jako sviđa vaš novobečejski kej. Kolege su me prijavile, nisam se sam prijavio, kolega je rekao da je retkost negde naći ovakvo dvorište. Ja volim svako cveće, ali se slabo razumem, pokušavam od stručnih lica da dobijem informacije koje su mi potrebne. Sviđa mi se cveće, voće, loze, priroda... Sam održavam baštu, trudim se, pošto sam u penziji onda imam vremena. Ne očekujem da pobedim, bitno je učestvovati."

Takmičenje se nastavlja, a komisija će u narednom periodu obići i ostale prijavljene.

Đački parlament Osnovne škole "Josif Marinković" je od četiri istaknuta učenika izabrao najboljeg, koji je nagrađen za trud tokom osmogodišnjeg školovanja

Već dvadeset godina se u OŠ "Josif Marinković" proglašava đak generacije. Ove godine Nastavničko veće i Školski odbor su doneli nov Pravilnik o izboru đaka generacije. Pored najvažnije komponente - takmičenja koja su sadržana u kalendaru takmičenja "Ministarstva prosvete", dodate su i mnogobrojne aktivnosti u kojima su prisutvovali učenici, kao što su projekti, priredbe, organizacija "Dečje nedelje" i rad u "Vršnjačkom timu".

Kao i prethodnih godina, i ove je đački parlament odabrao najbolljeg od kandidovanih četvoro učenika.

Odeljenske starešine VIII1 i VIII2 su predložile učenike za izbor đaka generacije. To su: Milinov Nikola, Popov Anastasia, Ibrajter Ivana i Pecarski Nemanja.

Na osnovu Pravilnika o izboru Đaka generacije komisija je sabirajući bodove sa navedenih aktivnosti, takmičenja i glasanja Đačkog parlameta za đaka generacije proglasila Nemanju Pecarskog, koji je osvojio najviše bodova.

Lokalna samouprava u Novom Bečeju je platila troškove putovanja prethodnih osam, a i za ovu devetu godinu po redu

U sredu 24.07.2013. u 14 časova sa autobuske stanice u Novom Bečeju put švajcarskog "Dečijeg sela" u Trogenu otputovala je i deveta generacija dece u interkulturalnu razmenu koja se realizuje u okviru projekta "Multiplikacija živeti tolerantno". Planirano je da projekat traje od 01.01.2006. do 31.12.2014. i ovo je osma godina kako se realizuje. To je mrežni projekat kojeg realizuju devet organizacija civilnog društva u devet vojvođanskih mesta: Zrenjaninu, Novom Bečeju, Bečeju, Subotici, Somboru, Vrbasu, Inđiji, Rumi i Bačkoj Palanci. U Novom Bečeju projekat zajednički realizuju "PAAD centar za sociokulturološke izuzetnosti", "Srednja škola" Novi Bečej i OŠ "Miloje Čiplić".

Svakako jedna od najzanimljivijih projektnih aktivnosti je interkulturalna razmena dece u Švajcarsku. Ove godine partneri iz Novog Bečeja su pored redovnog (januarskog) termina dobili mogućnost da pošalju decu i na letnji interkulturalni kamp u "Dečije selo" u Trogenu (Švajcarska) na kojem će biti deca sa svih kontinenata Sveta i gde će se raditi po posebnoj metodologiji participativnog interaktivnog interkulturalnog učenja. Srbiju na tom interkulturalnom kampu pored novobečejske, predstavljaće i deca iz Vrbasa, Inđije, Bačke Palanke i Užica.

Opština Novi Bečej je jedina lokalna samouprava koja je od početka realizacije pomenutog projekta prepoznala važnost ovog projekta i svojom finansijskom podrškom pomaže da se interkulturalne razmene realizuju. To znači da kao i prethodnih osam i za ovu devetu po redu, troškove putovanja u potpunosti je pokrila. U ime Lokalne samouprave Novi Bečej, decu i voditeljicu je na put ispratio Saša Dujin, direktor "Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej".

Strana 1 od 7

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak