Prvi veliki poslovi na kojima će raditi Kancelarija - Projekat agro industrijske zone i plastenika i organizovanje licitacije za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini

U skladu sa planom da će velika pažnja biti posvećena razvoju poljoprivrede opštinska Kancelarija za poljoprivredu uskoro počinje da radi. Stevan Popov, diplomirani inženjer poljoprivrede biće na čelu kancelarije i sa svojim timom pokušaće da pronađe rešenja i osmisli najbolje programe za poljoprivredne proizvođače u opštini Novi Bečej.

Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej kaže da će Kancelarija za poljoprivredu imati puno posla: "Prvi veći poslovi na kojima će raditi Kancelarija za poljorivredu su: Projekat agro industrijske zone i plastenika za poljoprivrednike u našoj opštini. Istovremeno u toku će biti i vrlo važan posao koji čeka tim Kancelarije za poljoprivredu - organizacija licitacije za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini."

Mladim poljoprivrednicima biće stavljeni na raspolaganje plastenici, zemljište, objekti, oprema, edukacija i mentori. Grupa koja poseduje sopstvenu zemlju, opremu i sredstva i koristite samo edukativnu i mentorsku komponentu inkubatora

Mladima koji nameravaju da pokrenu sopstveni agrobiznis i registruju poljoprivredno gazdinstvo lokalna samouprava u Novom Bečeju pripremila je veliku pomoć. Kao što je i obećano u izradi je poljoprivredna zona, a mladim poljoprivrednicima biće stavljeni na raspolaganje plastenici zemljište, objekti, oprema, edukacija i mentori. Grupa koja poseduje sopstvenu zemlju, opremu i sredstva koristiće samo edukativnu i mentorsku komponentu inkubatora. Plastenici se obezbeđuju u saradnji sa "USAID-om", čiji su predstavnici u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave došli do zajdeničkih stavova. Njihov plan je da farmeri sami plasiraju svoju proizvodnju, a od inkubatora bi dobili obuku kako da razumeju tržište, nađu kupca i plasiraju i naplate proizvod.

Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej, kaže da će lokalna samouprava maksimalno pomoći svojim sugrađanima koji imaju nameru da se bave ovom delatnošću, ali da će i oni imati obaveze: "Polaznici će imati obavezu da posle perioda inkubacije nastave rad na svom poljoprivrednom gazdinstvu kroz pokretanje sopstvenog biznisa i ulaganja u podizanje plastenika i da u sledećih godinu ili dve učestvuju kao mentori u obuci novih polaznika u inkubatoru i prenesu znanja i iskustava u radu."

Plasman preko postojećih ili novih zadruga će se podržati od strane inkubatora, a biće obezbeđene i obuke na temu organizovanja u zadruge i zajedničkog plasmana proizvoda. Farmeri dobijaju sredstva na kraju inkubacije kada napuste inkubator i mogu da ih ulože u kupovinu svojih plastenika i započinjanje sopstvenog biznisa.

Takođe, farmeri mogu da naprave aranžman sa bankom gde su sredstva od prodaje robe tokom perioda inkubacije oročena, farmeri ih ne koriste već na kraju inkubacije ih podižu iz banke i ulažu u sopstvenu proizvodnju. To je dobar model koji nakon izlaska iz inkubatora osigurava sredstva za investiciju u plastenike i opremu. A u obzir dolazi i kombinacija navedenih modela.

Za ovaj program mogu da konkurišu: nezaposlena lica mlađa od 35 godina, sa završenom srednjom školom minimalno, vlasnik ili zakupac poljoprivrednog zemljišta, najmanje 0.5 ha (minimalni uslov za registraciju gazdinstva), da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo najkasnije do 31.03.2014. godine, jasno obrazložen biznis plan i što je vrlo važno je da kandidat namerava da ostane u opštini Novi Bečej.

Na edukaciji su učesnici saslušali nekoliko aktuelnih tema iz oblasti bakteriologije i ishrane domaćih životinja

Oko 150 doktora veterinarske medicine sa područja Vojvodine 14. juna u Domu kulture opštine Novi Bečej prisustvovalo je Regionalnom odboru veterinske komore Srbije za srednji Banat u okviru programa usavršavanja veterinara. Na edukciji su učesnici saslušali nekoliko aktuelnih tema iz oblasti bakteriologije i ishrane domaćih životinja: "Na ovaj skup dolaze kolege da bi malo obnovili stara znanja i da čuju nešto novo. Sve se to boduje i svakih 5 godina se sakuplja određeni broj bodova da bi se mogla obnoviti ili steći licenca", rekao je nekon skupa Vojislav Blažin, doktor veterinarske medicine. Predavači su bili dr Dušan Mišić, prof. Dragan Šefer i Vlada Bursać koji je prisutnima prezentovao istoriju veterinarske medicine. Dragan Šefer, šef katedre za ishranu i botaniku fakulteta veterinarske medicine u Beogradu pričao je o ishrani životinja i bezbednosti hrane za životinje: "Svi koji drže životinje znaju da su troškovi ishrane otprilike 60-80% u ceni koštanja onog proizvoda koji na kraju dobijamo i pojedemo. Ako životinju hranimo kako treba, postoji velika šansa da zaradimo u tom intenzivnom stočarstvu. Savetujem svim proizvođačima životinja da nađu neki razuman odnos između profitabilnosti i dobrobiti životinja". Veterinarska komora je strukovna organizacija koja je od pre 5 godina krenula sa idejom da u cilju produžavanja licence veterinari moraju da sakupe određen broj poena koji se stiču na ovakav način, edukacijama. Edukacije, nova saznanja i razmena iskustva su jedan od osnovnih koraka za produženje licence.

Mladi dizajneri predstavili su se crtežima, ešarpama, torbama i haljinama, a tema ovogodišnje izložbe bila je "Likovi iz bajki i crtanih filmova".

U Narodnoj biblioteci Novi Bečej u utorak 18. juna održana je završna izložba radova učenika dizajnerskog smera Srednje škole Novi Bečej . Učenici su četvrtu godinu zaredom izlagali svoje kreacije u bašti biblioteke. Prve tri godine su učestvovali samo maturanti, a ove godine su učestvovali učenici od 1-4 razreda. Mladi dizajneri predstavili su se crtežima, ešarpama, torbama i haljinama, a tema ovogodišnje izložbe bila je "Likovi iz bajki i crtanih filmova". Haljine koje su kreirale dizajnerke nosile su male manekenke, devojčice uzrasta od 10 godina. Saradnja između Narodne biblioteke Novi Bečej i Srednje škole počela je sa željom da biblioteka promoviše dizajnerski smer za koji u poslednje vreme vlada velika zainteresovanost i jedan je od najpopularnijih i najtraženijih smerova u Novom Bečeju.

"Prethodne dve godine školu su pohađali osnovci Novog Bečeja, a ove godine smo se odlučili da u školu plivanja uključimo decu iz cele opštine Novi Bečej. Pored osnovnih škola koje su sa zadovoljstvom prihvatile ovu ideju, lokalna samouprava Novi Bečej je podržala i finansirala prevoz dece" - Strahinja Vasković

Pre 3 godine 2 osnovne škole opštine Novi Bečej odlučile su se da svoje đake uključe u program obuke neplivača koji je organizovan u Ustanovi za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej. Ove godine uključene su škole iz svih naseljenih mesta. Obuka je trajala od februara do maja ove godine. Strahinja Vasković kaže da se škola plivanja organizuje treću godinu zaredom: "Prethodne dve godine školu su pohađali osnovci Novog Bečeja, a ove godine smo se odlučili da u školu plivanja uključimo decu iz cele opštine Novi Bečej. Pored osnovnih škola koje su sa zadovoljstvom prihvatile ovu ideju, lokalna samouprava Novi Bečej je podržala i finansirala prevoz dece". U ovaj projekat je bilo uključeno oko 200 dece. Cilj obuke neplivača je bio da se pripreme deca za samostalan i bezbedan boravak u vodi, usvajanje motoričkih navika kako bi voda za dete postala zdrava i prijatna sredina: „U saradnji sa lokalnom samoupravom Novog Bečeja mi smo ove godine počev od februara pa sve do maja organizovali obuku neplivača za đake osnovnih škola opštine Novi Bečej. Polako završavamo obuku, bilo je uključeno oko 150 dece svake nedelje. Neki od polaznika su odustali ili su već naučili da plivaju pa su na njihovo mesto došla druga deca. Sve ukupno u ovaj projekat je bilo uključeno oko 200 dece. Mi smo počeli malo skromnije pre nekoliko godina, ali ove godine je lokalna samouprava Novi Bečej finansirala put i puno nam je to pomoglo, tako da smo zahvaljujući tome ove godine mogli da obučimo više dece" - Szőke Ottó, nastavnik OŠ „Miloje Čiplić".

Strana 1 od 6

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak