Obeležen dan oslobođenja Kumana u Drugom svetskom ratu

U Kumanu je 2. oktobra obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu i 70 godina od nemačkih racija. Ljubiša Stančić seća se vremena kada je veliki broj njegovih sugrađana nastradao u nemačkim racijama.

Godine 1942. kada je imao samo 15 godna umalo nije zbog svog britkog jezika nastradao i on: „Kao šegrt kod berbera išao sam sa njim da obrijemo zarobljenike, koji su bili smešteni u školi. Među njima je bio i moj stric. Pozvao me je da mu ispričam šta ima novo i dok sam mu pričao jedan Nemac mi je rekao da izađem. Pošto je stric znao šta me čeka rekao mi je da ne idem. Dobro sam prošao, jer sam za razliku od većine zatvorenika, koji su odatle odvedeni i streljani, dobio samo šut u zadnjicu".

Ljubiša se seća i dana oslobođenja kada je dočekao ruskog izvidnika, pomogao mu da se smesti i prespava u njegovoj kući, a ujutru ga odveo u opštinu po novog konja, kojim je Rus nastavio put do Novog Bečeja. U znak sećanja na ove dane mesna zajednice Kumane organizovala je polaganje venca i parastos žrtvama. Stevan Cucin predsednik mesne zajednice Kumane: ,,Mi smo obeležili ovaj dan parastosom palim žrtvama u Drugom svetskom ratu i polaganjem venca na spomen ploču a zatim smo posetili spomen sobu".

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

Kumane je u prošlosti nekoliko puta menjalo lokaciju. Poslednji put, 1801. godine, izgrađeno je novo naselje na mestu gde se i sada nalazi.