banerKIA3

Deca iz Italije, Čilea, Meksika, Rusije, Belgije, Venecuele, Brazila, sa Tajlanda i mnogih drugih zemalja družila se sa svojim vršnjacima iz Srbije u Novom Bečeju

Huan Antonio Lopez iz Meksika može bez problema na čistom srpskom jeziku da kaže: „Dolazim iz Meksika, ja sam Huan. Srbija je lepa." U sredu 24. avgusta, pre oko mesec dana Huan je stigao u Srbiju i u Novom Bečeju će provesti godinu dana u programu razmene srednjoškolaca: „Posetio sam Beograd, Novi Sad, Novi Bečej i veoma mi se sviđa. Drugačije je dosta od Meksika ima dosta istorijskih znamenitosti i veoma je lepo. Ljudi su ovde veoma druželjubivi i uključuju me u razne aktivnosti."

U ovom mestu zatekao ga je i svetski dan interkulturnog dijaloga koji se krajem septembra obeležava u celom svetu. Centraina proslava povodom ovog dana za našu zemlju organizovana je baš u Novom Bečeju. Od 27. do 30. septembra Novi Bečej je domaćin 26-oro dece iz celog sveta, koja su putem srednjoškolske razmene stigla u Srbiju.

U organizaciji Evropskih volontera AFS-a deca iz Italije, Čilea, Meksika, Rusije, Belgije, Venecuele, Brazila, saTajlanda i mnogih drugih zemalja u Novom Bečeju provešće nekoliko dana sa vršnjacima razmenjujući informacije i iskustva iz svojih zemalja.

Anastasia Zuboreva iz Rusije dolazi iz Ki- rova ostaće u Novom Bečeju godinu dana: „Veoma je lepo u Srbiji, videla sam Zrenjanin, Novi Bečej, Bečej, Beograd, Novi Sad. Ja idem ovde u srednju školu sa mojom sestrom Kristinom u treći razred gimnazije", ispričala je Anastasia na tečnom srpskom koji je savladala za oko mesec dana, ona kaže da je razvijanje dijaloga među pripadnicima različitih nacija korisno zato što se razvija tolerancija i stvari se počnu posmatrati iz drugog ugla.

Pozdravljajući prisutne na priredbi na kojoj je svako od njih predstavio svoju zemlju Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej rekao je da bi mnogi nesporazumi, netolerancija, sukobi i ratovi možda bi bili izbegnuti da su se zaraćene strane bolje razumele: „Upoznavanje sa različitim kulturama, ili još bolje Ijudima koji ih predstavljaju dobar je put u mnogo tolerantniju i mirniju budućnost. Tražimo sličnosti koje nas spajaju uz poštovanje, razumevanje i uvažavanje naših različitosti. Mi u Vojvodini vekovima vežbamo tu veštinu i mislim da smo uspeli u dobroj meri da je savladamo."

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

Nastanak Bočara datira iz XIII veka. Prema nekim izvorima, osnivač i prvi vlasnik bio je Bočard, koji ga je dobio kao vojnik Čanadske županije, o čemu postoje i pisani tragovi iz 1211. godine