Dani Laze Telečkog u Kumanu jubilarni dvadeseti put

Za dvadest godina Kumančanima su se predstavili mnogi glumci Gorica Popović, Stevo Žigon, Paja Gardinovački, Ivan Hajtl, Petar Kralj

Jubilarni dvadeseti put u Kumanu će biti održani Dani LazeTelečkog od 11. do 14. oktobra. Za dvadeset godina Kumančanima su se predstavili mnogi glumci Gorica Popović, Stevo Žigon, Paja Gardinovački, Ivan Hajtl, Petar Kralj... Ove godine program počinje 11. oktobra u 12 sati kada će novosadska grupa „Spot" izvesti predstavu za decu. U 18 sati u Narodnoj biblioteci Novi Bečej biće predstavljena, više puta nagrađivana, monodrama Milovana Vitezovića u izvođenju Ljube Božovića, prvaka Srpskog pozorišta Republike Srpske. Ista predstava će biti izvedena u Kumanu u Zadružnom domu u 20 sati.

Nakon toga, u nastavku programa u Zadružnom domu, biće izvedena monodrama Zorana Karajlića, upravnika šabačkog pozorišta „Bog te mazo". U petak 12. oktobra deca će imati prilike da pogledaju lutkarsku predstavu „Crvenkapa" pozorišta „Toša Jovanović" iz Zrenjanina. Milenko Pavlov i Ljiljana Đurić istog dana izvešće predstavu „Sve što kažeš je Ijubav".

U subotu će Jovica Jašin, glumac Zrenjaninskog pozorišta ponoviti prošlogodišnju monodramu „Franše Depere na Južnom Bulevaru." U nedelju će Srpsko narodno pozorište nastupiti predpremijerno sa predstavom „Priča o muškarcima". Posle nedeljne predstave biće uručene nagrade „Laza Telečki". Godišnju nagradu dobiće Jovica Jašin za svoj doprinos utemeljivanju dana Laze Telečkog u Kumanu dok će jubilarnu nagradu povodom dvadesetogodišnjice manifestacije dobiti teatrolog i pozorišni kritičar iz Novog Sada, Dejan Penčić Poljanski.

Živica Radin, iz organizacionog odbora Dana Laze Telečkog, seća se prvih pozorišnih predstava kada su nekima iz publike morali da objašnjavaju da se u pozorištu ne cepka suncokret i ne jedu hamburgeri za vreme trajanja predstave: „Zato sada kada vidim našu publiku koja je usvojila pravila pozorišnog ponašanja, jer su to one generacije kojima smo u to vreme organizovali lutkarske predstave, mogu da kažem da je mesna zajednica Kumane odradila jedan veliki posao ovih 20 godina".

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je zahvaljujući dr Ljubomiru Pavloviću, novobečejskom lekaru, naše mesto krajem XIX veka dobilo prve arteske bunare?