Dani Teodora Pavlovića u Novom Miloševu

Dani Teodora Pavlovića počeli su u sredu 25. jula i trajali do nedelje, 29. jula, u Novom Miloševu rodnom mestu ovog velikana. Manifestacija je održana po 13. put, a realizovana je pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.

Nakon polaganja venca na rodnu kuću Teodora Pavlovića, u porti hrama Sv. Arhangela Gavrila, svečanost je otvorio predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović. Kao i svake godine, manifestaciji su prisustvovali mnogi ugledni kulturni i javni radnici, kao i meštani ovog banatskog sela. Za sve posetioce, organizatori su pripremili bogat kulturno-umetnički program. Uručene su i prestižne nagrade „Teodor Pavlović za životno delo" i „Teodor Pavlović za najbolju knjigu", Ranku Zeravici, odnosno Selimiru Raduloviću za knjigu „Pod kišom suza s Patmosa".

Drugog dana manifestacije na programu je bilo obeležavanje slave hrama Sv. Arhangela, a u petak od 19 sati posetioci su mogli da prate predavanje na temu Doživljena duhovna iskustva koje je govorio akademik prof. dr Dimitrije Stefanović, generalni sekretar SANU-a. U nastavku programa u narednim danima Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije (UKS), mr Milica Lilić, potpredsednica UKS-a i prof. dr Predrag Jašović recitovali su duhovnu poeziju Održano je predavanje na temu Program rada Odbora za selo SANU-a akademika prof. dr Dragana Škorića, predsednika Odbora za selo SANU-a, prof. dr Danila Tomića, prof. dr Stevana Maširevića i prof. dr Srđana Šljukića. Manifestaciju organizuju Banatski kulturni centar i Crkvena opština Dragutinovo iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je posle prvog svetskog rata, prvi reditelj beogradske opere je bio Novobečejac - Vojislav Turinski.