Sanja Pantić iz Kumana i Jelena Radanov iz Zrenjanina dobile su priznanje za najbolje studente Tehničkog fakulteta „Miha­jlo Pupin", na Tradicionalnoj svečanosti u čast najboljih koji organizuje Novosadski univerzitet. Njih dve su takođe dobile i priznanje za izuzetne nagrade za završene studije, sa ukupnom prosečnom ocenom 10. Sanja ima 23 godine, živi u Kumanu sa bratom, ocem penzionerom i majkom koja je nezaposlena.

Finansijska situacija u kojoj se nalazi njena porodica dala joj je motivaciju da srednju ekonomsku školu u Novom Bečeju završi sa titulom đaka generacije. Sanja za sebe kaže da je komunikativna i društvena i da je iz tog razloga odlučila da studira na smeru poslovnih komunikacija, a studije da nas­tavi na smeru informacionih tehnologija jer smatra da je informatika budućnost: „Studiram na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, završila sam trogodišnje studije na smeru menadžer poslovnih komunikacija, sa prosečnom ocenom 10, sada sam na četvrtoj godini smera informacione tehnologije u pos­lovnim sistemima, na istom fakultetu. Nagrada koja mi je uručena je veliki podsticaj za mene da i u budućnosti nastavim ovim tempom, veoma mi znači, zato što sam puno truda uložila u svoje školovanje i srećna sam zato što mi se trud isplatio".

Svojim uspešnim školovanjem ostvarila je pravo na mnogobrojne stipendije: Stipendista sam Fonda za mlade talente, od početka studija dobijam stipendiju opštine Novi Bečej, dobila sam državnu stipendiju u školskoj 2009/2010. go­dini, zatim stipendiju Srpske narodne odbrane u Americi." Sanja je dodala da bi volela da ostane u Srbiji i da se zaposli u svojoj opštini.

Venčali su se 21. maja 1944. godine i od tada žive u skladnom braku - imaju dvoje dece, sina i ćerku, unuke i praunuke

Obeležavanje više od šest decenija zajedničkog života bio je povod da bračni par Stanković za trpezom okupi decu, unuke, praunuke i prijatelje. Nada i Konstantin su u braku punih 68 godina i do sada nikada nisu obeležavali godišnjice. Bračni par Stanković složio se da za uspešan brak treba mnogo Ijubavi i strpljenja za životnog druga. Venčali su se 21. maja 1944. godine i od tada žive u skladnom braku.

Imaju dvoje dece, sina i ćerku, unuke i praunuke. Prvu deceniju zajedničkog života proveli su na salašu, a potom kupili kuću u kojoj i danas žive. „Čekala sam ga iz rata da se vrati, čak sam peške išla na Slavonski front, godinu dana nakon venčanja, kako bih ga videla. Bio je lep momak, imala sam samo 17 godina kada sam se udala za njega. Sećam se venčanja, imala sam i belu venčanicu, a tada je to bila retkost" rekla je Nada koja sada ima 85 godina i dodala: ,,U braku treba mnoge stvari i prećutati, jer posle lošeg dolazi ono dobro. Treba poštovati sebe. Naučila sam da budem tolerantna, a takve treba da budu i današnje devojke, a ne samo da se šminkaju i da misle gde će ići. Zato danas brakovi ne opstaju. Treba se posvetiti porodici, ja i danas umesim gibanicu, krofne i kuvam".

Konstantin koji je od Nade stariji pet godina kaže da ga za bračni život i uspomene iz mladosti vežu iste emocije i sećanja kao i Nadu. Sa setom je rekao kako su godine brzo prošle: „Nikada se nismo svađali, uvek smo se razumeli i lepo slagali, bilo je dobro. Kao mladi smo se voleli. Mogu da kažem da je samo sve brzo prošlo".

Poljočuvarska služba u Novom Bečeju i Novom Miloševu počela je sa radom 1. maja, a od 1. juna počinje rad poljočuvarske službe i u Bočaru

Poljočuvarska služba u Novom Bečeju i Novom Miloševu počela je sa radom 1. maja. Atar ova dva mesta čuva četiri poljočuvara u Novom Bečeju i dva u Novom Miloševu. Od 1. juna počeće rad poljočuvarske službe u Bočaru gde će biti angažovana dva poljočuvara.

Radenko Tadić, rukovodilac poljočuvarske službe: „Čuvari su tokom celog dana na terenu, organizovana je i noćna smena, tako da se nadamo da ćemo ra­diti kao i prošle godine, uspešno. Prošle, godine je od stotinak prekršaja koji su možda mogli biti procesuirani, kako bi opravdali ideju preventivnog delovanja, samo šezdesetak stiglo do sudije za prekršaje i to onih kod kojih su izvršene veće krađe, ili su u pitanju ponavljači krivičnih dela. Najviše je bilo puštanja stoke u tuđe njive, košenja na tuđim njivama, paljenja poljoprivrednih površina, bacanja komunalnog otpada i raznih krađa".

Kazne za ova dela su propisane Republičkim zakonom i prijave su podnete sudiji za prekršaje. Radenko Tadić dodaje da su građani uhvaćeni u činjenju prekršaja prvo samo opominjani i da im je ukazivano na moguće posledice, a da su oni koji su prekršaje ponavljali više puta, procesuirani.

Sredstva za rad poljočuvarske službe obezbeđuju pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, opština Novi Bečej i mesne zajednice Novi Bečej, Bočar i Novo Miloševo. Mesna zajednica Kumane nije obezbedila sredstva za rad poljočuvarske službe tako da ove sezone poljočuvarska služba u Kumanu neće funkcionisati.

Pomoć u forormiranju pravilnih stavova iz oblasti planiranja porodice za odgovorno polno ponašanje adolescenata

Humanitarni centar „Suncokret" realizuje projekat „Pokretno savetovalište za reproduktivno zdravlje mladih" u naseljenim mestima opštine Novi Bečej. Cilj projekta je da mladi iz manjih sredina steknu osnovna znanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, partnerskim odnosima, humanim odnosima među polovima i razlozima i načinima donošenja odluke o stupanju u seksualne odnose.

Maja Teofanovski, psiholog, posećuje škole u Bočaru, Kumanu i Novom Miloševu i radi sa učenicima osmih razreda i to kroz organizaciju psiholoških radionica, grupni rad i individualno savetovanje: „U toku radionica koje smo organizovali najviše smo razgovarali o tome šta utiče na mlade da donesu odluku da prvi put stupe u polne odnose. Grupni rad sa mladima se sprovodi sa ciljem da se kod mladih, usvajanjem relevantnih znanja, formiraju pravilni stavovi iz oblasti planiranja porodice, koji su preduslov za odgovorno polno ponašanje, zaštitu i unapređenje reproduktivnog zdravlja populacije adolescenata. Poseban fokus u radu sa mladima stavljen je na donošenje odlukeo stupanju u polne odnose, sagledavanju svih aspekata koji se potrebni za donošenje ove odluke i diskusija o tome. Ovakvi razgovori doprinose i tome da se mladima ukaže na to da se bilo koji problem može rešiti sagledavanjem sa više strana pa tako i nedoumica oko pravog vremena za stupanje u seksualne odnose".

U Domu zdravlja Novi Bečej trenutno postoji i radi Savetovalište za reproduktivno zdravlje mladih, ali ga zbog teritorijalne dostupnosti koriste samo učenici koji pohađaju školu u Novom Bečeju. Učenici koji žive u manjim naseIjenim mestima opštine uskraćeni su za ovu uslugu. Ovim projektom mladima iz manjih, okolnih mesta, postale su jednako dostupne usluge Savetovališta za mlade. Projekat finansira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Svečanim akademijama, dodelom priznanja najuspešnijim đacima, kulturnim i sportskim manifestacijama, kolektivi obe osnovne škole u Novom Bečeju, u prisustvu mnogobrojnih gostiju, roditelja i učenika, obeležile su dan škole, koji se tradicionalno organizuje u maju mesecu. Budući da su manifestacije organizovane u Domu kulture ili na otvorenom, 11. i 18. maj je u Novom Bečeju bio u znaku učenika osnovnih škola. U subotu 11. maja u Domu kulture opštine Novi Bečej prigod­nim programom obeležen je dan osnovne škole Josif Marinković. Program je otvorio hor OŠ „Josif Marinković".

Vladimir Davidović direktor škole pozdravio je prisutne i dao reč članovima vršnjačkog tima đačkog parlamenta koji su upoznali goste sa rezultatima koji su učenici ove škole osvojili na raznim takmičenjima u toku ove školske go­dine. Prisutni su zatim mogli uživati u glumačkom umeću učenika, koji su nas sa svojom predstavom „Prva žurka" vratiti u đačke dane i na komičan način prikazali njihove probleme u ljubavi. Na kraju je nastupio orkestar „Ritam duše" osnovne škole „Josif Marinković" koji je svojim nastupom oduševio prisutnu publiku.

U osnovnoj školi „Miloje Čiplić", za dan škole 18. maja takođe su pripremili nekoliko manifestacija. U prepodnevnim satima u dvorištu škole organizovano je sportsko takmičenje, gde se odigrao susret učenika i nastavnika, a na Tiskom keju je odr­žan tradicionalni kros.

U večernjim satima u Domu kulture opš­tine Novi Bečej kulturno zabavnim progra­mom, mini koncertom učenika OŠ „Miloje Čiplić" okončan je ovogodišnji dan škole. Os­novna škola„Miloje Čiplić" ove godine je pros­lavila 102. rođendan.

Strana 1 od 3

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak