U ovom prostoru deca će praviti razne zanatlijske predmete, organizovati lutkarsku radionicu i mali hor

Osnovna škola „MilojeČiplić" je u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou - DILS" a u okviru programa „Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje", Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije, dobila 4.000 evra i ušla u drugu fazu projekta, a to je opremanje učionice za rad u kojoj će se ostvarivati različiti programi sa učenicima koji pripadaju osetljivoj grupi dece sa posebnim potrebama.

Učionica je opremljena specijalno izabranim nameštajem posebno prilagođenim deci i nije u stilu klasične učionice. Ono što joj daje posebnu draž je što je sva u žutoj, plavoj i narandžastoj boji. U ovoj učionici planirane su aktivnosti sa decom iz osetljivih grupa i to radionica „Spretne ruke", gde će sa nastavnicima praviti razne zanatlijske predmete i sa vezom kao oblikom domaće radinosti, zatim lutkarsku radionicu, takođe je planirano da u tom prostoru nastavnica muzičke kulture priprema mali hor sastavljen od učenika sa posebnim potrebama.

Podrška za ostvarenje ovog školskog projekta obezbeđena je u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou - DILS" koji realizuje Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete i nauke, sredstvima Svetske banke /Međunarodne banke za razvoj i obnovu, IBRD Zajam broj 7510 YF.

Posle obimnih snežnih padavina i vrlo niskih temperatura ovih dana prisustvujemo laganom otapanju snega, što je razlog za budno praćenje situacije sa apsorbovanjem i otakanjem većih količina vode u kanalskim mrežama na teritoriji opštine Novi Bečej.

Po rečima Milivoja Vrebalova, predsednika opštine Novi Bečej, situacija na terenu je zadovoljavajuća: „Lokalna uprava opštine Novi Bečej sigurno nije čekala da padne ovako veliki sneg da bi brinuli o tome da li će biti poplave ili neće. Mislim da su naši sugrađani već dosta puta bili obavešteni koliko su čišćeni obodni kanali i kanali po ulicama. Mi trenutno pažljivo pratimo otakanje atmosferskih voda, koje su u samom gradu, jer se veći porast Tise ne očekuje. Naši sugrađani znaju da smo uradili nasip Ljutovo koji je koštao 25 miliona dinara. Što se tiče naseljenih mesta, Miloševo, Bočar i Kumane sredstava koja smo dobijali od Pokrajine i od Republike upotrebili smo da dosta toga očistimo zato ne očekujemo da ćemo imati nekih većih problema prilikom otapanja snega".

Javno komunalno preduzeće „Komunalac" izvelo je ovih dana nekoliko intervencija između ostalog prepumpavanje vode iz Njegoševe ulice i Vlade Kolaraova i čišćenje 500 m kanala u Aračkoj ulici. Zorica Garčev, direktorka OŠ „Miloje Čiplić" kaže da je zgrada škole pretrpela manja oštećenja, ali da je sve na vreme sanirano. Obimnija i brža akcija će biti neophodna prilikom popravke oluka na prednjem delu zgrade, jer se od težine snega oštetio pa se mora popraviti da ne bi došlo do daljeg oštećenja unutrašnjosti zgrade. Predškolska ustanova „Pava Sudarski" ima osam objekata u četiri naseljena mesta opštine. Oni su radili i za vreme zimskih dana kada je bila proglašena vanredna situacija.

Po rečima Dragana Miloradovića, direktora predškolske ustanove, nema većih oštećenja ili problema u objektima. Jedino imamo problem u Kumanu gde koristimo prostor OŠ „Milan Stančić Uča", u te dve radne sobe došlo je do prokišnjavanja pošto je krov ravan i to treba sanirati".

Kao rođendanski poklon muzeju „Glavaševa kuća" i Novobečejcima otvorena je prostorija vinskog podruma u okviru objekta

Zavičajni muzej „Glavaševa kuća" na najlepši način je proslavio svoj treći rođendan. Kao rođendanski poklon muzeju i Novobečejcima otvorena je prostorija vinskog podruma u okviru objekta. Ovim prepoznatljivim i interesantnim mestom njegovi sugrađani se hvale svojim gostima iz drugih gradova, a posetioci Novog Bečeja nikada ne propuste priliku da posete i njegovo zdanje.

Borivoj Ćurčić, predsednik Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana zahvalio se prisutnima što su došli da uveličaju ovu neuobičajenu rođendansku proslavu. On je rekao da su ovom prilikom dodeljene zahvalnice svim donatorima koji su pomogli da se bogata kolekcija muzeja „Glavaševa kuća" upotpuni novim eksponatima.

Posebno se zahvalio članovima zavičajnog kluba koji su pomogli da se završe radovi na opremanju i izgradnji vinskog podruma.

Opština Novi Bečej je do sada uspešno realizovala drugu fazu projekta „l ja hoću, i ja mogu, i ja znam", koji se ostvaruje u okviru projektnog ciklusa „Obrazovna inkluzija Roma", a finansira ga Ministarstvo prosvete, projekat DILS. Partneri na projektu opštini Novi Bečej su OŠ „Josif Marinković", OŠ „Đorđe Joanović", PU „Pava Sudarski" i nevladina organizacija „Romi za dekadu Roma". Cilj ovog projekta je unapređenje kapaciteta relevantnih lokalnih institucija, odnosno lokalne samouprave, predškolske ustanove, osnovnih škola i romskih nevladinih organizacija za uspešno uključivanje i kvalitetno obrazovanje dece romske nacionalnosti na nivou lokalne zajednice, a direktni korisnici projekta su deca predškolskog i školskog uzrasta.

U okviru predviđenih aktivnosti, svim učenicima romske nacionalnosti OŠ „Josif Marinković" obezbeđeno je 35 udžbeničkih kompleta, dok su deca predškolskog uzrasta dobila ukupno 84 kompleta garderobe. Organizovan je niz radionica, folklornih i dramskih proba u okviru rada romske nevladine organizacije „Romi za dekadu Roma". Navedene aktivnosti su samo deo predviđenih, a sam finiš projekta se očekuje uskoro.

Mesna zajednica Bočar je tokom februara organizovala radnu akciju vađenja suvih borova koji su se osušili od velikih poplava. U ovoj akciji su učestvovali radnici Mesne zajednice Bočar i meštani, koji su se odazvali u velikom broju. Povađeno je 12 borova, od kojih je za 14 domaćinstva obezbeđeno ogrevno drvo. Ovom akcijom Mesna zajednica Bočar je pomogla meštanima da lakše prezime.

Strana 1 od 3

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak