Na dostojanstven način obeležen Sveti Sava

U školama, crkvama, domovima kulture i svečanim salama obeležen Sveti Sava iirom novobečejske opštine

U opštini Novi Bečej i ove godine učenici i profesori škola obeležili su školsku slavu, Svetog Savu. Oni su programom koji su pripremili pokazali da je Sveti Sava najznačajniji praznik đaka i onih koji teže sticanju znanja i uspesima. Ovaj veliki verski praznik obeležen i u pravoslavnim hramovima širom opštine Novi Bečej, uz tradicionalne svetosavske recitacije i podelu paketića.

Širom Srbije, ali i u mnogim gradovima širom sveta gde žive Srbi Sveti Sava se obeležava na specifičan način balovima. Duga tradicija okupljanja na svečanim svetosavskim balovima u nekoliko navrata je zbog različitih okolnosti prekidana, ali se poslednjih godina vratila u veliki broj gradova. Posle dugogodišnje pauze ovaj vid svečanosti obnovljen je prošle godine i u Novom Bečeju.

Svetosavski bal, organizovan u Hotelu „Tiski cvet", protekao je u prijatnoj svečanoj atmosferi i duhu pravoslavlja. Prisutne goste govornici su podsetili zašto je obeležavanje ovog verskog praznika toliko važno i koje je su to sve vrednosti koje su u skladu sa propovedima Svetog Save, a koje ni do današnjih dana nisu izgubile na akuelnosti.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je Bočar električnu struju dobio tek 1954. godine, 1968. godine izgrađen je vodovod u naselju, a 1975. godine asfaltiran je put do prvog naselja u opštini — Novog Miloševa.