Na dostojanstven način obeležen Sveti Sava

U školama, crkvama, domovima kulture i svečanim salama obeležen Sveti Sava iirom novobečejske opštine

U opštini Novi Bečej i ove godine učenici i profesori škola obeležili su školsku slavu, Svetog Savu. Oni su programom koji su pripremili pokazali da je Sveti Sava najznačajniji praznik đaka i onih koji teže sticanju znanja i uspesima. Ovaj veliki verski praznik obeležen i u pravoslavnim hramovima širom opštine Novi Bečej, uz tradicionalne svetosavske recitacije i podelu paketića.

Širom Srbije, ali i u mnogim gradovima širom sveta gde žive Srbi Sveti Sava se obeležava na specifičan način balovima. Duga tradicija okupljanja na svečanim svetosavskim balovima u nekoliko navrata je zbog različitih okolnosti prekidana, ali se poslednjih godina vratila u veliki broj gradova. Posle dugogodišnje pauze ovaj vid svečanosti obnovljen je prošle godine i u Novom Bečeju.

Svetosavski bal, organizovan u Hotelu „Tiski cvet", protekao je u prijatnoj svečanoj atmosferi i duhu pravoslavlja. Prisutne goste govornici su podsetili zašto je obeležavanje ovog verskog praznika toliko važno i koje je su to sve vrednosti koje su u skladu sa propovedima Svetog Save, a koje ni do današnjih dana nisu izgubile na akuelnosti.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je električna centrala u Vranjevu proradila januara 1927. godine, a novobečejska nešto kasnije, to jest u jesen iste godine?