banerKIA3

U školama, crkvama, domovima kulture i svečanim salama obeležen Sveti Sava iirom novobečejske opštine

U opštini Novi Bečej i ove godine učenici i profesori škola obeležili su školsku slavu, Svetog Savu. Oni su programom koji su pripremili pokazali da je Sveti Sava najznačajniji praznik đaka i onih koji teže sticanju znanja i uspesima. Ovaj veliki verski praznik obeležen i u pravoslavnim hramovima širom opštine Novi Bečej, uz tradicionalne svetosavske recitacije i podelu paketića.

Širom Srbije, ali i u mnogim gradovima širom sveta gde žive Srbi Sveti Sava se obeležava na specifičan način balovima. Duga tradicija okupljanja na svečanim svetosavskim balovima u nekoliko navrata je zbog različitih okolnosti prekidana, ali se poslednjih godina vratila u veliki broj gradova. Posle dugogodišnje pauze ovaj vid svečanosti obnovljen je prošle godine i u Novom Bečeju.

Svetosavski bal, organizovan u Hotelu „Tiski cvet", protekao je u prijatnoj svečanoj atmosferi i duhu pravoslavlja. Prisutne goste govornici su podsetili zašto je obeležavanje ovog verskog praznika toliko važno i koje je su to sve vrednosti koje su u skladu sa propovedima Svetog Save, a koje ni do današnjih dana nisu izgubile na akuelnosti.

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je Biserno ostrvo nastalo prilikom regulisanja reke Tise, to jest završetkom radova na borđoškom proseku 1858. godine?