Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležena i u Novom Bečeju

Jednostavnim redovnim pregledima žene mogu sprečiti da do ove bolesti uopšte dođe, a takođe i rano otkrivanje omogućava potpuno izlečenje

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se zadnje nedelje januara. Rak grlića materice jedan je od najčešćih malignih tumora u Srbiji.

Po učestalosti u obolevanju nalazi se na trećem mestu, iza karcinoma dojke i malignih tumora debelog creva. Dom zdravlja Novi Bečej svake godine učestvuje u realizaciji aktivnosti i usluga u cilju podizanja svesti i motivisanja žena na blagovremeni ginekološki pregled.

Andjelka Korovljev, direktor Doma zdravlja kaže da u ovoj ustanovi postoji tradicija rada u službi zdravstvene zaštite žena: ,,U cilju pružanja što kvalitetnije zdravstvene zaštita i povećanja obima ovih usluga u toku je nabavka ultrazvučnog aparata sa vaginalnom sondom čime će se postići kvalitetnija zdravstvena zaštita i komfornija usluga. Jednog lekara smo uputili na specijalizaciju iz radiologije i on će početi da radi u toku sledeće godine. Takođe smo nabavili i mamograf, koji služi za prevenciju i rano otkrivanje karcinoma dojke."

Cilj Nedelje prevencije raka grlića matericeje podizanje svesti žena o značaju prevencije raka grlića materice, kako bi one stekle znanje o načinu sprečavanja ove bolesti i kako bi se podstakle da koriste preventivne usluge koje su im dostupne u njihovim sredinama.

Ekovoju dr Margarit, ginekolog, kaže da je Srbija među neslavnim rekorderima po smrtnosti od raka grlića materice i da se nažalost i u opštini Novi Bečej javlja veliki broj obolelih od ove bolesti: „Ovo je bolest koja se može ne samo lečiti nego i izlečiti. Jednostavnim redovnim pregledima žene mogu sprečiti da do ove bolesti uopšte dođe. Dovoljno je jednom godišnje uraditi test ili u nekim slučajevima dva puta godišnje. Najvažnije je da žene redovno dolaze na pregled koji je bezbolan, jednostavan i brz."

S obzirom na to da je u opštini Novi Bečej ovo oboljenje zastupljenije nego kod mnogih opština u okruženju planiraju se kontinuirane akcije edukacije i animacije žena na ovu temu tokom cele godine.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da od četiri, prva pevača, iz redova Srba u beogradskoj operi, tri su iz Novog Bečeja i Vranjeva: Teodora Boberića - Arsenović, Vojislav Turinski i Aleksandar Nešić - Tucaković.