banerKIA3

Jednostavnim redovnim pregledima žene mogu sprečiti da do ove bolesti uopšte dođe, a takođe i rano otkrivanje omogućava potpuno izlečenje

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se zadnje nedelje januara. Rak grlića materice jedan je od najčešćih malignih tumora u Srbiji.

Po učestalosti u obolevanju nalazi se na trećem mestu, iza karcinoma dojke i malignih tumora debelog creva. Dom zdravlja Novi Bečej svake godine učestvuje u realizaciji aktivnosti i usluga u cilju podizanja svesti i motivisanja žena na blagovremeni ginekološki pregled.

Andjelka Korovljev, direktor Doma zdravlja kaže da u ovoj ustanovi postoji tradicija rada u službi zdravstvene zaštite žena: ,,U cilju pružanja što kvalitetnije zdravstvene zaštita i povećanja obima ovih usluga u toku je nabavka ultrazvučnog aparata sa vaginalnom sondom čime će se postići kvalitetnija zdravstvena zaštita i komfornija usluga. Jednog lekara smo uputili na specijalizaciju iz radiologije i on će početi da radi u toku sledeće godine. Takođe smo nabavili i mamograf, koji služi za prevenciju i rano otkrivanje karcinoma dojke."

Cilj Nedelje prevencije raka grlića matericeje podizanje svesti žena o značaju prevencije raka grlića materice, kako bi one stekle znanje o načinu sprečavanja ove bolesti i kako bi se podstakle da koriste preventivne usluge koje su im dostupne u njihovim sredinama.

Ekovoju dr Margarit, ginekolog, kaže da je Srbija među neslavnim rekorderima po smrtnosti od raka grlića materice i da se nažalost i u opštini Novi Bečej javlja veliki broj obolelih od ove bolesti: „Ovo je bolest koja se može ne samo lečiti nego i izlečiti. Jednostavnim redovnim pregledima žene mogu sprečiti da do ove bolesti uopšte dođe. Dovoljno je jednom godišnje uraditi test ili u nekim slučajevima dva puta godišnje. Najvažnije je da žene redovno dolaze na pregled koji je bezbolan, jednostavan i brz."

S obzirom na to da je u opštini Novi Bečej ovo oboljenje zastupljenije nego kod mnogih opština u okruženju planiraju se kontinuirane akcije edukacije i animacije žena na ovu temu tokom cele godine.

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je Biserno ostrvo nastalo prilikom regulisanja reke Tise, to jest završetkom radova na borđoškom proseku 1858. godine?