Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležena i u Novom Bečeju

Jednostavnim redovnim pregledima žene mogu sprečiti da do ove bolesti uopšte dođe, a takođe i rano otkrivanje omogućava potpuno izlečenje

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se zadnje nedelje januara. Rak grlića materice jedan je od najčešćih malignih tumora u Srbiji.

Po učestalosti u obolevanju nalazi se na trećem mestu, iza karcinoma dojke i malignih tumora debelog creva. Dom zdravlja Novi Bečej svake godine učestvuje u realizaciji aktivnosti i usluga u cilju podizanja svesti i motivisanja žena na blagovremeni ginekološki pregled.

Andjelka Korovljev, direktor Doma zdravlja kaže da u ovoj ustanovi postoji tradicija rada u službi zdravstvene zaštite žena: ,,U cilju pružanja što kvalitetnije zdravstvene zaštita i povećanja obima ovih usluga u toku je nabavka ultrazvučnog aparata sa vaginalnom sondom čime će se postići kvalitetnija zdravstvena zaštita i komfornija usluga. Jednog lekara smo uputili na specijalizaciju iz radiologije i on će početi da radi u toku sledeće godine. Takođe smo nabavili i mamograf, koji služi za prevenciju i rano otkrivanje karcinoma dojke."

Cilj Nedelje prevencije raka grlića matericeje podizanje svesti žena o značaju prevencije raka grlića materice, kako bi one stekle znanje o načinu sprečavanja ove bolesti i kako bi se podstakle da koriste preventivne usluge koje su im dostupne u njihovim sredinama.

Ekovoju dr Margarit, ginekolog, kaže da je Srbija među neslavnim rekorderima po smrtnosti od raka grlića materice i da se nažalost i u opštini Novi Bečej javlja veliki broj obolelih od ove bolesti: „Ovo je bolest koja se može ne samo lečiti nego i izlečiti. Jednostavnim redovnim pregledima žene mogu sprečiti da do ove bolesti uopšte dođe. Dovoljno je jednom godišnje uraditi test ili u nekim slučajevima dva puta godišnje. Najvažnije je da žene redovno dolaze na pregled koji je bezbolan, jednostavan i brz."

S obzirom na to da je u opštini Novi Bečej ovo oboljenje zastupljenije nego kod mnogih opština u okruženju planiraju se kontinuirane akcije edukacije i animacije žena na ovu temu tokom cele godine.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da su kuglašice KK „Jedinstvo” osvojile Kup Evrope 2000. godine, a aprila 2007. postale prvakinje Srbije da bi početkom maja osvojile i Kup Srbije?