U subotu, 18. februara svečano će biti otvoren Vinski podrum, novi deo zavičajnog muzeja Glavaševa kuća

U subotu, 18. februara svečano će biti otvoren Vinski podrum, novi deo zavičajnog muzeja Glavaševa kuća. Vrednim radom predstavnika zavičajnog kluba i uz pomoć sredstava koje je obezbedila lokalna samouprava renoviran je i otvoren za javnost vinski podrum Glavaševe kuće. Neki od eksponata zatečeni su na licu mesta dok su druge poklonili Novobečejci. Muzej Glavaševa kuća, koji je smešten u ulici Josifa Marinkovića na broju 69 već tri godine privlači pažnju Novobečejaca i turista koji ga posećuju. Pored vrlo lepih eksponata u kući, pomoćnim prostorijama i u dvorištu Ijubitelji istorije će moći da uživaju u još jednoj novootvorenoj prostoriji u okviru ovog muzeja.

Janoš Koso, domar muzeja Glavaševa kuća zahvalio se svima koji su pomogli da se sredi još jedna prostorija u okviru zavičajnog muzeja: „Puno su nam pomogli članovi zavičajnog kluba, koji su zajedno sa Karoljem Andre i samnom učestvovali u radovima. Neke eksponate koji su bili tu samo smo očistili, dok nam je recimo ovu burad poklonila porodica Mesaroš".

Na polu sezoni Minimaxi lige dobar uspeh najmlađih fudbalera

Ove sezone Minimaxi liga je počela 2011. godine u novembru. Prva polusezona je zaršena decembra. Mladi fudbaleri novobečejske škole fudbala jedinstvo" učestvuju u četiri kategorije, to su deca od uzrasta 2000., 2001., 2002. i 2003. godište, a u svakoj kategori ji ima po osam ekipa.

Strahinja Vasković, trener mlađih katgorija zadovoljan je uspehom svojih igrača: „Po drugi put smo učestvovali na Minimaxi ligi. Imamo za sad na polu sezoni dobar uspeh, 2000-ito nam zauzima drugo mesto na tabeli, 2001. deli prvo mesto, 2002. se nalazi na petom mestu i 2003. je na trećem mestu. Ovo je po meni  jedan lep i dobar uspeh. Prošle godine smo igrali u takmičarskoj konkurenciji 2000-ito, gde su nam deca iz naše škole fudbala bila pomešana. Ove godine imamo 72 člana u školi fudbala, pa smo ih podelili u više kategorija, što pred- stavlja veliku prednost za decu. Sada nas očekuje nastavak u februaru i traje do marta. Krajem marta se završava i kada bude završeno igraće utakmicu za plasman za prvo, drugo i treće mesto. Prošla godina je bila naša prva zvanična godina, bila nam je uspešna, završili smo na trećem mestu, sada se nadamo nekom boljem uspehu."

Nedavno smo organizovali i dečiji turnir u malom fudbalu u sportskoj hali. On je u periodu od 26. do 29. decembra okupio 26 ekipa iz cele Vojvodine.

Naši mladi fudbaleri 2001. godište su osvojili drugo mesto, fudbaleri rođeni 2003. su osvojili treće mesto i 2000-to godište je završilo na petom mestu.

„0vo jedan od najlepših praznika kada crkvu ispune deca" - Stevo Miladinović, sveštenik

Savindan je svečano obeležen i u Kumanu gde su učenici Osnovne škole „Milan Stančič - Uča" priredbom obeležili ovu svetkovinu. Učenici ove škole učestvovali su i u Svetoj liturgiji i rezanju slavskog kolača u seoskom pravoslavnom hramu. Proslava Svetog Save organizovana je u saradnji pravoslavne crkve i mesne zajednice Kumane. Svečanost je uveličana tradicionalnim deljenjem dečijih paketića.

Stevo Miladinović, sveštenik u pravoslavnoj crkvi u Kumanu kaže da je ovo jedan od najlepših praznika kada crkvu ispune deca: „U ranim jutarnjim časovima deca su u školi zajedno sa svojim profesorima, direktoricom, sveštenikom i sa crkvenim Ijudima presekla slavski kolač. Priređen je prigodan program, sve je to proteklo u duhu hrišćanstva, u duhu Svetosavlja, na dostojanstven način. Radost dece se jasno videla na njihovim ozarenim licima. Posebno mi je drago što su ta ista deca posle toga došla i u Sveti hram."

U četvrtak, 26. januara 2012. godine u Banatskom kulturnom centru, u prepunoj sali posetilaca iz Umaga, Novog Bečeja, Bečeja, Kikinde, Melenaca, Bašaida, Banatskog Velikog Sela, Žitišta, Novih Kozaraca, Petrovaradina, Bočara i Novog Miloševa, održana je promocija četvrte nove knjige Radovana Vlahovića koje je Banatski kulturni centar objavio u 2011. godini. Promovisane su knjige Fejsbuk beleški: „Nenajavljeno kao smrt", „Džems Bond u kratkim pantalonama", „Ode vek" i „Fridrih Niče i Silvija Plat u muško-ženskom frizerskom salonu". Autor, Radovan Vlahović, je čitao kratke priče uz muzičku pratnju Đusija Kovača i Daniela Mesaroša koji su stare banatske pesme izvodili u rok-bluz maniru. Program je vodila glumica Edita Zerebelji Tenji. Koristeći internet i Fejsbuk društvenu mrežu, autor želi da nam pokaže da je književnost veoma vitalna i da u vremenu modernih tehnologija ona ima budućnost i neprikosnovenu i besmrtnu vrednost.

Pomoć porodicama koje su dobile prinovu sa 5.000 dinara povećava se na 10.000, jednoglasno su odlučili odbornici Skupštine opštine Novi Bečej

Jednokratna pomoć za novorođenče jednoglasnom odlukom odbornika Skupštine opštine Novi Bečej biće duplirana. Na poslednjoj sednici Skupštine usvojen je predlog odbornika, Jakšić Mirjana, da se pomoć porodicama koje su dobile prinovu sa 5.000 dinara poveća na 10.000 kako bi se finansijski podržale porodice sa decom i podstakao natalitet u opštini Novi Bečej. Pravo na pomoć u ovom iznosu od 1. januara 2012. ima svaka porodilja koja je državljanin republike Srbije i ima prebivalište na teritoriji opštine Novi Bečej, ukoliko se neposredno brine o detetu. Da podsetimo porodici u kojoj se rode blizanci, trojke ili više dece Lokalna samouprava obezbeđuje pomoć u iznosu od 60.000 odnosno 100.000 dinara. Lokalna samouprava u Novom Bečeju u narednom periodu priprema dodatne mere za podsticanje nataliteta.

Strana 1 od 3

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak