U ponedeljak 3. oktobra, u Svečanoj sali Skupštine opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov, predsednik opštine uručio je predstavnicima policije zahvalnice za izvanrednu saradnju tokom trajanja Velikogospojinskih dana: „Saradnja koju smo imali tokom Velikogospojinskih dana je zaista bila izvanredna, jer mi insistiramo na bezbednosti, a policija da sve tako i bude. Mogu reći da smo izuzetno zadovoljni kako je sve funkcionisalo tokom ta četiri dana. Mi se uvek dičimo time kako se tokom naše manifestacije nikad ne dešavaju incidenti zato nam je izuzetno drago da je i ove godine kao i ranije sve tako dobro funkcionisalo."

On je još dodao da je posebno težak zadatak imala i saobraćajna policija zbog izuzetno velikog priliva vozila u grad. Tomislav Ratković, pomoćnik predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj dodao je da je komunikacija sa svim policijskim službama bila jako dobra: „Kada bi se pojavio i najmanji problem jako brzo smo dolazili do dogovora o njegovom rešavanju i efikasno ga sprovodili u delo. Saradnja sa svim službama na terenu zaista je bila za svaku pohvalu." Zahvalnicu je primio Bojan Marković, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu koji je naglasio da je zadovoljstvo saradnjom obostrano i da policija nema tako dobru saradnju sa svim lokalnim samoupravama. Dobra saradnja Lokalne samouprave u Novom Bečeju i policije od izuzetnog je značaja jer je tokom manifestacije Velikogospojinski dani u Novom Bečeju boravilo oko 180.000 Ijudi.

Povađeni borovi koji su se osušili od visokog nivoa podzemnih voda, poslužiće kao građa za rekonstrukciju krova na kapeli

Zbog visokog nivoa podzemnih voda i velike količine kiše u 2010. godini, 95 stabala crnog bora na gradskom groblju se osušilo. Od građe koja će se dobiti obradom posečenog drveća biće rekonstruisan i dograđen krov na kapeli na platou iza i ispred objekta. Trenutno je u toku sanacija i rekultivacija zemljišta.

Sofija Blažin, šef zelenila u JP „Komunalac": „Pošto su povađeni borovi a postoji projekat vetrozaštitnog pojasa groblja, za koji su sredstva obezbeđena, do kraja godine ćemo zasaditi drvored „Piramidalnog hrasta" i tuje i nekih dvadesetak sadnica „Močvarnog čempresa", koji jeotporan na visok nivo podzemnih voda.

Predviđeno je projektom da se uradi i drenaža zemljišta da ne bismo došli u situaciju kao što je bilo sa borovima". Pored ovih izmena na gradskom groblju na mestu starog objekta izgrađen je novi sa sanitarnim čvorom za javnu upotrebu kod ulaza iz ulice Milošev put, a uskoro se planira i izgradnja novih kontejnera za odlaganje smeća.

U sali Radničkog univerziteta u Novom Bečeju 12. oktobra 2011. godine održana je prezentacija projekta Centra za socijalni rad opštine Novi Bečej i prezentacija iskustava opštine Kruševac u radu sa decom rizične grupe ponašanja. Tema okupljanja je realizacija projekta „Klub za decu sa poremećajem u ponašanju", koju realizuje Centar za socijalni rad opštine Novi Bečej u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Slavica Arsenov, direktorka Centra za socijalni rad opštine Novi Bečej: „Kada smo videli da se broj dece, maloletnih učinioca krivičnih dela, svakim danom povećava prilika nas je usmerila na to da preduzmemo neke ozbiljnije korake, da se angažujemo, da se posvetimo deci i da odvojimo neko vreme u popodnevnim satima da stvorimo preduslov za jedan kvalitetan i ozbiljno osmišljeni rad." Klub za decu sa poremećajima u ponašanju radi svakoga ponedeljka od 14,30 do 17,30 sati gde će na raspolaganju biti savetodavni i individualni rad sa decom i mladima, grupni rad, rad u radionicama, savetodavni rad sa roditeljima i praćenje izrečenih mera i podrška. Očekivani ishod je kvalitetna zaštita dece, formiranje pozitivnih slika o sebi, povećan nivo sigurnosti i bezbednosti u lokalnoj zajednici i ojačani kapacitet roditelja dece i mladih u sukobu sa zakonom. U realizaciji ovog projekta veliku podršku pruža udruženje za zaštitu i unapređenje položaja dece i mladih iz Kruševca sa velikim iskustvom u radu sa decom u riziku.

Pušači koji žele da se oslobode ove opasne navike i ostave pušenje mogu se javiti na telefon: 773-600, lokal 119 i zakazati tretman odvikavanja, koji može biti individualni i grupni.

U Domu zdravlja od pre dve godine radi Savetovalište za odvikavanje od pušenja. Na ovim sastancima pacijenti dobijaju niz korisnih informacija koje im pomažu da donesu pravu odluku, lakše savladaju krizu ukoliko se javi i istraju u svojoj odluci da ostave pušenje.

Do sada je nekoliko desetina naših sugrađana uspelo da ostavi pušenje na ovaj način. Savetovalište vodi psiholog Marija Teofanovska.

Aktivno u Mesnoj zajednici Novi Bečej

U toku je sanacija i rekonstrukcija zgrade u kojoj se nalaze kancelarije Mesne zajednice, radija Novi Bečej i Direkcijeza planiranje, izgradnju, uređenje naselja i zaštitu životne sredine.

Dotrajala fasada je predstavljala opasnost i za prolaznike jer su se delovi povremeno obrušavali ugrožavajući njihovu bezbednost.

Pored ovih radova u kojima zajednički učestvuju sa ostalim korisnicima, mesna zajednica je postavila fluorescentne metalne stubove na obodu „ležećih policajaca" u cilju zaštite pešaka, regulisanja saobraćaja i zaštite zelenih površina. Mesna zajednica je tokom redovnog održavanja 2.317 ha pašnjaka na kojima je 500 grla goveda, 3.918 ovaca, 30 konja obavila njihovo đubrenje i sredila sve atarske bunare za napoj stoke.

Radoslav Šećerov, zamenik predsednika saveta Mesne zajednice najavio je predstojeće aktivnosti: „Sredstva za navedene radove obezbeđena su iz budžeta mesnog samodoprinosa, ali se trudimo da obezbedimo i druge načine finansiranja pa smo tako učestvovali na konkursu za dodelu bespovratnih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo: za realizaciju aktivnosti finansiranja izrade i revizije investiciono tehničkih dokumenata iz oblasti zaštite voda od zagađivanja fekalnom i atmosferskom kanalizacijom, aktivnosti uređenja atarskih puteva i za izvođenje radova na odvodnjavanju poljoprivrednog zemljišta sliv Burza."

Strana 1 od 4

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak