20. avgusta u dvorištu šušanjskog doma u Novom Bečeju, organizovana je proslava nacionalnog praznika Mađara „Szent lstvan". Tibor Balo - predsednik KUD-a „Jokai Mor" i član organizacionog odbora rekao je da je ovo osma godina u nizu od kako se organizuje i proslavlja ovaj praznik. Prošle godine je bilo 19 učesnika u kuvanju gulaša, ove godine njihov broj se povećao na 23. Osim tradicionalnog kuvanja gulaša, program je obuhvatao i zabavne igre, razne kvizove i takmičenje u ispijanju piva. U zabavnom delu programa učesvovali su članovi kulturno umetničkog društva „Jokai Mor", predstavila se i nova rock grupa iz Novog Bečeja „Playboy's" čiji je nastup izazvao veliko oduševljenje kod publike. Kao i proteklih godina žiri je i ove godine bodovao boju, gustinu, ukus i kvalitet takmičarskog gulaša. Jz godine u godinu razvijamo i usavršavamo ovu proslavu, ove godine smo zahvaljujući pomoći opštine Novi Bečej i našim sponzorima uspeli da podelimo veći broj poklona. Nagradili smo najkreativniju kecelju, imali smo posebne nagrade za najmlađe kuvare, a ove godine je nagradu dobila i ekipa koja po proceni žirija treba da usavršava svoje kulinarsko znanje – rekao je Tibor Balo. Prvo mesto u kuvanju gulaša osvojio je Becskei Norbert, drugo Koos Istvan iz Bečeja, a treće mesto su podelili Boris Nikolić i Linder Laszlo.

Udruženje sportskih ribolovaca „Tisa" iz Novog Bečeja početkom avgusta meseca organizovalo je ekipno takmičenje ribolovaca u lovu šarana na ribnjaku PIK „Bečej" u Bečeju. Na celodnevnom takmičenju, po sparnom vremenu učestvovalo je 19 ekipa sa po dva takmičara iz Zrenjanina, Srbobrana, Novog Miloševa i Novog Bečeja. Najviše šarana (6 komada) ukupne težine 23 kilograma ulovili su takmičari iz Novog Bečeja, Aleksandar Pejin i Ivan Tašin. Drugoplasirani su Branislav Ćordić i Jovan Kožik iz Zrenjanina sa ulovom od 8 kg, a treći su bili takmičari Tibor Mezei i Robert Pataki iz Novog Miloševa sa ulovom od 7 kg.

Novi Bečej je dobio internet prezentaciju na kojoj možete da se informišete o sportskim događajima, klubovima i sportistima iz svoje opštine.

U organizaciji Opštinskog sportskog saveza na adresi www.sportsaveznb.org.rsza sada možete pratiti najave predstojećih događaja kao i rezultate sa odigranih utakmica. Pored navedenih informacija uskoro će biti dostupni dodatni podaci o svim klubovima, udruženjima i ostalim članovima saveza kao i podaci o raspodeli finansijskih sredstava. Takođe sajt ima za cilj da informiše roditelje i mlade o svim sportovima koji su dostupni u našoj opštini i da probudi interesovanje za bavljenjem sportom i rekreacijom.

Književno veče Milana Micića autora knjige „Mi smo mila zenitistički svet" i koncert najpoznatije novobečejske grupe Lucky cash i Aleksandre Perović

U sredu 17. avgusta u Narodnoj biblioteci opštine Novi Bečej održano je književno veče Milana Micića koji je prošle godine imao prilike da se prestavi novobečejskoj publici kao istoričar, a ove kao autor knjige poezije „Mi smo Mila zenitistički svet". Micić kaže da knjiga govori o jednom unutrašnjom svetu koja istovremeno ima komunikaciju sa spoljnim svetom, civilizacijskom preispitivanju veka koji je iza nas, tehnologijama koje pritiskaju savremenog čoveka, pitanjima koja su večna i koja se postavljaju kao večna u poeziji: pitanje trajanja, smisla, sreće, života, smrti, pitanje onog što mi jesmo ili što možemo biti. „Knjiga pored toga što je inspirisana avangardom, što je inspirisana onim što mene pokreće, posvećena je mojoj supruzi Branislavi u kojoj sam, u stvari, nalazio najdublje, najplemenitije i najtoplije motive da pišem poeziju" - rekao je autor knjige.

Nakon izuzetne književne večeri, novobečejska publika je već 19. avgusta imala čast da uživa u dvosatnom muzičkom ugođaju najpoznatijeg novobečejskog benda Lucky cash, čiji je gost bila jedan od najboljih vokala na našoj muzičkoj sceni, Aleksandra Perović.

Koncert duhovne muzike u izvođenju dečijeg crkvenog hora iz Sankt-Peterburga u crkvi Svetog Jovana Preteče u Novom Bečeju

Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Vološin" iz Novog Bečeja organizovalo je koncert duhovne muzike u izvođenju dečijeg crkvenog hora iz Sankt-Peterburga, koji je održan u ponedeljak 22. avgusta 2011. godine u crkvi Svetog Jovana Preteče u Vranjevu.

Tokom desetodnevne posete Srbiji, gosti iz Rusije su jedan dan izdvojili za posetu Harkovskom institutu -Ruskoj ženskoj srednjoj školi (zgrada Srednje škole), spomeniku palim borcima Crvene armije i turističkom informativnom centru opštine Novi Bečej, gde su se upoznali sa bogatom kulturno-istorijskom ponudom opštine Novi Bečej. Članovi ruskog hora obišli su i Manastir kraj Tise koji je između dva svetska rata služio i bio dat na korišćenje ruskoj emigraciji, a potom i groblje gde su sahranjeni njihovi preci. Posetili su i Novo Miloševo gde su obišli muzej traktora „Žeravica", zavičajni muzej „Kotarka" i dvorac „Karačonji" u kome je svoje poslednje dane proveo poslednji predsednik Ruske državne dume Mihail Vladimirovič Rodzjanko.

Strana 1 od 4

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak