Komentar večine učesnika regate je bio da skoro nisu imali tako lep i organizovan doček i da će sigurno ponovo posetiti Novi Bečej.

Treća regata u organizaciji JVP "Vode Vojvodine" krenula je u subotu 25-og juna sa Ribarca na devetodnevnu plovidbu. Sa 90 čamaca i oko 220 učesnika, ovogodišnja regata predstavlja najveću organizovanu plovidbu na našim vodama u poslednjih nekoliko godina. Za razliku od prethodnih godina kada su plovili po Dunavu, ovog puta su okrenuli lađe na banatske kanale i Tisu. Obilazeći Titel, Zrenjanin i Klek 28-og juna doplovili su i do Novog Bečeja gde su ih na samoj obali reke dočekali i lepo ugostili Ijubazni domaćini. Večera uz prisustvo tamburaša i vojvođanske folklorne igre u tiskim čardama ostavile su lep utisak na goste sa reke. Narednog jutra posle lalinskog doručka posetili su muzej "Glavaševa kuća", stari žitni magacin, manastir na obali reke Tise, Turistički informativni centar i dvorac porodice Dunđerski. Popodne je bila organizovana trka fijakerima, a u večernjim satima mogli su da uživaju u rok koncertu uz degustaciju vina "Tiska perla". Komentar većine rečnih vukova je bio da skoro nisu imali tako lep i organizovan doček i da će sigurno ponovo posetiti Novi Bečej.

U organizaciji lokalne samouprave i Radija NB poznati frizeri besplatno su frizirali zainteresovane novobečejce u humanitarnoj akciji "Srce za Slađu"

U nedelju 10.07.2011. od 17-21 h u Novobečejskom parku, održana je humanitarna akcija „Srce za Slađu" koju su u Novom Bečeju organizovali Lokalna samouprava i Radio Novi Bečej u vidu javnog friziranja. Poznati frizeri iz Novog Sada, Beograda, Bečeja, Mola i Novog Bečeja besplatno su frizirali zainteresovane, dok su prisutni u skladu sa svojim mogućnostima davali prilog koji se prikuplja za dvadestepetogodišnju Slađanu Benke iz Čuruga, koja je majka dvoje dece. Slađani je hitno potrebna transplatacija srca. Predstavnici lokalne samouprave: Tomislav Ratković i Saša Šućurović, kao i veliki broj građana u Novom Bečeju priključili su se humanitarnoj akciji i ostavili svoj prilog za spas života ove mlade žene. Miljan Matić, inicijator akcije i frizer kaže da je na ideju za akciju došao još pre dva meseca kada je video plakate u Bečeju: "Sa Novobečejskom lokalnom samoupravom sam se lako dogovorio pošto su oni odmah razumeli ideju i podržali nas. Slađana je zadovoljna, i drago nam je što je i ona došla, pošto je to i bio cilj, da dođe ona i suprug."

Rad kolonije je otvorenog tipa, tako da nas mogu posetiti svi zaiteresovani građani i Ijubitelji ove vrste umetnosti u periodu 16.- 22. avgusta

U periodu od 16. do 22. avgusta 2011. godine u Domu kulture opštine Novi Bečej će se održati likovna kolonija "Tiska akademija akvarela", 16-ti saziv po redu. Dom kulture opštine Novi Bečej već šesnaest godina za redom organizuje okupljanje eminentnih slikara u Novom Bečeju. Međunarodni karakter ove novobečejske manifestacije svakako će doprineti da se u Novom Bečeju, ostvari jedan bogatiji kultumi milje i da se unapredi atmosfera međusobnog uvažavanja i tolerancije koja ovde postoji. Ovogodišnji učesnici TAA su: Zdravko Mandić, Milorad Maravić, Đorđe Simić, Vlastimir Nikolić, Rajna Krulj, Divna Stefanović Tilić, Aleksandar Bogdanović, Tibor Nađ, Viktor Zubko (Ukrajina), Edit Józsvainé Kislőrinc (Mađarska) i Zoltán Gróf (Mađarska), a gosti kolonije Janoš Mesaroš i Tivadar Košut. U okviru kolonije predviđena je i likovna radionica za decu. "Rad kolonije je otvorenog tipa, tako da u periodu 16-22. avgusta svi zaiteresovani građani i Ijubitelji ove vrste umetnosti nas mogu posetiti.", izjavila je direktor Doma kulture, Marijana Baračkov i najavila da je otvaranje izložbe novonastalih radova na koloniji u nedelju, 21. avgusta u 20 časova, u galeriji "TAA". Radovi će biti izloženi tokom čitave godine a „TAA" je jedina galerija ove vrste u Srbiji. Ovaj veliki umetnički spektakl uveličaće i otvaranje izložbe slika Janoš Mesaroša - retrospektiva 40 godina rada, u okviru Velikogospojinskih dana u sredu, 24. avgust 2011.g. u 20 časova, galerija "Selo" Doma kulture.

20-og avgusta biće organizovano tradicionalno takmičenje kotlića i bogat program

20-og avgusta u dvorištu Šušanjsokg doma biće organizovano tradicionalno takmičenje kotlića (kuvanje gulaša) u okviru proslave nacionalnog praznika „Szent István". Program počinje u 15h takmičenjem u kuvanju gulaša, nastavlja se zabavnim igrama, kvizovima, i takmičenjem u ispijanju piva. U zabavnom programu učestvuju članovi Mađarsko kulturnog umetničkog društva „Jókai Mór": Folklorna grupa „Csalogató" i „Kópé", Pevačka grupa„Kláris". Predstaviće se nedavno osnovana rock grupa „Playboy's". Muzika: grupa„Új fiúk". Naknada za učešće 1.000,00 dinara. Svi zainteresovani se mogu javiti do 18. avgusta.

Marčić Slavko je sekretar i međunarodni sudija za golubarstvo. Njegova kuća okićena je brojnim priznanjima za golubarstvo kojim se bavi od 1959-te godine

U Novom Bečeju ima oko 26 golubara. Predsednik udruženja je Sava Pejin, Emil Knežev je blagajnik, a Marčić Slavko je sekretar i međunarodni sudija za golubarstvo. Njegova kuća okićena je brojnim priznanjima za golubarstvo kojim se bavi od 1959-te godine, kada se doselio u kuću u ulici JNA broj 24, gde i danas živi. Pored kaveza za različite vrste ptica njegovo lepo dvorište krase i druge vrste životinja: "Moje zanimanje je mašin bravar. Radio sam u Poletu. Imam veliki broj pehara koje sam osvojio na izložbama, ali ne bih znao sada da izdvojim koji mi je najznačajniji, svaka izložba ima svoj šarm. Ranije sam prisustvovao izložbama i u inostranstvu, tačnije u Bugarskoj i u Mađarskoj, sada mi finansije to ne omogućavaju. Mi golubari imamo kalendar izložbi i često putujemo. Ovaj hobi nema cenu, skup je jer ako hoćeš da učestvuješ na izložbama, potrebne su ti pare. Ne možeš ići vozom, da bi prevezao golubove moraš ići sopstvenim automobilom. Imamo i međunarodne izložbe, one se održavaju u Subotici, Somboru, Vršcu, Novom Sadu, Rumi i u Pančevu. Budu izložbe i u Novom Bečeju, svake godine u trećoj nedelji Oktobra". Na pitanje šta je specifičnost golubara, on je odgovorio: "To je najviše drugarstvo, ima tu i prestiža u odgoju, izgledu i standardu golubova, jer standard se stalno menja. Ovo što ja imam su ukrasni golubovi, i to australijske zebe, tigrice, dijamantski golubovi, zrenjaninski prugasti letači, santinete, blondinete i somborske. Ja te golubove prodajem i razmenjujem. Osim na izložbama prodajem golubove i kod kuće, uglavnom kupuju deca. Ima mojih golubova ovde u Banatu, Alibunaru, Karađorđevu, Sremu i Kuli. Za sada su najvredniji golubovi Maltezeri, ali ja nemam te golubove. Cena golubova se kreće od 500 dinara pa sve do 500 evra."

Strana 1 od 3

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak