U ulicama Jugoslovenska i Maršala Tita u toku su radovi na prokopavanju atmosferske kanalizacije, pošto se voda u kanalima nalazi voda još od maja meseca. Igor Munćan, sekretar MZ kaže da će se sanirati sve atmosferske kanalizacije u Bočaru, ali da su prioritet ove ulice pošto su to najniže tačke u selu pa voda u njima najduže ostaje: „To je najugroženiji deo, voda stoji od maja meseca, ne povlači se, samo nadolazi nova i sada pokušavamo da spasimo taj deo sela. Nivo vode je viskok, a radovi će sprečiti da ona ne uđe u kuće. Uz pomoč lokalne samouprave radimo na sprečavanju poplava, a radovi u ove dve ulice biće gotovi za desetak dana". Projekat za rekonstrukciju kompletne atmosferske kanalizacije postoji i realizovaće se u 2011. godini, kako se meštani Bočara ne bi sučavali sa poplavama posle kišnih perioda.

Članovi Kluba 100P plus, na čelu sa prof Veselinom Lazićem, prošlog meseca posetili su poljoprivrednike u Novom Bečeju u okviru karavana koji realizuju po „Vojvodlini“ i Srbiji. Zimska škola znanja ili kako još nazivaju ovakve sastanke. Zimska brazda znanja koncipirana je kao edukacija poljoprivrednika kroz upoznavanje sa novinama u načinu proizvodnje, sa tehnologijama i novim hemikalijama. Prof Veselin Lazić, sekretar Kluba 100P plus kaže da ovo Udruženje okuplja „napredne" poljoprivredne proizvođače koji su uhvatili poslednji vagon za put u savremenu poljoprivrednu proizvodnju: „U pitanju su gazdinstva koja će najverovatnije opstati, jer se povećanjem produktivnosti i rada smanjuje broj poljoprivrednika koji se aktivno bave poljoprivredom, a taj trend je zastupljen u celom svetu. Na ovaj način ukrupnjavaju se poljoprivredna gazdinstva koja mogu da prate i koriste savremenu tehniku i tehnologiju."

Nikola Vrebalov, poljoprivrednik iz Novog Bečeja i član Kluba 100P plus kaže da su ovakva okupljanja i razmena iskustva izuzetno važna za upoznavanje sa novim trendovima, ali i za osavremenjavanje poljoprivrede: „Na sastanku smo razgovarali o smernicama u razvoju u 2011. godini, o subvencijama i tome da li će i kakvi regresi biti odobreni od strane Ministarstva. Sve ovo je interesantno za naš narod, jer se tako informiše o uslovima proizvodnje u narednoj godini."

Na inicijativu Milivoja Vrebalova, predsednika opštine, a uz pomoć novobečejskih preduzetnika materijalno ugroženoj deci će biti podeljeno 200 novogodišnjih paketića, a zahvaljujući Vladi APV, Opština je obezbedila materijalnu pomoć u hrani za 600 najugroženijih porodica

Kako bi pomogla materijalno najugroženijem stanovništvu, Opština Novi Bečej je budžetom za 2010. godinu izdvojila million dinara, a sredstva se koriste za kupovinu paketa namirnica, koja se dele na mesečnom nivo posredstvom Centra za socijalni rad. Nažalost paketi pomažu porodicama tek da opstanu, a Opština se trudi da pronađe sredstva kako bi što veći broj građana, bar ove praznične dane provela pod nešto bogatijom trpezom.

Radmila Stankovič, načelnica Opštinske uprave Novi Bečej kaže da je jedan od vrlo važnih poslova lokalne samouprave i obezbeđenje socijalne sigurnosti građana: ,,l u 2011. godini ćemo nastaviti sa pomoći u naturi građanima koji imaju primanja ispod nivoa socijalne sigurnosti, ili su bez ikakvih prihoda. Ukupan iznos sredstava predviđenih za tu namenu je milion dinara. Odluku o korisnicima svakoga meseca donosi Komisija, na osnovu zapisnika koji sačine stručne službe Centra za socijalni rad opštine Novi Bečej." Pored navedenog, zahvaljujući Vladi APV, opština je dobila i materijalnu pomoć u hrani za 600 najugroženijih porodica na teritoriji opštine. Pakete hrane će dobiti korisnici materijalnog obezbeđenja porodica, a distribucija je već počela u svim naseljenim mestima opštine Novi Bečej: „Istovremeno je na inicijativu Milivoja Vrebalova, predsednika opštine, a uz pomoć pojedinih preduzetnika koji posluju na teritoriji naše opštine, organizovana hujnanitarna akcija u kojoj ćemo 200 novogodišnjih paketića podeliti dečici, čiji roditelji, nažalost, zbog lošeg materijalnog stanja, ne mogu da obraduju svoje najmladje za predstojeće praznike. Sve ovo je pokušaj da se bar na neki način ublaže posledice teškog materijalnog stanja dela građana" objasnila je Radmila Stanković.

Izlazak u susret investitorima i olakšavanje dobijanja potrebnih dozvola, najbolji je poziv za nova ulaganja.

Javno preduzeće „Direkcija za planiranje, izgradnju, uređenje naselja i zaštitu životne sredine opštine Novi Bečej" od pre mesec dana ima novog direktora. Godinu dana nakon što je obavljao funkciju vršioca dužnosti, Zoltan Gujaš imenovan je i za direktora ovog javnog preduzeća.

Činjenica da je po brzini izdavanja građevinskih dozvola Srbija na 176 mestu od 183 zemlje na listi Svetske banke motivisala ga je da u našoj sredini to pokuša da promeni: "Da bi dobili dozvolu, ulagači moraju proći 20 procedura gde čekaju, u proseku, 179 dana. Mislim da je to poražavajući podatak koji treba sve nas da zabrine s obzirom na to da vlada ekonomska kriza i da investitora ima jako malo. Pokušavamo da pronađemo načine da što više olakšamo investitorima da dobiju potrebne uslove i dozvole kako bi uložili pare baš u Novom Bečeju. Kao neko ko je svo radno iskustvo stekao u privatnom sektoru razumem problematiku korisnika naših usluga. Potrebno je da budemo fleksibilni, jer je to najbolji poziv za nova ulaganja" rekao je Zoltan Gujaš.

U proteklih 12 meseci izgrađena je raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja na ulazu u mesto i asfaltiran je put od kružnog toka do nadvožnjaka. To će omogućiti da se izmesti teretni saobraćaj iz centra grada i iz Čika Ljubine ulice što će povoljno uticati na bezbednost saobraćaja, a dovešće i do ušteda, jer kolovoz neće biti oštećen. Postavljena je crpna stanica za fekalnu kanalizaciju koja se proteže ulicama 7. Jula, J. Marinkovića, Karađorđeve, B. Glavaškog i Štrosmajerove i u toku je tehnički prijem, tako da se očekuje da će se do kraja godine ova kanalizaciona mreža predati na korišćenje JP "Komunalac".

Mnogo se radilo na tehničkim rešenjima odvodnjavanja u celoj opštini. To će se nastaviti i sledeće godine. Zoltan Gujaš ističe da je važno da se i građani aktivno uključe u održavanje kanala ispred svojih kuća, jer će jedino zajedničkim snagama uspeti da se reši taj gorući problem u našoj opštini.

Počela je i naplata dugova iz prethodnog perioda na površinama javne namene za zakup montažnih objekata, terasa, reklamnih oznaka, koji su bili nelojalna konkurencija zakupcima privatnih prostora.

Istovremeno su smanjene cene izdavanja urbanističkih uslova (mišljenje) za legalizaciju objekata izgrađenih bez građevinske dozvole i cene tehničkih pregleda objekata za fizička lica kako bi se proces legalizacije što više olakšao građanima.

U organizaciji Sportskog saveza opštine Novi Bečej i SRC "Jedinstvo" u Sportsko rekreativnom centru „Jedinstvo" u utorak, 21. decembara održana je svečanost izbora najboljih sportista koji su obeležili 2010-u godinu. Sedam zlatnih medalja na svetskim i državnim prvenstvima bili su dovoljan razlog da se za najuspešnijeg sportistu Novog Bečeja proglasi kuglaš, Robert Ernješi. Takođe je i list Dnevnik Roberta proglasio za najuspešnijeg kugIaša godine. Na drugom mestu najuspešnijih sportista u 2010-oj zasluženo se našao Velibor Škero, fudbaler „Jedinstva“ iz Novog Bečeja, a treća je fudbalerka Ena Heđeši iz Bočara. Za najuspešniji sportski kolektiv proglašen je Karate klub „Mladost" iz Novog Miloševa. Najuspešnija mlada sportiskinja u 2010. godini je Radmila Vukelja - članica Karate kluba "Mladost" iz Novog Miloševa. Drugo mesto zauzela je kuglašica Jedinstva, Zorana Černai, a treće članica Karate kluba "Jedinstvo", Nikolina Abzaj. Najuspešniji mladi sportista je Milan Rakita član Kluba borilačkih sportova „Jedinstvo“ iz Novog Bečeja, zatim sledi Norbert Ernješi, kuglaš Jedinstva iz Novog Bečeja, a na trećem mestu je košarkaš Jedinstva iz Novog Bečeja - Daniel Pavlović. Specijalno priznanje za razvoj sporta u Novom Bečeju dodeljeno je Branku Vlaškalinu, treneru dizača tegova Jedinstva iz Novog Bečeja, a za najuspešnijeg sportskog radnika u 2010. godini proglašen je Karolj Tikvenjac iz Kumana. Najpopularniji sportista prema glasovima sušalaca radija Novi Bečej je Sanja Radin iz Kluba borilačkih sportova „Jedinstvo° iz Novog Bečeja. Program proglašenja sportiste 2010. godine obogatili su svojim nastupom Renesansni orkestar OŠ  „Miloje Čiplić" iz Novog Bečeja, stručnog rukovodioca i dirigenta Sofije Gurjanov Jegdić i plesna grupa „Stejdž". Svečanost je obeležena i dolaskom Deda Mraza koji je obradovao mlade sportiste, ali i goste, jer su neposredno nakon manifestacijedeci delili bombone.

Strana 1 od 3

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak