Petnaestak svetskih volontera-ekologa, očistilo priobalje Tise u Novom Bečeju

Učesnici ekološkog kampa u Zrenjaninu, 27. avgusta su posetili Novi Bečej i tom prilikom čistili su priobalje reke Tise. Njih petnaestak došlo je čak iz Japana, Koreje, Kanade, Rusije, Španije i Turske kako bi sproveli akciju čišćenja u cilju podizanja ekološke svesti građana Novog Bečeja. Volonteri koji su učestvovali u akciji, za Novobečejski informator su rekli da im se Novi Bečej izuzetno sviđa, kao i dešavanja u okviru Velikogospojinskih dana, manifestacije koja je bila u toku. Količina smeća koja je prikupljena tom prilikom je simbolična i zanemarljiva, jer je poznata činjenica da Novobečejci čuvaju i neguju okolinu u kojoj žive. Inicijatori ekološke akcije su Omladinski klub Novog Bečeja, Kancelarija za mlade opštine Novi Bečej u saradnji sa Opštinom Novi Bečej.

Obučeni treneri su kroz različite sportske aktivnosti pokušali da dočaraju sport kao odličan vid zabave. Najmlađima je skrenuta pažnja na prihvatanje različitosti, tolerancije i prijateljstva

Za dve stotine mališana je od 18. do 20. avgusta priređena sportsko-rekreativna škola fudbala pod nazivom „Open fun football school" na stadionu FK Jedinstvo. Tokom trodnevnog okupljanja dece, obučeni treneri su kroz različite sportske aktivnosti pokušali da dočaraju sport kao odličan vid zabave. Edukacijom, igrom i zabavom najmlađima je skrenuta pažnja na spoznaju različitosti, toleranciju i prijateljstvo. Škola fudbala, osim što za cilj ima razvijanje sportske tolerancije kod dece ima i humanitarni karakter. Sva oprema i rekviziti koji su bili korišteni tokom pet dana zabave i sporta ostaće u vlasništu fudbalskog kluba Jednistvo i Bečej 2008, a deo je podeljen deci koja su bila deo ovog značajnog i zabavnog projekta. Projekat je realizovan sredstvima Vlade Danske, u partnerstvu sa opštinom Bečej.

Tokom avgusta meseca održani su vikendi posvećeni pecaroškim veštinama, živoj svirci i akvarelu kao jedinstvenoj likovnoj tehnici, a svi oni bila su odlična uvertira poslednjem vikendu u mesecu kada su održani „Velikogospojinski dani".

7. avgust bio je u znaku jedinstvenog vojvođansko-novobečejskog duha. Kao pravi domaćini, za čak 174 učesnika celodnevnih sportskih takmičenja na pesku, naši vešti pecaroši pripremali su ribu na njima svojstven način i tako su umetnost spravljenja ribljih specijaliteta preneli i na goste. Sliku romantičnog ambijenta uz reku Tisu i vrelinu letnjeg dana upotpunili su i osvežili tamburaši sa tiskih čardi.

Vikend žive svirke održan je 14. i 15. avgusta kada su se mnogobrojnoj publici u amfiteatru predstavili izvođači sa ovih prostora raznolikom repertoarom. U subotu, 14. 08. je za sve Ijubitelje hard zvuka bila priređena punk žurka, a među među izvođačima koji su dobro poznati ovdašnjoj publici, našli su se Fiskalni račun, Impurita i JKMAMKK. Drugi dan vikenda žive svirke bio je obavijen pop-rok notama. Kao što je svima i poznato, dobre zabave se završavaju zvucima narodne muzike, pa je tako i ovaj vikend okončan nakon što se su se na pozornicu nakon grupa Destroyersi, popeli i predstavnici grupa Tojeto i NB premium bend.

Petnaesti saziv Tiske akademije akvarela ove godine je pored istaknutih domaćih, okupio i akvareliste iz Mađarske i Rumunije. Tradicionalna manifestacija koja je održana od 17. do 23. avgusta je tako, pored toga što simbolično predstavlja most kulture u likovnom domenu, imala i međunarodni karakter. Radovi koji su nastali tokom ove kolonije bogatiće gundus jedine galerije uS rbiji, posvećene ovoj likovnoj tehnici.

Protekli vikendi su samo neki od 16. koje Opština Novi Bečej uspešno realizuje od 24. aprila kroz razne vrste manifestacija namenjenih turistima, ali i Novobečejcima.

Centar za socijalni rad ove godine beleži porast broja korisnika. U prvih šest meseci ove godine pruženo je 4763 usluga za 3719 korisnika, od kojih su 1478 deca, 1950 odrasli i 291 ostarela lica.

Centar za socijalni rad je ustanova socijalne zaštite. Osnovan je odlukom Skupštine opštine Novi Bečej 31.12.1991. U Centru je zaposleno dest radnika. U Centru za socijalni rad opštine Novi Bečej, obezbeđeno je da građani imaju 24 sata nesmetan pristup uslugama. Ustanova se nalazi u ulici Petra Drapšina broj 6. Bez obzira na loše prostorne uslove i tehničku opremljenost objekta, zaposleni se trude da pruže usluge koje su u najboljem interese korisnika. Da bi se ispoštovali postavljeni standardi, potreban je veci broj stručnih radnika. U ovom momentu postoji potreba za diplomiranim socijalnim radnikom i diplomiranim pravnikom. Centar za socijalni rad ove godine beleži porast broja korisnika. U prvih šest meseci ove godine pruženo je 4763 usluga za 3719 korisnika, od kojih su 1478 deca, 1950 odrasli i 291 ostarela lica. Poređenja radi, u 2009. godini 3171 lice je koristilo usluge Centra, što govori da je materijalna ugroženost porodica na teritoriji naše opštine sve veća, a kao rezultat toga je destabilizacija porodica i slabljenja porodičnih fuunkcija. Sve je veći broj porodica koje se Centru obraćaju za pomoć prilikom razvoda braka, maloletničke delikvencije i nasilja u porodici - gde se beleži velika stopa u odnosu na prethodne godine. Stručni radnici Centra prate i pružaju podršku žrtvama nasilja. U Centru nisu zadovoljni nivoom pruženih usluga iz razloga što usluga nije zaokružena. U momentu kada se desi nasilje, dosta često su zaposleni u Centru nemoćni, jer nemaju adekvatno mesto za izmeštanje žrtava nasilja kojima je neophodno obezbediti, sigurno i bezbedno okruženje. Dešavalo se da su Centru nedostupne linije sigurnih kuća u okruženju, pa tako žrtve nasilja borave u Centru, u neadekvatnom prostoru, dok im se ne obezbedi sigurni uslovi za bezbedan život. Lokalna zajednica ima izuzetno veliku, značajnu ulogu u kreiranju socijalne zaštite i sprovođenju integralnog modela socijalne zaštite.

Fer i sportski odnosi meštana ovog, ali i okolnih sela doprineli su da tumir preraste više nego tradicionalno okupljanje Ijubitelja fudbala

Turnir u malom fudbalu koji kumančane okuplja već treću deceniju trajao je od 27. jula do 14. avgusta. Tokom tronedeljnog nadmetanja u dvorištu OŠ „Milan Stančić Uča", posetioci turnira posmatrali su vešte sportiste iz Kumana, Novog Bečeja i Melenaca. Tradicija je i ove godine okupila pet ekipa pionira i 11 ekipa seniora pa se tako takmičenje odvijalo u dve konkurencije, a najboljima su na kraju podeljene u vredne novčane nagrade, ali i diplome za pojedince. U konkurenciji pionira, zbog malog odziva, žiri je odlučio da proglasi samo prvo i drugo mesto, koje je zauzela ekipa STR Sunce, odnosno ekipa Orion. Najbolji među seniorima je prvoplasirana ekipa Ekometal komerc, a zatim i Caffe Venecija i Transport Berar.

Fer i sportski odnosi meštana ovog, ali i okolnih sela doprineli su da turnir preraste više nego tradicionalno okupljanje Ijubitelja fudbala. Turnir je i ovog puta realizovan uz finansijsku podršku Mesne zajednice Kumane u saradnji sa opštinom Novi Bečej.

Strana 1 od 2

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak