Realizacijom ovog projekta olakšaće se građanima opština Novi Bečej, Žitište i Nova Crnja dobijanje različitih dokumenata i pojednostaviće se mnoge administrativne procedure

Grad Zrenjanin je, u saradnji sa partnerskim opštinama Novi Bečej, Žitište i Nova Crnja, konkurisao sa projektom „Osnivanje Centra za Geografski informacioni sistem (GIS) centra u Zrenjaninu" na EU poziv EXCHANGE 3. Nosilac ovog projekta je grad Zrenjanin, a njegova ukupna vrednost iznosi 315.342,56 €.

Realizacija ovog projekta dovešće do poboljšanja kapaciteta i o efikasnosti pomenutih lokalnih samouprava u Banatu, olakšaće i z pojednostaviće građanima komplikovane administrativne procedure za dobijanje dozvola i ostalih neophodnih dokumenata.

Pored redovnog lova Lovačko društvo je zaduženo i za sanitarni lov, uništavanje štetočina, hranjenje divljači u zimskom periodu, spasavanje životinja prilikom prirodnih nepogoda...

Lovačko društvo u Novom Bečeju osnovano je 1. oktobra 1885. godine i jedno je od najstarijih u Srbiji. Ono gazduje na površini od oko 22 hiljade hektara, a brigu o lovištu vodi 205 članova. Glavne aktivnosti Lovačkog društva su redovan lov, sanitarni lov, uništavanje štetočina, hranjenje divljači u zimskom periodu, spašavanje životinja prilikom prirodnih nepogoda, pošumljavanje atara, obavljanje poslova čuvanja i održavanja Specijalnog rezervata "Slano kopovo". 2009. godine svečano je otvorena i čuvarska kuća, odnosno vizitorski centar našeg prirodnog rezervata koji služi za prihvat gostiju i turista. U centru se izvode i nastavni predmeti biologije, zaštite životne sredine za decu školskog uzrasta, studente, ali i za ostalo zainteresovano građanstvo.

Od osnivanja pa do danas sedište novobečejskih lovaca se često menjalo. Od pre dvadesetak godina Lovački dom se nalazi u bivšoj zgradi Vodne zajednice u ulici Sonje Marinković broj 29. Pored lepo uređenih i održavanih prostorija zgradi pripada veliko dvorište sa nus-prostorijama. Lovačko društvo poseduje na Bisernom ostrvu ugostiteljsko-turistički objekat pored Stare Tise. Objekat je građen početkom šezdesetih godina XX veka sa nekoliko soba i dva apartmana na spratu, a u prizemlju se nalazila kuhinja sa trpezarijom. Generalna adaptacija objekta rađena je početkom 2000. godine. U okviru Lovačkog društva postoji i streljački klub čije se strelište „Milorad Popov" nalazi pored poljoprivrednog dobra „Sokolac". O uspešnosti streljačkog kluba svedoče brojna priznanja kao i popriličan broj osvojenih pehara. Lovačko društvo Novi Bečej poseduje i pet rezervata: Ljutovo, Paktov, Vranjevačke livade, Bereg i rezervat prirode Slano kopovo.

Paulina Pava Sudarski rođena je godine u Novom Bečeju. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u rodnom mestu, a studirala je u Beogradu na Akademiji likovnih umetnosti. Slikarstvo je kasnije usavršavala u Italiji i Francuskoj. Kada je sa roditeljima prešla u Beograd, školske raspuste redovno je provodila u Novom Bečeju. Beograd koga je Paulina morala voleti, pošto se u njemu formirala ni u čemu nije umanjio njenu ljubav prema rodnom zavičaju, koji je u njoj budio snažne inspiracije i u kojem je nalazila svoje omiljene motive. lako nije stigla umetnički da sazri, jer se opredelila da slikarsku paletu zameni puškom u ratu od 1941. godine svoju veliku Ijubav zapisanu bojom iskazala je na pejsažima, aktovima, portretima, ekspresionozmom i brzim potezima kada slika aktove. Paulinin ekspresionizam nije okrenut tamnoj i zagonetnoj, već sunčanoj strani života. Volela je svetlost sunca. Od 1937. godine postala je član SKOJ-a i član omladinske sekcije Društva "Ženski pokret". Pava Sudarski je bila jedan od najaktivnijih saradnika lista - Žena danas. 1940. radi kao profesor crtanja u gimnaziji na Cetinju. Čim je izbio ustanak Paulina među prvima odlazi na Durmitor, u partizane, gde je odmah dodeljena upravi poznate partizanske bolnice Dr. Sime Miloševića. Ovde je ostala sve do svoje pogibije 13. juna 1943. Paulina je sa grupom od sedam bolničarki koje su pratile teške ranjenike sa Sutjeske poginula na istom mestu na kojem je poginuo i legendarni heroj Sava Kovačević. O herojskom držanju i smrti Pauline govori i Bilten Crne Gore iz 1943. godine. U sećanje na Paulinu Pavu Sudarski, predškolska ustanova i jedna od ulica u Novom Bečeju nose njeno ime.

U narednom periodu očekuju Vas pecaroški vikend, žive svirke i mnogi drugi koji će napraviti odličnu uvertiru za nezaboravne Velikogospojinske dane

U toku jula meseca održano je čak četiri vikenda, od šesnaest koliko je opština Novi Bečej organizovala u cilju promocije jedinstvenog novobečejskog duha. 3. i 4. juna održan je susret bajkera na obali Tise. Ljubitelji dvotočkaša mogli su da uživaju u reviji ovih vozila i vratolomijama njihovih vlasnika, dok su vrelu atmosferu koja prati ovakve susrete „osvežili" rok bendovi kao i dobro poznat bajkerski pasulj. Kao što je poznato, zbog vremenskih prilika otkazanje koncert grupe „Night Shift" uz obećanje da će njihovi obožavaoci imati priliku da ih poslušaju u toku leta.

10. i 11. jula održan je jedan od najposećenijih i najveselijih vikenda - Multikulturalni vikend tokom kojeg su uz igru i pesmu uživali i publika i učesnici. 17. juna u Novom Miloševu održana je sedma po redu Štrudlijada.

24. i 25. jula u Novom Miloševu su održani i tradicionalni dani Teodora Pavlovića, kao i koncert autorske muzike, Drvena bajka, Aleksandra Dujina. U narednom periodu očekuju Vas pecaroški vikend, vikend žive svirke i mnogi drugi koji će napraviti odličnu uvertiru za Velikogospojinske dane. Više informacija o vikendima na Tisi možete pronaći na web strani opštinskog sajta.

Čuvari keja su ovlašćeni da opomenu osobe koje uništavaju javnu i privatnu svojinu, naprave zapisnik i prijave policiji izgrednike kao i da kontaktiraju organe reda da što pre dođu na mesto događanja

U nekoliko navrata su se građani u razgovoru za Novobečejski informator požalili da im smeta neprikladno, destruktivno i nasilničko ponašanje mladih u noćnim satima. Lokalna samouprava je prihvatila sugestije da na neki način pokuša da suzbije takav vid neadekvatne zabave posle zatvaranja kafića. Po rečima Saše Šućurovića, pomoćnika predsednika opštine za turizam sport i omladinu, zadnjih godina se dosta ulaže u izgled grada, između ostalog su posađeni novi kuglasti bagremi i novi platani, ali ima i onih koji to lome i čine da naš grad ne izgleda tako lepo kako to većina to želi: "Iz tog razloga smo se dogovorili da uvedemo čuvare keja, odnosno čuvare našeg grada. Njihov zadatak je da obilaze park, šetalište i deo grada gde huligani posle rada kafića prave haos, lome sadnice i cveće, prevrću saksije...". U akciju je uključeni i info telefon: 773-522 pa i naši sugrađani koji primete narušavanje izgleda i uništavanje javne i privatne imovine mogu da se jave i spreče veće posledice. Čuvari keja su ovlašćeni da opomenu osobe koje uništavaju javnu i privatnu svojinu, naprave zapisnik i prijave policiji izgrednike kao i da kontaktiraju organe reda da što pre dođu na mesto događanja. Njihovo radno vreme je od 21-6 h.

Strana 1 od 3

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak