Svakog petka imamo advokate u opštinskoj upravi koji besplatno daju pravne savete i po potrebi zastupaju stranku koja nema dovoijno sredstava

Građani često smatraju vrlo mučnim odlazak u Opštinu. Poslednjih nekoliko godina situacija se ipak menja. Radmila Stanković, načelnica opštinske uprave u Novom Bečeju objasnila je šta je osnovna namera već primetnih promena: ,,Pokušavamo da razbijemo tu famu o Opštini koja se građanima čini hladna, stroga i nepristupačna. Hoćemo da budemo u službi građana i da im nedvosmisleno stavimo do znanja da smo mi tu zbog njih. Takav koncept rada nametnut je ranije, a posebno je došao do izražaja kada smo prijemnu kancelariju organizovali kao Uslužni centar. Ipak kada uđete u jedan otvoren prostor gde vas dočeka 10 službenika nekako je lakše nego kad uđete u mračan hodnik sa 10 zatvorenih vrata." U Opštinskoj upravi su svesni da i pored njihovog maksimalnog truda ipak postoje građani koji nisu uvek sasvim zadovoljni. „Naravno da bude i nezadovoljnih stranaka, ali svako ima pravo da nam skrene pažnju svojom predstavkom. Međutim građani ponekad poistovećuju neke druge državne organe sa opštinskom upravom pa često nezadovoljstvo nije upućeno na pravu adresu. Mi imamo zaista puno posla, jer pored postupaka koji se vode po zahtevima stranaka ima puno angažovanja oko pripreme raznih odluka, programa i planova, koji su posledica donošenja velikog broja novih zakona. No bez obzira na ograničen broj zaposlenih, mi uspevamo da blagovremeno obavimo sve poslove predviđene pozitivnim propisima kao i mnoštvo drugih aktivnosti koje su u službi građana. Jedna od takvih aktivnosti je i pristupanje naše opštine projektu besplatne pravne pomoći, koji realizuje Izvršno veće Vojvodine, Advokatska komora Vojvodine i ombudsman Katalonije. Svakog petka u našim prostorijama advokat pruža usluge besplatne pravne pomoći i po potrebi zastupa stranke, koje nemaju dovoljno sredstava, o čemu one dostavljaju odgovarajuće dokaze“.

Šest kuglašica Kuglaškog kluba „Jedinstvo " ove sezone plasirale su se na drugo mesto u Srbiji

Prolećna sezona kuglašicama „Jedinstva" bila je izuzetno uspešna ali teška u Novi Bečej su se vratile sa srebrnom medaljom. Đenđika Kiriti, trener i kapiten ženskog KK „Jedinstvo" kaže: „Ja se 26 godina kuglam, a ostale imaju oko 15 godina staža. Teško je ženama da se aktivno bave sportom. U kuglanju igra šest igračica i morali bi da imamo dve rezerve, uvek očekuješ da se neko povredi ili se nešto desi, iskrsne, porodica ili tako nešto. Međutim, ove sezone nismo imali rezervne igračice, nego smo nas šest odigrale svih devet utakmica".

Njihovom uspehu pridružili su se dizači tegova i kikbokseri.

U Subotici je 22. maja na državnom prvenstvu u dizanju tegova za seniore Rakoš Kristijan u kategoriji do 62kg osvojio je treće mesto, a na istom mestu su se našli i takmičari KDT Jedinstvo.

Na skoro održanom Svetskom kupu u kik boxu, novobečejac Olćan Goran odneo je treće mesto u uzrastu starijih kadeta. Među više od dve i po hiljade takmičara iz čak petnaest zemalja, Olćan je u Segedinu potvrdio da zasluženo nosi titulu prvaka Srbije u kik-boxu, savate boxu i kung fu-u.

Tiska obzorja i Tisa reka Ijubavi zanimljivi novobečejcima ali i mnogima koji vole dobro organizovane i lepe manifestacije.

Tradicionalna manifestacija „Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića" po osamnaesti put realizovana je u čast nekadašnjeg novobečejca, velikog romantičara i kompozitora, Josifa Marinkovića u Domu kulture 27. i 28. maja. Takmičenje u solo pevanju i revijalni deo izvođenja kompozicija Josifa Marinkovića obogaćeni su i izložbom slika Gige Đurovića-Gileta, koju je predstavio Dragan Jovanović-Danilov, književniki istoričar umetnosti. Među izvođačima su se našli i Novobečejci Predrag Kačavenda, Elvira Mihaljsi, Marina Krulj, Sanja Milenković i lleš Bečei koji se školuje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i mnogi drugi.

Manifesatacija malo nezvaničnijeg karaktera „Tisa reka Ijubavi" po drugi put se održava na obali Novobečejskog keja od 11-13. juna. Pored rok koncerta i puštanja sveća želja u Tisu organizatori su pripremili izuzetan video i audio događaj iznenađenja.

Prošlog meseca je Zoran Đelošević direktor „Polet keramike", svečano potpisao ugovor sa Fondom za razvoj Vojvodine za sredstva u iznosu od 300.000 evra. On je rekao da će kredit biti usmeren u obrtna sredstva: „Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj nam je pomogla davanjem smernica za dokumentaciju koju treba prikupiti i oko svih komplikacija oko samog dobijanja kredita." „Polet keramika" je jedino preduzeće iz Vojvodine koje je ispunilo uslove za dobijanje ovog kredita za finansiranje izvoza.

Bogata kulturno-istorijska prošlost odškrinula je vrata za sve zainteresovane građane u Noći muzeja

U okviru manifestacije „Noć muzeja" u „Glavaševoj kući" i muzeju „Kotarka" koji se nalazi u Novom Miloševu od 18 časova do dva sata posle ponoći posetioci su mogli da vide različite izložbe i zanimljiv prateći program. U Glavaševoj kući izložene su fotografije panonskih kuća, autora Branislava Milića i stare razglednice Novog Bečeja, kolekcionara Andre Karolja. U dvorcu Karačonji,  je bila izložena postavka "Kaštilj u prošlosti i u budućnosti". Branislav Vojinov predsednik Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana pozvao je sve koji imaju slike, predmete ili stara dokumenta da njima oplemene ponudu „Glavaševe kuće", a organizatori Noći Muzeja iz Novog Miloševa saopštili su da su prezadovoljni posetom meštana.

Strana 1 od 4

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak