Cveće u "Komunalcu" proizvode sami već četiri godine, a kreće i proizvodnja behaton ploča kojima će se renovirati staze na groblju a ostatak će biti plasiran na tržište.

Da bi se uspešno renovirale staze na novobečejskom groblju potrebno je popločati površinu od oko deset hiljada kvadrata što će trajati narednih nekoliko godina. To je bio motiv da se u Javnom preduzeću „Komunalac" odluče da pokrenu sopstvenu proizvodnju behaton ploča kaže direktor, Miloš Zvekić: "Na tržištu možemo biti konkurentni zbog toga što koristimo postojeće Ijudske resurse. Iskoristićemo svaki momenat kada radnici nisu na terenu da ih uposlimo, a sve u interesu preduzeća. U odnosu na to koliki bi utrošak sredstava bio kada bi kupili behaton ploče, ulaganje u opremu za njihovu proizvodnju je minimalno. Da ne pominjemo da će se ta oprema naknadno višestruko isplatiti kada betonska galanterija bude plasirana na tržište". Velika pogodnost ove tehnologije izrade staza je u tome što se oštećeni delovi ili delovi izdignuti žilama drveća mogu povaditi u elementima i zameniti pojedinačno, dok se obične betonske staze oštete toliko da tako iskrivljene ili polomljene posle ne mogu da se upotrebe. Četiri godine „Komunalac" takođe ima sopstvenu proizvodnju cveća.

Većina proizvoda upotrebi se za ulepšavanje grada, a preostali deo se prodaje na gradskoj pijaci i u prostorijama preduzeća. Sofija Blažin, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, kaže da je u toku zamena zimskih cvećnjaka letnjim i da će ove godine će biti posađeno 45000 biljaka preovlađujuće ružičaste boje: "Mi gajimo cveće koje je po poreklu biološki rasad. Takve biljke su zaštićene i nema potrebe da se previše prskaju hemikalijama." Ovim putem zamolila je građane da čuvaju gradske cvećnjake, da ne kidaju i ne vade cveće koje oni sa Ijubavlju odgajaju: „Dođite ako vam to cveće treba i kupite u "Komunalcu", cene se kreću u desetinama dinara"

Izuzetno uspešno otvaranje turističke ponude 16 vikenda u Novom Bečeju. Cele sezone Novobečejci i njihovi gosti će imati mogučnost da se zabave, nešto nauče ili zarade iznajmljujući, sobe, čamce, karuce...

Preko 1000 posetilaca u subotu 24. aprila učestvovalo je u prvoj od 16 planiranih turističko-kulturnih manifestacija u Novom Bečeju. Otvaranje turističke sezone, koja je ove godine zamišljena kao skup manifestacija koje će se najčešće dešavati vikendom, počelo je posetom manastiru iz 13. veka Arača. Vitezovi i monasi upotpunili su priču turističkih vodiča i dočarali atmosferu prohujalih vremena. Tog dana bilo je otvoreno i svih 5 crkava u kojima su posetioce ugostili sveštenici i ispričali im sve što ih interesuje a veliki broj posetilaca obišao je i muzej „Glavaševa kuća". Osim edukativne i promotivne uloge projekat  16 vikenda u Novom Bečeju je zamišljen i usvrhu angažovanja stanovništva i uključivanja u aktivnosti koje im mogu poslužiti i kao osnovni i dodatni izvor prihoda. Od 27.-30. maja održavaće se Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića, a zatim slede Tisa reka Ijubavi, DJ Vikend, Vikend u dvorcu, Moto susreti, Štrudlijada...

Ugradili smo natrijumske sijaiice koje štede negde oko 50 posto energije, efekat osvetljenja je veći nego kod novih živinih, a stare ne vredi ni upoređivati"

Tomislav Ratković, pomoćnik predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj, tvrdi da je izabrano najoptimalnije rešenje za gradsku rasvetu: „Našoj rasveti je istekao rok trajanja odavno. To su bile živine sijalice koje su veliki potrošači, same svetiljke su već bile oštećene negde ih nije ni bilo i ogledala su bila loša. Razmišljali smoda budemo mnogo savremeniji nego što su drugi, da ugradimo rasvetu po principu LED dioda, to je mnogo skuplje rešenje, ali su uštede još veće. Međutim, odustali smo zbog cene. Ugradili smo natrijumske sijalice koje štede negde oko 50 posto energije, a efekat osvetljenja je nešto veći nego kod novih živinih, a da ne govorim koliko je veći u odnosu na one stare živine." Projekat se finansirao iz subvencionisanog kredita koji je Opština podigla, preko banke Intesa, tako da je sve ispalo skoro duplo povoljnije nego što su redovni krediti u bankama. Radi se na još nekim dodatnim tehničkim rešenjima koja će povećati uštede. Ideja je da se u kasnim noćnim satima malo smanji intenzitet rasvete.

Počnje izgradnja nove centraine trafo stanice u Novom Bečeju. „Bićemo mirni narednih 20 godina“ obećava predsednik Opštine, Milivoj Vrebalov

„Izgradnja centralne trafo stanice u Novom Bečeju počinje za mesec dana", najavio je Tomislav Papić direktor Elektrovojvodine. Sledeću zimsku sezonu Novobečejci će dočekati sa kompletno novom trafo stanicom, i trebalo bi da bez havarijskih isključenja struje provedu narednih dvadesetak godina. „Imamo izuzetno dobru komunikaciju sa novim direktorom Ogranka Elektrodistribucije Zrenjanin, Slobodanom Stojkovim. Mislim da su to građani mogli da primete i u poslednje vreme pošto nema više onih učestalih blic nestanaka struje. Problem je bio u zastarelosti opreme koja vrši distribuciju električne energije, pa smo menjali različite podloške, osigurače, okresali granje koje je smetalo dalekovodima i slično. Sigurno da ćemo u narednom periodu i dalje renovirati i obnavljati opremu, tako da očekujemo zbilja da ćemo u ovoj godini definitivno rešiti problem sa snabdevanjem električnom energijom u Novom Bečeju." obećao je Milivoj Vrebalov, predsednik Opštine. Postojeća trafo stanica je stara 25 godina i u jako lošem stanju zato je obezbeđena rezervna privremena zamena za nju dok ne budu završeni radovi na novoj, kako bi se sprečili dugotrajni nestanci struje.

Trudiii smo se da zamenu ,, Staro za novo", uradimo u najpovoijnijem momentu

Povodom obnove dela opštinskog voznog parka Milivoj Vrebalov, predsednik Opštine, objasnio je razloge te akcije u ovom momentu: „Uradili smo projekat  „Staro za novo", dali smo tri stara automobila, dobili smo tri nova. Stari automobili su puno prešli: Opel preko 300.000 km, Logan negde blizu 200.000 km, i Punto 150.000 km, a popravke za njih su koštale oko 1.000.000 dinara godišnje. Za te pare može se maltene kupiti jedan novi auto. Oni su neuporedivo manji potrošači, jer su sva tri vozila na dizel gorivo. Takođe su mnogo bezbedniji nego što su bili oni pre njih. Trudili smo se da zamenu uradimo u najpovoljnijem momentu kada su u toku popusti za vreme Sajma automobila kako bi što više uštedeli. Deo sredstava je obezbedila Pokrajina deo je uložila Opština i otprilike su nas ta tri automobila koštala jednu trećinu neke prave vrednosti. Sada smo u principu mirni nekih 5 godina, koliko je neki njihov rok rentabilne upotrebe".

Strana 1 od 2

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak