Politika mi omogućava da se više posvetim humanitarnom radu

Mirjana Jakšića, predsednika Skupštine opštine Novi Bečej, u kancelariji zatičemo u razgovoru sa sekretarom Crvenog krsta. To je adekvatan uvod u priču, o Jakšićevom delovanju u oblasti humanitarnog rada.

Kada ste počeli da se bavite humanitarnim radom?

Ja sam to radio oduvek i pre nego što sam ušao u politiku. Često sam vozio Ijude slabijeg imovnog stanja, trudnice do bolnice ili tako nešto... Kad sam ušao u politiku, naša aktivistkinja Valika Vorgučin, to se možda i slučajno poklopilo, me je zamolila da pomognem da se trend opadanja dobrovoljnih davalaca krvi smanji. Ja sam tada bio član saveta Mesne zajednice. Organizovali smo ručak za davaoce baš na Dan dobrovoljnih davalaca krvi i ekskurziju. Pošto im do tada niko nije ukazao pažnju i poštovanje na ovakav način, bili su izuzetno zadovoljni i ubrzo se video rezultat. Sada spadamo u najhumanije opštine što se tiče oblasti dobrovoljnog davanja krvi. Pre dvanest godina sam izabran za predsednika Društva dobrovoljnih davalaca krvi, a kasnije sam izabran za člana Nadzornog odbora Crvenog krsta.

Vi ste pokrenuli inicijativu da se svakom novorođenčetu dodele određena materijalna sredstva?

Krenuli smo od 5000 dinara, a evo sada na ovoj Skupštini se podiže na 20.000 dinara. Uvek sam imao želju da se najugroženijima pomogne. Pokrenuo sam inicijativu u Savetu MZ Novo Miloševo da se svaka porodica koju pogodi požar pomogne sa 15.000 dinara, samodoprinos je mali tako da i pored nastojanja da podignemo tu sumu nemamo mogućnosti.

Jedan od projekata po kome ste najpoznatiji je otvaranje Narodne kuhinje?

Narodnu kuhinju finansiraju Crveni krst i opština Novi Bečej. Trudili smo se da porodice koje imaju više dece i staračka domaćinstva, koja nemaju primanja, imaju prednost.

Već četvrtu godinu za decu korisnika obezbeđujemo i novogodišnje paketiće. Potrebe su velike. Mi imamo 225 korisnika, a najmanje bi nam trebalo za još toliko. To je najbolniji deo. Treba odlučiti od dvoje gladnih ko je gladniji.

U Novom Miloševu svake godine obradujete decu slabijeg materijalnog stanja farabanim jajima?

Svakog uskrsa se organizujemo, svako donese ponešto i obradujemo decu koja su socijalno ugrožena. To je počeo naš Mladen na stadionu, a sada je nastavio Duško Pajić iz USF Teodor Pavlović uz pomoć Udruženja žena iz Novog Miloševa. Odrađujemo i dosta humanitranih koncerata za bolesne meštane, na koje se uvek odazivam ili dolaskom, ili kupovinom karata.

Nekad vam zameraju zbog bavljenja humanitarnim radom?

Kada prolazim ulicom i vidim nekog kako pretura po kontejneru, ne mogu da ostanem ravnodušan. Kad sednem za sto da ručam pomislim da li je on našao tamo nešto da jede ili nije. To su neke emocije koje ja ne mogu da kontrolišem. Zato to sve i radim. Nekad mi zameraju. Kažu da je sve to u političke svrhe. Ja bih voleo da onda i ostali političari rade to u političke svrhe. Neka svi napreduju tako, mislim da bi ovom društvu dosta pomogli.

Učestvovali ste i u projektu „Gospojina vraća osmeh“, koji je pokrenut u mandatu prethodnog predsednika opštine?

Iz tog projekta je obezbeđena kuća za četvoročlanu porođicu u kome su oba roditelja invalidi. Ostajem u kontaktu sa većinom ljudi kojima je neophodan nastavak pomoći, tako smo ovoj porodici sada dodatno obezbedili materijal za dogradnju kuće, kako bi postala uslovnija za člana porodice koji je u kolicima.

Šta su vam planovi za neredni period?

U narednom periodu pokušaću da se izborim za jaslice u Novom Miloševu i „Kuću na pola puta“. Žalosno je što deca koja su bila u hraniteljskim porodicama kada napune 18 godina bivaju prepuštena ulici. Nadam se da ćemo, ukoliko uspemo da završimo dvorac Heterlend, deo prostora biti obezbeđen i za ovu namenu.

U porodici Miijana Jakšića je, pored troje biološke dece, i sin koga su posle 8 godina hraniteljstva usvojili. Deca su nastavila njegovim stopama. Svi su dobrovoljni davaoci krvi i pomažu mu u humanitarnim aktivnostima kad su u mogućnosti.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je put preko brane na Tisi pušten u saobraćaj 1977. godine, a iste te godine početkom decembra skela je prestala sa radom?