Brzim intervencijama uspeo sam da obuzdam rak

Kao vojno lice, sa specifičnim zanimanjem - letenje na helihopteru, Ivica Stojšin je jednom godišnje imao obavezan lekarski pregled. 2013. godine su na tom pregledu ustanovili da ima manjak gvožđa u krvi.

Za meseca dana popravio je krvnu sliku koristeći ta bletice gvožđa, tako da je naknadno prošao na tom pregledu: ,,Tu nisam naročito pomogao sebi, nego sam samo trenutno otklonio problem. 2014. se na istom godišnjem lekarskom pregledu ispostavilo da opet imam manjak gvožđa. Poslali su me na dodatna ispitivanja i preglede. Imao sam sreću da sam tu naišao na doktorku Jović, koja je i pored toga što su mi ostali rezultati, sem krvi, bili dobri, predložila da uradimo kolonoskopiju. Tako smo i uradili. Na moju sreću sve je brzo išlo i već za dve nedelje su na tom zahvatu zaključili da imam dva polipa, koja su odmah uklonili i zadebljanje za koje nisu mogli da utvrde da li je maligno ili benigno, ali su predložili odmah operaciju.“ , priseća se Novobečejac Ivica Stojšin kako je počela njegova borba sa rakom debelog creva.

„To je ipak bio malo šok za mene. Ta brzina pregleda i operacije, koju su predlagali, me je iznenadila. Trebalo mi je vremena da se priviknem na novonastalu situaciju, ali ga nisam imao, što se na kraju ispostavilo kao dobro, jer je sve ekspresno odrađeno.“, dodaje Stojšin.

Posle operacije se oporavljo oko mesec dana u bolnici: „ Da bi rana na debelom crevu srasla oko 10 meseci sam imao gastro stomu, a posle toga su mi još jednom operacijom stavili creva u funkciju i skinuli stomu. Postoperativni proces nije bio lak. Ustvari oporavak još uvek traje u smislu kvaliteta života. Još uvek ne živim kao pre. Idem redovno na preglede i kontrole. Analiza tumor-markera potvrđuje da je sve kako treba. Ja lično se dobro osećam, ali moram da vodim računa o količini hrane koju unosim i moram da planiram putovanja, tako da se uklope sa mojom oštećenom funkcijom sfinktera. Za sada uspevam u tome.„

Hirurg koji je operisao Stojšina i doktori sa gastroenterologije su mu rekli da ne postoji nikakva posebna preporuka za ishranu u njegovom slučaju. Da jede isto što i do tada, ali da ne preteruje. Ivica Stojšin kaže da mu je pomoglo donekle i to što se bavi pčelarstvom: „ Pčelarstvo mi je pre svega pomoglo da izađem iz kuće, da budem u prirodi i to je za mene bio dobar psihički oporavak. Sa druge strane, svi pčelinji proizvodi koje sam koristio su pomogli da se brže fizički oporavim. U zadnjih 5-6 godina nisam imao ni grip, ni prehladu, ni bilo šta, jer sam ojačao imuni sistem, što mi je pomoglo i da prebrodim tu tešku operaciju koja je trajala 4,5 sata. Ko kaže da je lako, vara se - nije lako, ali dobro, idemo dalje. „ Završava Ivica Stojšin svoju priču sa blagim osmehom na licu i dodaje da je jednu od najvažnijih uloga u ovom srećnom epilogu njegovih zdravstvenih problema imala i podrška porodice.

Brzina otkrivanja i reakcije na karcinom debelog creva su izuzetno važne. Da bi se pomenuti medicinski slučajevi srećno završili, kao u ovom životnom primeru, važano je odazivati se na preventivne preglede na koje pozivaju iz Doma zdravlja ili i bez poziva redovno pratiti svoje zdravlje i u slučaju bilo kakve sumnje insistirati na brzom zakazivanju pregleda.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da se Omladinski Dom sa svojim prostorijama, salom i letnjom binom nalazio na sadašnjem mestu Tržnog centra i Autobuske Stanice?