Laslo Šuranji zablistao u Rio de Ženeiru

Na Paraolipijadi u Rio de Ženeiru, Laslo Šuranji je načinio pravi podvig, osvojio je zlatnu medalju u gađanju malokalibarskom puškom u trostavu, na 50 metara, i bronzanu, u disciplini MK na 10 metara ležeći stav, 60 metaka, u mešovitoj konkurenciji

Najuspešniji novobečejski sportista, Laslo Šuranji, paraolimpijac Srbije u streljaštvu, sa XV Paraolimpijade (POI), koja je od 7. do 18. septembra, održana u Rio de Ženeiru, vratio se sa dve medalje, zlatnom, u gađanju malokalibarskom puškom (MK), na 50 metara, u trostavu (3 puta 40 metaka) i bronzanom, u disciplini MK na 10 metara, ležeći stav, 60 metaka, u mešovitoj muško - ženskoj konkurenciji. Na Paraolimpijadi u Brazilu učestvovalo je, rekordnih 6.315 takmičara iz 176 država, dok je boje Srbije, branilo 16 takmičara, koju su osvojili devet medalja, tri zlatne, dve srebme i četiri bronzane i u ukupnom plasmanu zauzela 31 mesto. Takmičarima naše države, ovo je treće učešće na POI (Peking, London, Rio De Ženeiro) od osamostaljenja Srbije.

Da je na, najveće takmičenje osoba sa invaliditetom, otputovao u vrhunskoj formi, Šuranji je potvrdio, već u prvoj disciplini, vazdušna puška 10 metara. Sve do finala, Novobečejac je bio u vođstvu, da bi u finalu, posle odlične serije, imao prednost od 1,3 kruga, u odnosu na druge rivale. U samoj završnici dogodio mu se veliki maler, u odlučujućem pucanju za medalju, zadrhtala je puška i sa neverovatnih 3,3 kruga, Laslo Šuranji nije uspeo da se domogne pobedničkog postolja. Takmičenje u ovoj disciplini završio je na petom mestu.

Veliki peh, gubitak medalje u prvom nastupu, ostavio je traga, tako da, u disciplini vazdušna puška, ležeći stav na 10 metara, nije uspeo da se domogne finala, zauzeo je 24. mesto, sa 628,1 kruga.

U narodu poznata uzrečica „treća sreća“, ostvarila se u trećem nastupu Laslo Šuranjija. U gađanju malokalibarskom puškom, na 50 metara, u trostavu (3 puta 40 metaka), u kategoriji SHl, takmičio se u šampionskom stilu. U kvalifikacijama je imao najbolji rezultata (453,7 krugova), da bi u finalu nastavio u fantastičnom stilu i do zlatne medalje, prve za srpsko streljaštvo na POI osoba sa invaliditetom, od osamostaljenja Srbije, stigao rezultatom od 1.165 krugova. Oba ova rezultata (kvalifikacije i finale) su automatski novi paraolimpijski rekordi, pošto se u Rio de Žaneiru pucalo po novim pravilima.

Osvajanjem medalje cilj je ostvaren, pa je u poslednjem, svom četvrtom nastupu na POl, Laslo Šuranji mogao da gađa u metu, bez većeg pritiska. U diciplini MK puška, ležeći stav 60 metaka, u mešovitoj muško - ženskoj konkurenciji, u finale je ušao, kao osmi, posle izjednačenih i dramatičnih kvalifikacija, sa samo 0,4 kruga prednosti, ispred devetoplasiranog strelca iz Izraela. U finalu, u borbi za medalju, Šuranji je bio na visini zadatka, pucao smireno i precizno i sa 185,2 kruga stigao do svoje druge, ovog puta, bronzane medalje.

Tako je Laslo Šuranji, inače član SK ,,Olimp“ iz Zrenjanina, svoje drugo učešće na Paraolimpijskim igrama, pre četiri godine nastupao je na POl u Londonu, kada nije osvojio medalju, okončao sa dva odličja i svoje ime upisao zlatnim slovima, u anale novobečejskog sporta, ali i streljaštva u Vojvodini i Srbiji.

Po dolasku u Srbiju, Laslo Šuranji je istakao: „Srećan sam zbog osvojenih medalja, zbog kolega, posebno mog trenera Dragana Markovića i selektora Nenada Pajića, koji je verovao u mene. Radili smo mnogo, otišli spremni i vratili se sa uspehom“. Na pitanje koji su datji planovi Šuranji kaže: „ Narednih mesec, dva imam samo želju da se odmorim. Već sledeće godine kreće novi olimpijski ciklus, mnogobrojna takmičenja, a potom Svetski kup, koji će se, 2018. godine, održati u Južnoj Koreji i biće kvalifikacioni za Paraolimpijadu, koja će se održati u Tokiju 2020. godine“.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je prvi direktor privatne Gimnazije u Novom Bečeju 1924. godine bio beogradski profesor Vladimir Zdelar? Njegov grob se nalazi na novobečejskom pravoslavnom groblju?