Istoričarka umetnosti iz Zrenjanina, Olivera Skoko, u dvorištu Narodne bilblioteke, predstavila je 20. jula novobečejskoj publici svoju drugu knjigu pod nazivom „Korčulanski đir“. Knjiga koja ,,miriše“ na leto, more, lavandu, mažuran i najfinije začine, Korčulu, Boku Kotorsku i Perast, apsolutna je preporuka za leto, kaže Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke: „Oliverina knjiga je čarobna, prepuna je mirisa, ukusa i muzike. Kada istoričarka umetnosti zna dobro da piše, onda je to pravi spoj i rezultat bude odlična i kvalitetna knjiga. Olivera Skoko nam je ponudila priču o Tripu Kokolji, bokeljskom baroknom slikaru, koji je ceo svoj život proveo u senci, kao jedna tiha i fina osoba, a koji je stvorio izuzetno značajna dela, od kojih je svakako najvažnije oslikavanje Gospe od Škrpjela. Mislim da čitanjem ove knjige svako od nas može mnogo toga da nauči, da proširi svoje vidike i da, pre svega, uživa u kvalitetnoj literaturi.”

„Korčulanski đir“ druga je knjiga Olivere Skoko, a izdala ju je Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina. Interesantna je činjenica da je glavna junakinja Oliverine prve knjige „Perast - Amsterdam” poreklom iz Novog Bečeja. Autorka objašnjava kako je do toga došlo: „Bilo je mi je potrebno da nađem grad koji ima reku. Pošto živim u Zrenjaninu kom su skratili Begej, vrlo sam tužna zbog toga, a prisustvo vode mi je veoma bitno, jer se glavna junakinja kreće po mestima na kojima ima dodira sa rekom. Otud i Novog Bečeja u mojoj knjizi.”

Olivera Skoko je od mladih dana fascinirana mediteranom, a otuda ne čudi otkud inspiracije za njenu drugu knjigu: „Zaista volim mediteran, dugo odlazim tamo, ali sam tek negde, po završetku fakulteta, počela da ga doživljam drugačije i da budem zaokupirana balustradama, balkonima, stubovima i pilastrima, mediteranskim đardinima. Boravila sam na Korčuli i u Perastu, skupljala materijal i po povratku, uz kontakt sa ljudima sa mediterana, knjiga je polako „isplivala”. Imam utisak da se mediteran oseća na raznim mestima i dokle god Ijudi umeju da pronađu mediteran, on je tu. Ja sam ga videla i u dvorištu ove biblioteke.”

Druga knjiga mladog književnika iz Novog Miloševa, Viktora Škorića, pod nazivom „Magle, noći i žice: Eseji o Dušanu Vasiljevu“ predstavljena je nedavno i novobečejskoj publici. Pored kikindske Gimnazije „Dušan Vasiljev“ i Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, jedan od izdavača knjige je i Narodna biblioteka u Novom Bečeju. „Viktor Škorić je veoma ozbiljan i studiozan književnik, i koji zaslužuje da ga naša institucija podrži u radu i zaista mi je drago što je Narodna biblioteka jedan od izdavača njegove knjige“, istakla je Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke, nakon novobečejske promocije.

Škorić je osnovne i master studije književnosti završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a na pitanje kako je došlo do toga da piše baš o pesniku Dušanu Vasiljevu, kaže da je imao nekoliko naučnih, ali i ličnih razloga: “Jedan od razloga je taj što sam bio učenik kikindske Gimnazije „Dušan Vasiljev“, jedine gimnazije u Srbiji koja nosi pesnikovo ime, a još jedan je taj što sam se tokom studentskih dana podrobnije upoznao sa stvaralaštvom Dušana Vasiljeva i na neki način sam tu mladost, energiju i emociju osetio sebi bliskom.“

“Eseji o Dušanu Vasiljevu” nastajali su u etepama. Prva dva teksta iz knjige nastala su namenski, jedan kao seminarski rad koji je dobio Brankovu nagradu, a drugi, kao tekst u Letopisu Matice srpske: „Nakon što su ti prvobitni tekstovi nastali i dobili topao prijem, nastali su i ostali. Najpre sam istraživao građu, knjige koje su objavljene o Vasiljevu, tekstove njegovog rođenog brata koji su izašli između dva svetska rata i knjige koje su izašle posle. Ceo istražni postupak je trajao pola godine, a samo pisanje je išlo neverovatno brzo i lako.“

Marija Tanackov, recenzent „Eseja o Dušanu Vasiljevu”, kaže da je Ivo Andrić rekao, da je svaki čovek dužan svom zavičaju, a da knjiga Viktora Škorića potvrđuje tu rečenicu: „Treba reći da je ovo knjiga duboke odanosti Dušanu Vasiljevu i iskrene Ijubavi prema njegovom stvaralaštvu koju Viktor Škorić nosi u sebi. Knjiga je interesantna, iskrena i potvrđuje mesto Dušana Vasiljeva u istoriji srpske književnosti. Do sada je vrlo malo pisano o Vasiljevu s obzirom na njegov značaj, ali nova vremena donose nove pisce i nove teorijske spoznaje. Potrebno je stare rukopise isčitavati na nov način, što Škorić upravo i čini.“

U okviru letnjeg programa Narodne biblioteke u Novom Bečeju, takozvanog „Leta u avliji“, 6. jula, predstavljena je trilogija Jelene Bačić Alimpić, „Kazna za greh“. Autorka je jedna od najčitanijih spisateljica u poslednjih šest godina na našim prostorima, a po drugi put je svoj rad predstavila novobečejskoj publici. Naime, u organizaciji Narodne biblioteke svojevremeno je u Novom Bečeju predstavljen i njen, veoma uspešan prvenac, roman “Ringišpil“.

Trilogiji „Kazna za greh“ priča je o sudbini dve porodice, jedne vlastelinske i jedne sirotinjske, sa početka 20. veka. Jelena Bačić Alimpić, u svojoj trilogiji piše o članovima dveju porodica, ali u drugoj i trećoj knjizi uvodi i druge likove, a priču iz Vojvodine seli na neke druge prostore, kako kaže, nama vrlo bliske: ,,U pitanju je Austrougarska, odnosno Beč, gde širim priču koje postaje višeslojna. Prva knjiga „Kada su došli svatovi“ se odvija u Vojvodini, na vlastelinskom imanju nedaleko od Sombora. Druga knjiga „Uspomena“ najvećim delom se odvija u Beču, ali istovremeno pratim i život onih koji su ostali na imanju Ercegovih. Treća knjiga „Molitva za oproštaj“, veliko je finale trilogije, gde se sudbine glavnih junaka zatvaraju. Glavna dva lika su Emilija i Mihajlo, jedno drugom izvor večne ljubavi i večne patnje, oni koji su se voleli, ali zbog staleških podela i porodičnih tajni, nisu mogli da budu zajedno. U poslednjoj knjizi otkrivam šta se sa njima dogodilo. Knjige koje pišem su među najčitanijim u našoj zemlji i to je moja velika sreća i zadovoljstvo, ali sam sasvim siguma da nikad neću dobiti neku nagradu. Ovo govorim iz čistog srca i najiskrenije što mogu. Svih nagrada na svetu bih se odrekla, samo da i dalje postoji ova moja ,,armija“ čitalaca, jer je to nešto što se ničim ne može platiti, niti nagraditi. Susreti sa ljudima, kao što je ovaj u Novom Bečeju, kada vam neko ispriča da su mu vaše knjige promenile ili ulepšale život, dale krila, to je nešto posve nenadoknadivo. Od avgusta planiram početak istraživanja građe za svoju narednu knjigu, koju ću, nadam se, početi da pišem od nove godine.“

Prvenstvo u Prvoj ligi Srbije grupa Sever, proteklo je u zanimljivoj završnici za titulu, u kojoj je ekipa ,,Inđije“, u poslednjem kolu pretekla ,,ŽSK“ iz Žablja i plasirala se u Prvu saveznu ligu Srbije. Rukometaši ,,Jedinstva“ iz Novog Bečeja, posle odličnih igara u jesenjem delu prvenstva, kada su bili drugi, sezonu 2015/2016 okončali su na šestom mestu sa 21 bodom i gol razlikom 527:511. Ekipa trenera Mihajla Petkovića, zabeležila je 10 pobeda, jednom igrala nerešeno, a doživela devet poraza.

Za ekipu je igralo 26 igrača, a svih 20 utakmica odigrali su kapiten Đorđe Vujackov, Jovan Ristić, Strahinja Ristić i Ivan Spasojev. Utakmicu manje Vladimir Antonović, Milorad Macura i Vojislav Govorčin, zatim slede Lazar Dakić sa 18, Milovan Petrović 17, Ivan Crnjin, Igor Dujin, Branislav Nešić 16, Borislav Polić, Dejan Usić 13, Marko Gligić, Dušan Radanović, Bogdan Stanković 10, Miloš Fodok, Aleksandar Fabijan sedam, Nenad Barbul, Marko Padežanin šest, Siniša Bakrač, Nemanja Dragaš, Predrag Milićević tri, Valentin Farkaš dve i Mihajlo Jelicki jednu utakmicu.

Prvi strelac ekipe, a ujedno i najbolji strelac lige je Vladimir Antonović sa 129 postignutih golova, zatim slede Ivan Spasojev sa 64, Đorđe Vujackov 61, Jovan Ristić i Ivan Crnjin 54, Strahinja Ristić 48, Marko Gligić 34, Milorad Macura 28, Milovan Petrović i Lazar Dakić 15, Vojislav Govorčin 12, Branislav Nešić sedam i Igor Dujin šest golova.

Pripreme rukometaša „Jedinstva“, za narednu sezonu, počele su 4. avgusta.

Najuspešniji novobečejski sportista, državni reprezentativac u streljaštvu za osobe sa invaliditetom. Laslo Šuranji, krajem avgusta putuje u Brazil, gde će u Rio de Ženeriu, od 7. do 18. septembra. učestvovati na Paraotimpijadi u streljaštvu. Ovo će mu biti drugi nastup na najvećem takmičenju pošto je pre četiri godine učestvovao i na Paraolimpijskim igrama osoba sa invaliditetom u Londonu.

Na Paraolimpijadi u Brazilu, Laslo Šuranji će nastupiti u četiri discipline, vazdušna puška, na 10 metara u stojećem i ležećem stavu, i malokalibarska puška (MK), trostav 3 x 40 (stojeći, ležeći i klečeći) i popularnom „ingliš meču“ 60 hitaca u ležećem stavu na 50 metara.

Da se nalazi u vrhunskoj formi Laslo Šuranji je potvrdio na takntičenju „Velika nagrada Novog Sada“, gde je oborio dva državna rekorda. U MK trostavu (3 x 40) postavio je državni rekord (1.167 krugova) čime je nadmašio dosadašnji sopstveni rekord za 4 kruga, dok je u disciplini MK 60 metara, u ležećem stavu, državni rekord popravio za pet krugova.

Posle ovog takmičenja Laslo Šuranji je istakao: „U Novom Sadu sam nastupio ven konkurencije, pošto je to nije bilo takmičenje strelaca sa invaliditetom, ali sam popravio dva svoja državna rekorda. Slede završne pripreme u Nemačkoj, pa očekujem da ću u top formi biti u Brazilu. Tamo se u finalu svašta može dogoditi, jer svi startujemo od nule, ali sam optimista jer dosta dobro pucam u finalu. Naravno zavisi dosta od toga da li ćemo imati dovoljno vremena za odmor, ali i od toga vremenskih prilika, jer ne podnosim vrućinu. Nešto su mi manja očekivanja u disciplinama ležećeg stava, jer su mi to sekundarne discipline, fokusirao sam se na stojeći stav u vazdušnojh pušci kao i MK trostavu na 50 metara, gde očekujem finala.

Nadam se da ću imati uspeha i iz Rija se vratiti sa medaljom, jednom, dve, a možda tri“- optimistički prognozira Laslo Šuranji.

Strana 1 od 6

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak