Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju trajali su ove godine tri dana, a protckli su u znaku koncerta konkursnih kompozicija, sve manjeg broja publike i odsustva podrške Ministarstva kulture i informisanja. Obzorja na Tisi predstavljaju jedinstvenu manifestaciju u okruženju jer se jedina bave solo pesmom, a održavaju se u znak sećanja na začetnika solo pesme kod Srba, Josifa Marinkovića. Na ovogodišnjoj manifestaciji takmičili su se kompozitori, a za 24 godine, koliko se održavaju, Obzorja su iznedrila 80 novih solo pesama objavljenih u dve notne zbirke.

Manifestacija je počela u četvrtak 19. marta koncertom mešovitog hora Crkvenog pevačkog društva “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina, a nastavljena je sledećeg dana polaganjem venca na spomen ploču Josifa Marinkovića i posetom spomen sobi Josifa Marinkovića u muzeju “Glavaševa kuća”. Uveče je usledilo svečano otvaranje 24. Obzorja na Tisi koncertom konkursnih kompozicija. Ukupno deset kompozicija izvedeno je u takmičarskom delu programa, dok je jedna kompozicija izvedena revijalno.

“Obzorja su sada bogatija za još jedanaest novih kompozicija solo pesme i u vlasništvu su Doma kulture, jer smo ih otkupili od kompozitora. U narednom periodu planiramo da izdamo još jednu notnu zbirku, tako da ćemo imati fond od ukupno 91 solo pesme. Zadovoljni smo organizacijom ovogodišnje manifestacije, ali je primetan pad posetilaca, naročito naših sugrađana. Zašto je tako, ne znam, jer treba da smo ponosni što se jedna ovakva manifestacija održava upravo u našem gradu i što imamo Josifa Marinkovića koji je bio naš sugrađanin”, rekla je Marijana Baračkov, predsednica organizacionog odbora Obzorja.

Žiri u sastavu: Miroljub Aranđelović Rasinski, Ljubica Živković i Milan Aleksić, doneo je odluku da treće mesto pripadne Milošu Raićkoviću za kompoziciju “Veličanije Sv. Savi”, drugo Milani Stojadinović Milić za kompoziciju “Predosećanje”, dok je prvu nagradu, kao i nagradu publike dobio Svetozar Saša Kovačević za kompoziciju “Da li znaš...?”.

Treći dan ovogodišnjih Obzorja bio je namenjen najmlađima, paje protekao u znaku javnog Časa o životu i delu Josifa Marinkovića i predstavljanju horova OŠ “Josif Marinković” i “Miloje Čiplić” iz Novog Bečeja, kao i OŠ “Dr Đorđe Joanović” iz Novog Miloševa.

Sledeće godine biće održani 25. Dani Josifa Marinkovića, na kojima će se ponovo takmičiti solo pevači.

Osma samostalna izložba slika Edite ZerebeIji Tenji pod nazivom „Vreme i ptica“ otvorena je u petak 27. maja u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju. Autorka je na originalan način predstavila svoje radove u okviru kojih se bavila tematikom vremena, origami ždralova i labudova po kojima je sada već prepoznatljiva široj javnosti. Akvareli i akril na platnu bili su deo onoga što se u okviru izložbe moglo videti, dok je drugi deo činila postavka unikatnih zidnih satova sa pomenutim motivima. Izložbu su otvorili Nenad Čanak i Timea Čajka.

,,Po drugi put izlažem svoje slike u galeriji Narodne biblioteke. Prvog puta su to bili strogo akvareli, a ovog puta je to malo sadržajnije, pa sam prikazala i kolekciju svojih satova, odnosno slika od kojih sam napravila satove. Trudiću se da u budućnosti napravim što više samostalnih izložbi, kao i da izložim svoje satove na što više mesta. Puštam da mi vreme daje ideje i da radi za mene, ali i da radim ja za njega“, rekla je autorka izložbe.

Kancelarija za mlade opštine Novi Bečej je po treći put dovela poznati beogradski festival autorskog filma „Slobodna zona“ u Novi Bečej. Novobečejski filmofili su tokom pet dana „Slobodne zone“ sredinom maja, u moderno opremljenoj novoj multifunkcionalnoj sali Kancelarije za mlade koja se nalazi u zgradi stare vranjevačke opštine, imali priliku da pogledaju pet najboljih filmova sa prošlogodišnjeg festivalskog programa po izboru publike i selektora: „Ples sa Marijom“, ,,Ovnove“, „Dugme od sedefa“, „The Yes men“ i ,,Klub““, rekao je Dejan Vuletaš, koordinator Kancelarije za mlade.

Po sedmi put u opštini Novi Bečej organizovana je Noć muzeja, manifestacija koja se po trinaesti put održava u čitavoj Srbiji. I ove godine pripremljeni su zanimljivi programi u muzeju “Glavaševa kuća" u Novom Bečeju i muzeju “Kotarka" u Novom Miloševu. Glavni deo programa manifestacije u muzeju “Glavaševa kuća" činila je radionica za izradu ukrasa za tradiocionalne banatske obredne i kultne kolače, a u okviru pratećeg programa posetioci su pored obilaska muzeja mogli da pogledaju i izložbu radova udruženja KNAP, izložbu slika Dušana Josimovića, da koriste tradicionalne berberske usluge, kao i da uživaju u nastupima KUD “Bećarac" i MKUD “Jokai Mor“.

Fudbalski klub ,,Jedinstvo“ iz Bočara plasirao se u viši rang takmičenje, jer je kraj sezone dočekao na ubedljivom prvom mestu na tabeli, bez ijednog poraza tokom sezone. Nakon utakmice sa ekipom iz Mokrina, koju su Bočarci dobili rezultatom 5:1, FK ,,Jedinstvo“ dobio je pehar za prelazak u viši rang takmičenja. Zadovoljstvo je veliko, kako predsednika kluba, igrača, tako i trenera, Strahinje Vaskovića: „Ovo je veliki uspeh za naš klub, a ostvarili smo ga zajedničkim snagama. Od jeseni ćemo se takmičiti u Područnoj fudbalskoj ligi Zrenjanin u kom se takmiče klubovi iz fudbalskih opštinskih saveza Kikinde, Žitišta i Zrenjanina. Cilj nam je da se što duže tamo zadržimo.“

Prelazak u viši rang takmičenja doneće nove izazove, kako igračima, tako i upravi, jer iziskuje i dodatne troškove za klub, ali se predsednik kluba, Milorad Karan, nada da će Bočarci i ljubitelji fudbala i dalje pomogati rad kluba. Prvo mesto na tabeli bio je cilj pre početka sezone, a ,,Jedinstvo“ se sada zasluženo nalazi u područnoj ligi, smatra Karan.

,,Jedinstvo“ iz Bočara zauzelo je 1. mesto na fer-plej listi, a najbolji strelac lige ove sezone je Radovan Vujić, igrač bočarskog kluba, sa postignutih 27 golova.

Strana 1 od 6

Sadržaj

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak