Osamnaesta sednica Opštinskog veća opštine Novi Bečej održana je u četvrtak 22. decembra, a pred većnicima se na dnevnom redu našlo ukupno sedamnaest tačaka. Svakako jedna od najvažnijih tačaka bilo je utvrđivanje predloga odluke o budžetu opštine Novi Bečej za 2017. godinu. Utvrđen je i predlog odluke o usvajanju lokalnog akcionog plana za rešavanje pitanja izbeglih i interno raseljenih lica i povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji u opštini Novi Bečej u periodu od 2017. do 2020. godine.

Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, kaže da se lokalna samouprava trudila da predloži najrealniji mogući budžet opštine za 2017. godinu, koliko se to u ovom trenutku može: „Uštede i smanjenja koje će u određenim oblastima biti primetne, pre svega, nametnute su servisiranjem dugova koje moramo da rešimo. Tu najpre mislim na dug Doma zdravlja, pa se za budžetiranje Doma zdravlja u 2017. godini našlo čak dvadeset i osam miliona dinara u budžetu, što je za razliku od nekih prethodnih godina, zaista velika razlika. Budžetom je predviđeno i nešto infrastrukturnih projekata, što je posebno značajno za naše građane, za rekonstrukciju vodovoda i za izgradnju eko česme i svega onog što je bio plan novog opštinskog rukovodstva. Osim budžeta, svakako je bila zanimljiva i tema razmatranja izveštaja Štaba za vanredne situacije. Ono što smo u prethodnom periodu uradili i što bi građani trebalo da znaju jeste pokušaj rešavanja problema sa unutrašnjim vodama, odnosno kišnicom, koja naročito u aračkom i šušanjskom slivu pravi velike probleme. Tu je i borba sa letnjim nasipom na Ljutovu i pokušaj da ga makar dovedemo u takvo stanje da može da se sprovede inspekcija nasipa, jer mu je trenutno nemoguće prići, što je posledica zapuštenog stanja i nerada u prethodnom periodu. Štab za vanredne situacije je prema višim institucijama, kao što su „Vode Vojvodine“, „Gornji Banat“, pokrajinski sekretarijat i druge, već konkurisao. Vođeni su razgovori, rade se elaborati i procenjena je vrednost svih radova koje očekujemo da u naredne dve godine završimo. Što se tiče letnjeg nasipa, građani bi trebalo da znaju da ćemo konkurisati za IPA projekat, s obzirom da svojih para nemamo.“

Većnici su na 18. sednici Opštinskog veća usvojili i predlog kadrovskog plana Opštinske uprave Novi Bečej za 2017. godinu, kao i predlog odluke o uspostavljanju saradnje između opštine Novi Bečej i grada Novočerkaska iz Ruske Federacije. Zamenik predsednika opštine, Branko Svilengaćin, kaže da opština u bratimljenju sa Novočerkaskom vidi dublji ekonomski, ali i kulturni smisao za novobečejsku opštinu i njene građane.

Ivica Milankov poslanik u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine za Novobečejski informator pričao je o tome koja su pitanja kojima se bavio u ovom predstavničkom telu i na koji način je zastupao građane opštine Novi Bečej i cele Vojvodine.

„Bavio sam se temom Železnica Srbije. Za govornicom Skupštine APV sam postavio pitanje: „Zašto se vikendom ukidaju vozovi Kikinda-Zrenjanin-Beograd“ u vreme praznika i vreme vikenda. Tražio sam u ime Srpske radikalne stranke, čiji sam predstavnik, da se to promeni i vrati na prethodno stanje, jer Zakon o saobraćaju kaže da je zabranjeno ukidati vozne linije, pogotovu što su ovi vozovi namenjeni đacima i studentima koji dolaze ili odlaze na školovanje u ove gradske centre.

Autonomna pokrajina Vojvodina ulaže u stočarstvo samo 60 miliona dinara. Posle ratarstva stočarstvo je najrazvijenija grana poljoprivrede u Vojvodini, a ima tako malo ulaganje od strane vojvođanskih institucija: „Ukazali smo na problem prelevmana, carinske zaštite, koju država dotira da bi naši stočari dobijali pravu cenu mleka, pošto ne mogu da budu konkurentni sa ostalim državama Evropske unije, jer njihovi poljoprivrednici dobijaju velike subvencije i imaju sredstva iz Ipard fondova. 31. se te subvencije naše države ukidaju i naši stočari će ostati na ,,vetrometini“, na milost i nemilost neravnopravnog tržišta.“, dodao je Milankov.

Pokrajina je odvojila najmanje sredstva za sport, a za školski sport naročito mala: „Skrenuo sam pažnju da su u više navrata, naročito pred izbore, pokrajinski i republički sekretari za sport obećavali čuvenu fiskulturnu salu u Bočaru, a posebno republički državni sekretar za sport gospodin Peruničić, koji je obećao da će u roku od 6 meseci 2014. sala biti završena. Sada je 2016. i nema indicija da će to biti rešeno.“, nastavlja Milankov i dodaje: „Govorio sam i o pijaćoj vodi u Pokrajini. Pijaća voda je na nezavidnom nivou, pogotovu u srednjebanatskom i severnobanatskom okrugu. U glavnom gradu srednjebanatskog okruga Zrenjaninu, fabrika se gradi više godina i nema indicija kada će biti završena. Ona se gradi više godina, ali ova vlast u tom gradu nema izgovor za ovakvu neefikasnost jer su i oni na vlasti više godina. Sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu je dogovoren sastanak kako bi se razgovoaralo i o ovoj temi.“

„Postavio sam i pitanje šta se dešava sa izgradnjom dvorca Heterlendi u Bočaru, zbog čega je izgradnja stala. Predizborna obećanja sadašnje vlasti su glasila da će na dvorcu u roku od 6 meseci početi radovi a u roku od 3 meseca će biti završen. Međutim od toga nema ništa. Sad nam pričaju da će biti 2019. godine radovi završeni.

Pokrenuli smo i pitanje zatvorenog puta Ada-Bočar, koji nema upotrebnu dozvolu. Pre nekoliko dana je put ponovo zatvoren. Policija naplaćuje visoke novčane kazne svakom ko se vozi tim putem. Od pokrajinskog sekretara sam dobio obećanje da će taj put što pre dobiti upotrebnu dozvolu.“, završava Ivica Milankov svoje izlaganje o delovanju u pokrajinskom parlamentu.

Na inicijativu Ivice Milankov članovi Pokrajinskog odbora za poljoprivredu, čiji je član, spremaju se da uskoro posete našu opštinu. Na taj način će stanovnici opštine Novi Bečej moći da se informišu o svim temama iz ove oblasti koje ih zanimaju.

Novembra meseca 2010. godine, kada sam izabran za predsednika Saveta Mesne zajednice Bočar, sebi, a i prijateljima iz Bočara, sam obećao da ću opravdati moj položaj u Mesnoj zajednici, tako što ću uraditi značajne stvari za naše selo. Te iste 2010. godine, mojim dolaskom na mesto predsednika Saveta, zatekao sam dugovanje u iznosu od 500.000,00 dinara, kao i 3 neopravdana projekta, za dobijena sredstva u 2009. godini, prema AP Vojvodini. Tu 2010. godinu mnogi žitelji pamte kao lošu, iz razloga što su nas te godine zadesile poplave - podzemne vode, što smo uspešno rešili kopanjem kanala u ulicama u kojima je bilo neophodno ispustiti vodu. Mogu da se pohvalim da su članovi Saveta u zimskom periodu uspešno obavljali svoj deo posla, čišćenjem i održavanjem ulica.

2011. godina je godina koja je bila u znaku 800 godina postojanja našeg mesta. 2012. godine, uz pomoć radnika koji su radili na Javnim radovima, smo izbetonirali stazu na Pravoslavnom groblju, dužine oko 100 metara.

Januara meseca 2013. godine, nakon izbora za Savet Mesne zajednice, ponovo sam se našao na mestu predsednika Saveta. Novoizabrani članovi Saveta su već na prvoj Sednici pokrenuli pitanje sadnje sibirskih brestova na „Jamurini“, što smo ubrzo i realizovali. Te iste 2013. godine, putem konkursa koji sprovodi ,,NIS“. kompanija smo konkurisali za rekonstrukciju rukometnog terena, gde smo ostvarili sredstva u iznosu od 800.000,00 dinara. Nakon uspešne javne nabavke, potpisali smo ugovor sa firmom ,,Vojvodinaput“ iz Novog Sada, koja je dostavila najnižu ponuđenu cenu u iznosu od 1.225.867,50 dinara, gde je opština Novi Bečej donirala 425.867,50 dinara. Takođe, postavljeno je i dečije igralište, u parku ispred škole, a uz pomoć radnika koji su bili angažovani preko javnih radova, ozidali smo zid kod Osnovne škole „Dositej Obradović“, a već 2014. godine uspešno smo očistili ,,nemačko“ groblje.

2015. i više nego uspešne godine, smo ostvarili sredstva za rekonstrukciju vodovodne mreže (prva faza), za ulice Vojvođanska i Maršala Tita. Radove na vodovodu izvodila je firma „Hidrovod“ iz Pančeva, a radovi su iznosili 2.817.991,22 dinara. Ubrzo su dobijena sredstva i za Drugu fazu rekonstrukcije vodovodne mreže, koja je obuhvatila Banatsku i Žarka Zrenjanina ulicu, na čijoj su rekonstrukciji radili radnici preduzeća GP Novi Bečej iz Novog Bečeja, za ugovorenu cenu od 3.500,000,00 dinara. Putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu ostvarili smo sredstva u iznosu od 140.000,00 dinara, za kupovinu nove opreme za bioskop (mikseta i snagaš). Učestvovali smo u sanaciji i adaptaciji Lovačkog doma u Bočaru, i takođe je raspisana javna nabavka za izgradnju kapele na Pravoslavnom groblju, na čijoj izgradnji je radila firma ,,PRO CASA“ iz Novog MiloŠeva. Mirnim putem i pregovorima smo uspeli da vratimo zgradu ,,BOTEKS-a“. Polovinom oktobra meseca, zbog neopravdanih sredstava dobijenih 2009. godine za odvodnjavanje, Mesna zajednica je bila prinuđena da vrati dug od 4.000.000,00 dinara (sa kamatom), što je uz pomoć Lokalne samouprave vratila.

2016. godine smo uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, realizovali izgradnju tribina na fudbalskom terenu u Bočaru. U proteklih 6 godina smo izdvajali oko 300.000,00 dinara po godini za čišćenje i odvoženje smeća sa deponije (,Bekoša“), trudili smo se da bočarskim klubovima obezbedimo mogućnost takmičenja, kao i mogućnost treniranja, jer smo u prethodnoj godini, iz bezbednosnih razloga zamenili reflektore na rukometnom i košarkaškom terenu.

Zbog svega prethodnog navedenog 2015. godine Mesna zajednica Bočar je dobila nagradu za unapređenje života u seoskoj sredini Kapetan Miša Anastasijević. Pored svega što smo do sada uradili, ostao je nerešen problem kišne kanalizacije, što je i prioritet u rešavanju komunalnih problema u narednom periodu. Ovim putem bih se zahvalio svim članovima Saveta koji su doprineli da naš rad bude ovako efikasan, saradnicima, kao i Lokalnoj samoupravi od koje smo dobijali veliku podršku u radu.

Nakon postavljanja ograde kod tzv. stare škole u Kumanu, Mesna zajednica Kumane u narednom periodu planira da u njeno dvorište premesti zelenu pijacu koja se trenutno održava u centru mesta. Prema rečima Gorana Stančića, sekretara saveta Mesne zajednice Kumane, ovim premeštanjem bi, između ostalog, bio rešen problem zatvaranja saobraćajnica za vreme pijačnih dana: ,,U planu je i sređivanje same zgrade stare škole. Naime, u toku prošle godine sredili smo zabat zgrade, jer je postojala mogućnost da se sruši, a dalji cilj nam je sređivanje fasade, kao i njene unutrašnjosti. Sređivanjem objekta pokušaćemo da privučemo nekog investitora, a da li će tu biti otvorena nova prodavnica, mesara ili nešto drugo, nije bitno, već je bitno da imamo sređeno mesto na kom će Kumančani moći da se zaposle.“

Arsen Pajić, sekretar Mesne zajednice Novo Miloševo, rezimirao je rad Saveta u ovoj godini: „Ove godine urađen je parking kod pošte, preko puta ambulante na mestu na kome je bio apsolutno neophodan. Rekonstruisano je postojećih 5 parking mesta i urađeno još 6 potpuno novih tako da sada imamo ukupno 11 parking mesta na ovoj lokaciji. Mesna zajednica je takođe kupila 10 betonskih kanti za smeće koje su raspoređene po centru Novog Miloševa, na pijaci, ispred Doma penzionera, pošte, škole, eko česme. Rekonstruisali smo košarkaški i fudbalskog teren zajedno sa tribinama. Okrečili smo Omladinski dom u sklopu javnih radova. Svakodnevno smo u komunikaciji sa stanovnicima Novog Miloševa i pokušavamo da im budemo što više na usluzi“.

Strana 1 od 27

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak