Bilo je propusta sa naše strane i to je dobro spoznati da ne bi pravili identične greške u budućnosti - Saša Maksimović

Na Izbomoj skupštini Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Novi Bečej, koja je održana 15.04.2015. godine, za predsednika opštinskog odbora po drugi put je izabran Saša Maksimović.

1. Kada analizirate rad Opštinskog odbora SNS u proteklom mandatu, kada ste bili na njegovom čelu, čime ste zadovoljni, a šta bi ste možda drugačije uradili ili promenili?

Opštinski odbor Srpske napredne stranke je osnovan u oktobru 2008. Godine i do današnjeg dana broji nešto preko 1400 članova u opštini Novi Bečej. Do tog broja članova kao i podrške koju stranka ima od građana nije si se stiglo brzo a ni preko noći.

Podsetiću Vas na rezultate ovog opštinskog odbora. U Martu mesecu 2014, na republičkim izborima, Srpska napredna stranka je osvojila 47,6 % glasova a podršku građana je potvrdila i na izborima za savete Mesnih zajednica Novi Bečej i Kumane gde je osvojila 11 od 16 i 7 od 11 mesta u savetima. Kada se osvrnem na prethodni period ne mogu da kažem da nisam zadovoljan ali sigumo da su neke stvari mogle drugačije kao recimo drugačija kadrovska politika. Bilo je propusta sa naše strane i to je dobro spoznati da ne bi pravili identične greške u budućnosti.

2. Da li ste zadovoljni podrškom i saradnjom sa centralom Vaše partije?

Saradnjom sa centralom stranke i podrškom sam više nego zadovoljan a mislim da je i obrnuto. Opštinski odbor Novi Bečej nije imao većih trzavica od svog osnivanja, nije imao unutrašnjih problema, rad je svakodnevan. Za razliku od većine stranaka opštinski odbor SNS, kao i svi funkcioneri koji učestvuju u vršenju vlasti, bilo u lokalnoj samoupravi ili od skora mesnim zajednicama podnose na svakih šest meseci izveštaj članstvu i tada su svi funkcioneri u obavezi da obiđu sve mesne odbore. Ova praksa nije određena od strane centrale stranke već je utvrđena od strane nas samih. Veliki probiem svih stranaka koje vrše vlast je udaljavanje od članstva i od građana koji su za njih glasali. Mi se trudimo da se to nama ne desi, da sa obe noge čvrsto stojimo na zemlji i verujem da će tako i ostati.

3. Kakvi su planovi Opštinskog odbora SNS u Novom Bečeju za naredni period?

S obzirom da Srpska napredna stranka učestvuje u vršenju vlasti na lokalnom nivou, stava sam da se neke stvari u narednom periodu moraju menjati i to ne samo u našim redovima već i našim i glavama naših sadašnjih koalicionih partnera pa bogami i budćih partnera ko god posle izbora on bio. Pre svega moramo menjati odnos prema radu. Radna etika nije nam na visokom nivou, a ni štednja nam nije jača strana. Nedostaje nam disciplina, izgubili smo veru, navikli smo da živimo u sistemu u kojem samo tražimo i uzimamo od države, ili troškarimo ono malo što imamo. To je model ponašanja u društvu, populizma i samoprevare, u kojem je na izborima važno pobediti po svaku cenu i posle toga ništa više nije važno i to je problem u svakoj opštini u Srbiji. Da bi krenuli napred moramo promeniti navike i stimulisati inicijativu, individualnost i ideje i nikada ne trošiti više nego što možemo na stvari koje nisu prioritet.

4. Pošto ste poslanik u republičkom parlamentu da li biste mogli da uporedite rad lokalnog i nacionalnog parlamenta i da kažete na koji način oba parlamenta utiču na svakodnevni život građana opštine Novi Bečej?

Teško je porediti lokalni i republički parlament. lako rade sličan posao, često je rad odbornika u lokalnom parlamentu mnogo sadržajniji sa mnogo manje dnevnopolitičkih ubiranja poena od Narodne skupštine, ali je to razumljivo prvenstveno zbog direktnog prenosa sednica Narodne skupštine Republike Srbije. U svakom slučaju oba parlamenta itekako utiču na živote građana Srbije. Srbija ima većinom odlične zakone ali je njihova primena već neki drugi problem. Rezultati rada Parlamenta i Vlade Republike Srbije su vidljivi u prvim mesecima ove godine, Srbija skoro da nije imala deficit. Već sada se vidi da će ekonomski podaci ove godine biti daleko bolji od očekivanja i procena i to su ozbiljni pokazatelji da se stanje popravlja, a za godinu dana rezultati će se još bolje videti. Naravno da će se takva politika odraziti na ukupno stanje i u opštini Novi Bečej. Ono što je na nama kao Ijudima koji se bave politikom na lokalnom nivou je da ne čekamo neko bolje vreme, već da počnemo da menjamo stvari počev od sebe samih. Svi koji miste da dobro rade neka se osvrnu oko sebe neka razgovaraju sa građanima jer kada čak i najjednostavnije stvari izgledaju tako daleko, to znači da moramo da menjamo stvari u Srbiji.

Lokalna samouprava Novi Bečej jedan je od dobitnika povelje „Lider održivog razvoja“ koja se dodeljuje opštinama i gradovima za postignute izuzetne rezulate u razvoju i primeni obnovljivih izvora enerije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama na svojoj teritoriji.

Povelja je uručena u okviru treće Konvencije godišnjeg Programa za gradove i opštine Srbije koju je 21. aprila u Zrenjaninu organizovao Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF). Konvencija u Zrenjaninu okupila je više od 200 učesnika iz 20 lokalnih samouprava, na kojoj je predstavljeno preko 200 infrastrukturnih projekata i projekata u domenu energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

Jedan od ciljeva ovog skupa je da se na jednom mestu povežu predstavnici opština i gradova, odnosno nosioci projekata sa finansijerima i nosiocima tehnologija - kompanijama.

Treći sastanak predsednika i sekretara skupština opština srednjobanatskog okruga, u koji spadaju: Zrenjanin, Sečanj, Srpska Crnja, Žitište i Novi Bečej, održan je u petak 8. maja u Novom Bečeju. Inicijativu da se ovakvi sastanci održavaju jednom mesečno pokrenuo je februara sekretar Skupštine grada Zrenjanina, Milan Mrkšić. Cilj sastanaka je da se razmene iskustva, objašnjava predsednik SO Novi Bečej, Miljan Jakšić: „Uvek ima problema u funkcionisanju skupština opština, jer je dosta nedefinisanih zakona i ovo je prilika da se uskladimo i nadopunimo u iskustvima. Sekretar Skupštine grada Zrenjanina, Milan Mrkšić, dugo je u ovom poslu i ima mnogo iskustva, pa se od njega može dosta naučiti o funkcionisanju lokalne samouprave. Ovo je treći po redu sastanak i sigumo je da sve ovo pomaže, najpre, sekretarima skupština opština, koji moraju dobro da poznaju sve zakone i pravilnike, kako bi sprovodili odluke na pravi način. Suština je da su ovi sastanci vrlo pozitivni, jer evo i pre zvaničnog početka sastanka već postoje teme o kojima se priča, pitanja koja se postavljaju i odgovori koji se dobijaju.“

Opštinsko takmičenje u atletici održano je 5. maja, a OŠ „Dositej Obradović“ iz Bočara je dvanaesti put bila domaćin takmičenja. Učestvovalo je svih pet osnovnih škola iz opštine sa 60 takmičara.

Takmičilo se u sledećim disciplinama: sprint na 1OOm i 300m dečaci i devojčice, zatim sprint na 600m devojčice, i 800m dečaci, bacanju kugle, skoku u vis i dalj i štafeti, istakla je Milica Mihajlović, direktorka škole: „ Takmičenje je proteklo u sportskom duhu. Nakon podele medalja i pehara, nastavnici i učenici su uz progodan program nastavili druženje nastavili u prostorijama škole“.

Ostvareni su zapaženi rezultati. Prvo mesto u ekipnom takmičenju su osvojili dečaci i devojčice iz OŠ ,,Dr Đorđe Joanović“ iz Novog Miloševa, drugo, dečaci i devojčice iz OŠ „Miloje Čiplić“ iz Novog Bečeja. Učenici iz OŠ „Josif Marinković“ su osvojili treće mesto, kao i učenice iz OŠ „Dositej Obradović“. 24 učenika se plasiralo na Okružno takmičenje. Diplome je obezbedila škola domaćin, dok je pehare i medalje obezbedio Sportski savez opštine Novi Bečej.

Zvanične pripreme mlađih kategorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) iz Novog Miloševa za regionalno takmičenje koje će se održati u Mužlji krajem maja, započele su 25. aprila. Na prozivci ispred novomiloševačkog Vatrogasnog doma za kategoriju pionira i na fudbalskom stadionu za kategoriju juniora, pojavio se impozantan broj novih, ali i starih članova. Članovi DVD Novo Miloševo zahvalni su svoj deci, ali i njihovim roditeljima. Posebnu zahvalnost, kako kažu, duguju OŠ “Dr Đorđe Joanović”, na čelu se direktorkom Isidorom Pap i nastavnikom fizičkog obrazovanja, Ivicom Vlahovićem, koji su pomogli u realizaciji programa. “Pred nama je vrio kratak pripremni period, pa zbog toga radimo u dogovoru sa decom i radnim danima posle škole, ali nećemo dozvoliti da deca popuste u školi”, rekao je Dragan Kocalović, komandir DVD Novo Miloševo.

Strana 1 od 7

Sadržaj

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak