Stari kotlovi i problemi sa grejanjem sada su prošlost, jer je uvedeno grejanje na gas

Lokalna samouprava opštine Novi Bečej odvojila je oko dva miliona dinar a iz budžeta za rekonstrukciju grejanja u OŠ “Dositej Obradović” u Bočaru. Bočarska osnovna škola jedina je škola u naseljenim mestima opštine koja je do sada imala grejanje na naftu, zbog čega su zaposleni i učenici imali dosta problema i često hladne učionice. Stari kotlovi i problemi sa grejanjem sada su prošlost, jer je uvedeno grejanje na gas.

Da je ovo rešenje najbolje u datom trenutku, misli i predsednik opštine, Saša Šućurović: “Da li ćemo osetiti uštedu i efikasnost? Sigurno da hoćemo, ali sve naredne rekonstrukcije ćemo raditi po nekom drugom planu. Očekujemo svakako javno privatno partnerstvo, gde bismo mogli na osnovu uštede da dođemo do novih sistema. Ima novih, obnovljivih izvora energije koji su sigurno još jeftiniji i mislimo da će to biti pravac u kom će lokalna samouprava delovati, kako bismo uštedeli, pre svega, novac koji lokalna samouprava plaća svim školama. Ima projekata koje raspisuju i pokrajinski sekretarijati i ministarstva. Treba da učestvujemo. Ima projekata i iz Evropske unije. To je sigurno budućnost energetske efikasnosti.”

S obzirom da Mesna zajednica Bočar sredstvima iz svog budžeta i samodoprinosa pomaže OŠ “Dositej Obradović”, sigurno je da će ušteda energije zahvaljujući novom grejanju, osim školi, biti značajna i samoj Mesnoj zajednici, smatra njen predsednik, Igor Munćan. Uslovi u učionicama su mnogo bolji za učenje i rad đaka i nastavnika, mnogo je toplije pa se Iakše prati i nastava, dodaje Munćan: “Mesna zajednica ima dobre odnose sa OŠ “Dositej Obradović”, i ne samo finansijski, pomažemo i tražeći zajedno konkurse. Hoćemo zajedno da adaptiramo školske terene, zajedno tražimo partnere. Ono što je jedan od većih projekata, jeste da pokušavamo da nađemo sredstva za fiskulturnu salu. Imamo neke naznake, radi se na tom planu ali o tom potom, sigurno da ćemo nastojati da i taj problem rešimo u narednom periodu.”

Nakon što je prošle godine opština pomogla adaptaciju sale u OŠ “Josif Marinković”, sada je ta aktivnost sprovedena u OŠ “Dr Đorđe Joanović ”

U Osnovnoj školi „Dr Đorđe Joanović” u Novom Miloševu završeno je renoviranje fiskultume sale, a časovi fizičkog vaspitanja za osnovce sada se odvijaju u uređenom i bezbednom prostoru. Opština Novi Bečej je za sanaciju parketa i označavanje terena izdvojila 500.000 dinara, istakao je Matija Kovač, zamenik predsednika opštine: “Nakon što smo prošle godine finansirali rekonstrukciju sale u OŠ “Josif Marinković“, stigla je na red i OŠ „Dr Đorđe Joanović“. Vemjem da ćemo u budućnosti naći načina da rešimo i pitanje sale u Bočaru, koja u suštini nedostaje. Projekat privodimo kraju. Trenutno smo u Novom Miloševu, na veliko zadovoljstvo sportista koji će ovu salu koristiti, i naravno, pre svega, učenika škole. Verujem da i na ovaj način pomažemo razvoj sporta i naravno fizičkog vaspitanja svih mladih ljudi.“

Učenici OŠ „Dr Đorđe Joanović” nestrpljivo čekaju da nastava iz fizičkog vaspitanja počne da se sprovodi u adaptiranoj fiskulturnoj sali. Direktorka škole Isidora Pap, kaže da je adaptacija ovog prostora bila neophodna, jer je parket bio u dosta lošem stanju: “Parket bi skroz propao da to nije urađeno ove godine, jer je bilo delova na kojima nije ni bilo laka. Sala je lakirana iz dva sloja, a i označavanje je pravilno i profesionalno urađeno. Deci, pre svega, iz bezbednosnih razloga znači, jer ne klizi više. Sada imaju dobar teren, pravilno iscrtan. Takođe, sada mogu da koriste sve ono što imaju, a nisu mogli, zbog lošeg stanja parketa.“

U OŠ „Stančić Milan - Uča“, u Kumanu, od 1. januara do 30. juna realizuje se projekat „Čuvajmo prirodu, priroda će čuvati nas“, s ciljem podizanje nivoa ekološke svesti svih članova lokalne zajednice. Projekat se realizuje u saradnji sa vaspitno-obrazovnim ustanovama sa teritorije opštine Novi Bečej i Brantner - otpadnom privredom, kao generalnim pokroviteljem ove akcije. Projekat ima ukupno pet faza: promocija ekologije i razvoj ekološke svesti (predavanje, promocija značaja i rada Brantner - otpadne privrede d.o.o.); uređenje životne sredine; promocija zdravog načina života (pešačenje do starog hrasta, turnir u starim sportskim disciplinama); kreativne radionice; prikupljanje sekundarnih sirovina (čep za hendikep, stara hartija).

Kako navode iz OŠ “Stančić Milan - Uča”, želja je da se u realizaciju ovog projekta uključe svi zainteresovani učenici i radnici škole, kao i zainteresovani predstavnici roditelja i lokalne zajednice, kao volonteri i učesnici. Zato ovim putem upućuju javni poziv i najavljuju prvu aktivnost - promociju ekologije i razvoj ekološke svesti, kao i predavanje i promociju značaja i rada Brantner otpadne privrede, koje će se održati u prostorijama škole.

Osmomartovski koncert Kulturno-umetničkog društva „Jovan Aćimac“ iz Kumana održan je veče pre Dana žena, u subotu, 7. marta. Gosti na koncertu su bili članovi KUD-a „Vuk Karadžić“ iz Sanada. Izvođači su, pred punom salom Doma kulture, u okviru koncertnog programa predstavili igre iz Banata, Slavonije, Leskovca, Vranja, Vojvodine, Pčinje, Mačve i Krajišta, a svojom pesmom publiku su uveselile i Stefanija Strajnić i Katarina Kaluđerski. Nakon koncerta, organizovano je zajedničko druženje u prostorijama KUD-a „Jovan Aćimac“. Kao i prethodnih godina glavni sponzor koncerta bila je Mesna zajednica Kumane.

Mesna zajednica Kumane je u protekle dve nedelje pokrenula akciju čišćenja ulica u Kumanu. Ovo je period kada još uvek nije počela sezona održavanja zelenih površina, u smislu košenja travnjaka i prskanja, pa su zato radnici Mesne zajednice obilazili ulice i prikupljali smeće. Mesna zajednica Kumane se ovim poduhvatom trudi da selo izgleda što čistije, a u isto vreme akcijom poručuje i moli svoje građane da više obraćaju pažnju na svoju životnu sredinu, jer će samo tako ovo naseljeno mesto i izgledati lepše.

Strana 1 od 8

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak