Novi vetrozaštitni pojas – posađeno 1114 sadnica cera

Završeno je sađenje 1114 sadnica cera u delu atara Rudina-Jatov, koje su posadili radnici JP "Komunalac" zajedno sa ljudima iz Lovačkog udruženja Novi Bečej. Opština Novi Bečej je obezbedila finansijska sredstva za sadnice i njihovu zaštitu, dok je nosilac posla JP "Komunalac". Završena je prva faza ovog projekta koji je koštao oko 60.000 dinara, dok se druga faza planira na proleće, kako kaže Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej: „Ove godine smo pokrenuli dosta projekata vezanih za pošumljavanje. Čekamo da prođe javna nabavka za sadni materijal, za koji smo konkurisali zajedno sa JP „Komunalac" kod Pokrajinskog sekreterijata za privredu, vodoprivredu i šumarstvo. Sadni materijal je kupila opština Novi Bečej, a dobrom voljom ljudi iz Lovačkog udruženja, zaposlenih u poljočuvarskoj službi i radnika JP “Komunalac" završen je kompletan posao.

Verujem da je ovo način kako treba da se vodi računa o životnoj sredini.”

Takođe je odobren projekat za 22.000 sadnica od Pokrajinskog sekreterijata za privredu, vodoprivredu i šumarstvo, a reč je o sadnicama topole i hrasta lužnjaka, čije će sađenje početi na proleće, istakao je Miloš Zvekić, direktor JP„Komunalac": "JP „Komunalac" je ove godine registrovano za šumarsku delatnost, tako da je u 2015. godini perspektiva, što se tiče pošumljavanja, izuzetno velika. Biće posla, i nadam se da će na našim terenima biti šuma."

O načinu i rasporedu sadnje, kao i o zaštiti sadnica, brinula se Sofija Blažin pejzažni arhitekta u JP "Komunalac".

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da su grof Lipot Rohonci, grof Karolj Leiningen od Vesterburga i Đula Urban bili novobečejski zetovi oženjeni za unuke spahije Pavla Hadžimihajla?