banerKIA3

Proslava Savindana u Novom Bečeju počela je svetim liturgijama koje su održane u pravoslavnim hramovima, nakon kojih je usledilo rezanje kolača, kao i podela paketića prisutnoj deci

Veliki verski praznik i školska slava, koja se proslavlja u čast Svetog Save - utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa, obeleženi su u pravoslavnim hramovima u Novom Bečeju. Sveta liturgija je služena u hramovima Rođenja svetog Jovana Preteče Krstitelja u Vranjevu i Svetog oca Nikolaja u centru Novog Bečeja. Nakon liturgije i rezanja kolača, usledile su tradicionalne svetosavske recitacije i podela paketića deci, koja su došla da obeleže ovaj veliki praznik. U dogovoru sa sveštenicima, a uzimajući u obzir sve težu ekonomsku situaciju u društvu, predstavnici lokalne samouprave odlučili su da umesto organizacije ovogodišnjeg Svetosavskog bala pomognu da se školska slava Sveti Sava organizuje na što dostojanstveniji način. Sredstva su preusmerena u svetosavske paketiće kako bi se obradovao što veći broj dece, objasnio je predsednik opštine, Saša Šućurović: "Ove godine smo organizovali i pomogli održavanje Svetosavske akademije, slave i svega toga stoje obeležilo Svetog Savu u opštini Novi Bečej. Prethodnih godina smo organizovali Svetosavski bal, a ove godine smo odustali od te ideje.

Proslava Savindana u Novom Bečeju počela je svetim liturgijama koje su održane u pravoslavnim hramovima, nakon kojih je usledilo rezanje kolača, kao i podela paketića prisutnoj deci. Milivoj Sekulić, protojerej hrama Svetog Nikolaja pozvao je tom prilikom narod da se ujedini, da dolazi i na ostala bogosoluženja, a ne samo za Svetog Savu, kako bi održao svoju tradiciju i veru, kao stoje to činio Sveti Sava u vreme kada je bio na zemlji, molio se i spašavao srpski narod. Protojerej Sekulić je istakao važnost lika Svetog Save, koji je prvi izdejstvovao samostalnost srpske crkve i zapitao se šta bi bilo sa srpskim narodom, da ga Sveti Sava nije ujedinio. Svečano se proslavilo i u hramu Rođenja svetog Jovana Preteče Krstitelja u Vranjevu, uz prisustvo mnogobrojnih vernika, gde je svetu liturgiju služio jerej Borislav Stojić.

Nastavak proslave Svetog Save, školske slave, usledio je u 13 časova u Domu kulture, kada je počela Svetosavska akademija koju su pripremili učenici OŠ “Miloje Čiplić". Zora Rakić, direktorka ove škole, rekla je da se Sveti Sava, osim u školama, slavi i u drugim ustanovama kulture i Domovima zdravlja, jer je on bio neponovljiva ličnost srpske istorije, koja je udarila temelje u mnogim oblastima: "Ovom prilikom pohvaljujem nastavnike srpskog jezika, nastavnika muzičke kulture, našeg veroučitelja. Zahvalila bih se i sveštenka koji nam je izašao u susret u uveličao naše slavlje. Zahvaljujem se i predstavnicima lokalne samouprave koji su se odazvali i uveličali naše slavlje."

Proslavu 27. januara, u čast Svetog Save, prvog među znamenitim Srbima, ulepšala je i Svetosavska akademija koju su pripremili učenici OŠ „Josif Marinković", koja je u Domu kulture održana u večernjim časovima. Vladimir Davidović, direktor ove škole zadovoljan je onim što su učenici ovom prilikom pokazali: "Večeras smo svi bili u prilici da pogledamo Svetosavsku akademiju koja je za cilj imala da nas sve podseti na život i delo našeg prvog prosvetitelja. Mi smo to uradili, čini mi se, na zanimljiv način, kroz jedan edukativni film koji govori o bekstvu Svetog Save na Svetu Goru, ali i kroz recital koji su pripremili učenici trećeg razreda zajedno sa svojim učiteljicama."

panel
5460
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

Nova pravoslavna crkva u Kumanu završena je 1823. godine.