Ljiljana Habjanović Đurović, je 2. decembra u Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju održala promociju romana “Gora Preobraženja”. Ovo je sedmi roman iz duhovnog ciklusa poznate autorke. “Gora Preobraženja” je knjiga o Svetom Savi. Knjiga koja nas podseća kako su Nemanjići stvarali srpsku državu i Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Kako je Sveti Sava ispunio sebe svetlošću Duha Svetoga i sobom obasjao srpski rod. Kako je srpski narod kroz vekove opstajao na stazi Svetosavlja.

Ljiljana Habjanović Đurović je istakla da je ovo, istovremeno, knjiga koja upućuje kako da se svako od nas uspne uz Goru Preobraženja: “Ovo je knjiga o Svetom Savi. Ideju da napišem ovu knjigu sam dobila zato što sam na Savindanu 2009. godine, sanjala Svetog Savu. Kada sam se probudila prva pomisao mi je bila da bi trebala da napišem ovu knjigu, zbog onoga što sam videla u snu”. Roman “Gora Preobraženja” je izašao krajem oktobra i predstavljen je publici na Beogradskom sajmu knjiga.

Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke Novi Bečej nije krila svoje oduševljenje, ali je istakla da je ovo književno veče ugovoreno sa autorkom još prošle godine: “Veliki sam ljubitelj književnosti i veliki poštovalac rada Ljuljane Habjanović Đurović. Svake godine sam među prvima koja, kada se otvori sajam ponedeljkom, jurim na štand „Globosino Aleksandrije“, jer znam da me uvek čeka nešto lepo i jedva čekam da izađe Ljiljina nova knjiga. Prošle godine je rekla da je izdala knjugu „Naš otac“, ali da neće biti promocija iste, nego da sledeće godine izdaje sedmu knjigu iz „Duhovnog ciklusa “ pod nazivom „Gora preobraženja“, i da ćemo onda realizovati književno veče. Na moje veliko zadovoljstvo ove godine kada sam otišla na sajam, i kada smo se srele, ona je potvrdila svoj dolazak.”

U holu Doma kulture opštine Novi Bečej, 10 decembra svečano je otvorena izložba “Tajne drevnog Borđoša”, na kojoj su prezentovana izuzetna arhološka otkrića sa lokaliteta Borđoš. Istraživanje ovog lokaliteta započeli su pre dve godine arheolozi Muzeja Vojvodine u saradnji sa nemačkim kolegama iz Instituta za praistoriju i ranu istoriju Kristijan Albrehts univerziteta iz Kila, Nemačka. Autorka izložbe je Ildiko Medović, saradnica na projektu arheoloških istraživanja Borđoša, u saradnji sa kustosima odeljenja za arheologiju Muzeja Vojvodine. Mnogobrojne posetioce iziožbe pozdravili su Novica Blažin, direktor Doma kulture Novi Bečej, Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i javne nabavke, a izložbu je otvorila dr Agneš Ozer, direktorica Muzeja Vojvodine. Za razliku od drugih izložbi, ketering je bio deo multimedijalne izložbe. Posetioci su mogli da uživaju u ukusima i mirisima praistorijskih jela.

Ildiko Medović, autorka izložbe je rekla da je Borđoš od radije poznat arheologije iz raznih sfera: “lmali smo svi želju i priliku da prikažemo Novobečejcima šta oni sve imaju, počev od najvećeg mamuta u Prirodnjačkom muzeju, kojeg smo mi sami otkrili pre 2 meseca. Tisa se presecala 1896. godine, tada je nastalo i Biserno ostrvo, i tu je na 2 mesta Borđoški plato presečen i tada su se arheološki i paleontološki nalazi počeli slivati u muzej. Do Prvog svetskog rata svi nalazi su išli u Temišvarski i u Segedinski muzej, kao i u Narodni muzej u Budimpešti, a tek kada je Vojvodina pripala Srbiji, krenuli su u Zrenjaninski muzej i u Narodni muzej u Beogradu. Ovde se sad može videti jedinstvena izložba Borđoških ostava, koja je nađena upravo priiikom presecanja Tise.”

Osim toga na Borđošu se nalazi i jedno naselje iz bronzanog doba, kao I jedno veliko neolitsko naselje, utvrđeno sa više rovova. Ovog puta istraživači su više pažnje obratili na neoiitsko nalazište i njega istražuju. Na ovom nalazištu je otkrivena i najstarija vaga na Evropskom tlu, koja je identična sa Mikenskim vagama. Na izložbi je mogla da se vidi i kašika, koja je stara 7000 godina.

Dr. Milan Micić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje je rekao da je opština Novi Bečej bogatija za jedan segment svog identiteta, i da je ona značajna tačka na kulturnoj mapi Srbije: “Lokalitet Borđoš pokazuje jedan kontinuitet života, koji je postojao na ovom prostoru, a ovi značajni pronalasci, koji su došli zahvaljujući arheološkim iskopavanjima kolega iz Muzeja Vojvodine i kolega iz Nemačke, pokazuju koliko bogatstvo kulture postoji na prostoru opštine Novi Bečej, Banata, Vojvodine i Republike Srbije. Ovde se razvijao život, nastajale su kulture i na ovaj način ćemo biti bogatiji za neka nova saznanja o identitetu ovog prostora, jer ovi novi pronalasci omogućuju dubije sagledavanje istorijske prošlosti.“

Galerija “Selo” Doma kulture proteklog petka, 4. decembra bila je premala da ugosti sve one koji su želeli da prisustvuju književnoj večeri Bore Otića, autora i voditelja kultne televizijske emisije “Petkazanje”, koja se već 12 godina emituje na Radio - televiziji Vojvodine. Promocija prve Otićeve knjige “Šorom, sredom”, uz muzičku pratnju tamburaškog orkestra “Obzorja” i zvuke tamburice, bila je svojevrsno predstavljanje unikatnog, starinskog rama Vojvodine, u koji je, kako je rečeno, smešteno ono najvrednije što ovaj predeo poseduje, a to su Ijudi, neraskidivo vezani za zemlju. Otić je rekao da je nakon više od decenije pripremanja kultne emisije “Petkazanje”, sažeo najzanimljivije detalje svog dugogodtšnjeg rada u sabrane priče “Šorom, sredom”: “Knjiga predstavlja jedan zbornik, bukvar jednog doba, koji polako iščezava, jedan suvenir, dragulj, koji treba da se mazi i pazi, i da zauzme počasno mesto na polici, jer treba da stignu još dve takve. U njoj se nalaze priče o likovima koji su stvarni, koji su nekad bili u emisiji “Petkazanje“ za ovih 12 godina koliko ovaj serijal traje, a neke su priče deo mašte. Sve je malo drugačije u ovako pisanoj formi i garantujem da će nadživeti sve televizijske i radijske vrste. Imao sam želju da čitavu priču o emisiji ,,Petkazanje“ podignem na malo viši nivo, a pravi i jedini je verovatno upravo ovo, da se ukoriči. Knjiga je na skoro 200 strana, bogato ilustrovana fotografijama. Autor većine fotografija sam ja, knjiga je potpuno autorska. Crno-bele fotografije sam pozajmio iz porodičnih albuma i 2, 3 fotografije sam uzeo iz svoje kuće, čisto da upotpunim ovu knjigu“.

Jesenji deo prvenstva, u Vojvođanskoj ligi Banat, protekao je u dominaciji „Radničkog” iz Zrenjanina, koji je titulu jesenjeg prvaka osvojio sa 39 bodova, osara više od drugoplasirane ,,Kozare“ iz Banatskog Velikog Sela.

Fudbaleri ,,Jedinstva“ iz Novog Bečeja, koje su mnogi ubrajali u favorite za najviši plasman, nisu ispunili očekivanja. Novobečejci su, zimsku pauzu dočekali na petom mestu, sa 25 bodova, gol razlikom. 28:17 i bilansom od osam pobeda, jednim remijem i šest poraza. Na nešto slabiji plasman, od očekivanog, svakako da su uticali porazi na domaćem terenu, od ,,Kozare“ (0:3) i „Radničkog" iz Zrenjanina (1:2). U gostima ,,Jedinstvo“ je dva puta pobedilo, ,,Radnički“ u Kovinu i ,,Jedinstvo“ u Banatskom Karađorđevu, a sa „Proleterom" u Banatskom Karlovcu igrali nerešeno (2:2).

Da se dugo tražila prava postava pokazuje i podatak da je za ekipu nastupilo 27 fudbalera. Svih 15 utakmica odigrao je Ervin Rigo, utakmicu manje Vladimir Radišić i Lazar Popov, a Bojan Nemčev, Nikola Isailović, Stefan Milosavljev i Aleksandar Kiurski 13 Marko Drljača. 12, Milorad Ivančev, Ognjen Maleš, Nikola Peruničić 11, Nikola Eremić 10, Goran Beleuc osam, Bojan Josimović sedam, Aleksandar Petrov, Sabolč Farkaš, Nikola Mesaroški pet, Aleksandar Marčić četiri, Borislav Veskov, Nemanja Vrbački, Stefan Aćimov, Nemanja Zokić dve, Davorin Šijanović, Nebojša Sekulić, Dejan Boškov, Strahinja Popov i Norbert Jenei jednu utakmicu.

Po broju datih golova, Jedinstvo je na četvrtom mestu u ligi. Najuspešniji strelac, sa sedam datih golova, je Vladimir Radišić, Nikola Peruničić i Ervin Rigo postigli su šest, Bojan Josimović dva, a Marko Drljača, Nemanja Vrbački, Nikola Isailović, Lazar Popov, Aleksandar Kiurski, Ognjen Maleš i Aleksandar Marčić po jedan gol.

Ekipu su vodila dva trenera Živa Parabucki u prvih osam, a Davorin Šijanović, preostalih sedam kola.

Predsednik kluba Ranko Janjić ističe: „Nikako ne možemo biti zadovoljni petim mestom i brojem osvojenih bodova. Od igračkog potencijala, kojim raspolažemo, daleko se više očekivalo. Međutim, bez želje da pravdam igrače, moram istaći da smo na nekoliko utakmica drastično oštećeni greškama sudija, dok na nekim nismo imali sreće, jer smo ih izgubili u poslednjem minutu. Očekujem da se dobro pripremimo i na proleće predstavimo u boljem svetlu. U klubu nema većih problema, ispoštovaćemo sve što smo obećali, a na kraju želim da pohvalim rad sa najmlađima, tri naše selekcije (mladi pioniri, piontri i kadeti) takmiče se sa velikim uspehom u Meduopštinskoj ligi.

Trener Davorin Šijanović o učinku ekipe kaže: „Kada se pogleda kvalitet igrača, daleko je ovo od mogućnosti ovog sastava. Morali smo na kraju jeseni imati daleko više bodova.

Što se to nije dogodilo ima i objektivnih, ali i subjektivnih razloga. Pauza nam je dobro došla da sagledamo šta nije bilo dobro i donesemo smernice za dalji rad. Pripreme za nastavak prvenstva počećemo posie 20. januara iduće godine, sa željom da na proleće popravimo utisak".

Strahinja Vasković se sa roditeljima doselilo iz Sarajeva i počeo da trenira fudbal u FK ,,Jedinstvo“.

Tu sam započeo prve korake i stekao znanje. Tu sam se zadržao do kraja karijere. Kasnije sam igrao u FK „Vojvodina" iz Bašaida, FK ,,Vojvodina“ iz Miloševa, FK ,,Borac“ iz Iđoša, to sam morao zbog svoje sudijske karijere. Kao mlađi igrač igrao sam u kvalitetnoj vojvođanskoj fudbalskoj ligi, u kojoj se takmiče svi klubovi iz Vojvodine. To je tada za nas bio uspeh, da izađemo iz okolnih sela, i da snagu odmerimo i sa drugim ekipama. Kada sam postao prvotimac, bio sam standardan član FK „Jedinstvo“, onda sam počeo da sudim u najnižoj ligi. Polagao sam kasnije i dobio zvanje republičkog sudije. Do treće lige Srbije sam sudio. Tu sam prestao i odlučio da se bavim trenerskim poslom.

Kako je tekla trenerska karijera i koje kvalifikacije poseduješ za obavljanje trenerskog posla?

Dok sam igrao fudbal i sudio, uporedo sam se i školovao za trenera u edukativnom centru u Sarajevu koji je pri UEFA - i. Prvo sam polagao za B licencu, a sada imam UEFA A licencu, a posle nje ostaje samo profesionalna, za koju se sad polako spremam. Trenersku karijeru sam takođe započeo u FK ,,Jedinstvo“. Došlo je do smene u upravi, trenera Žiku Parabuckog su smenili, meni je bilo žao dečice i dobrovoljno sam se prijavio da ću da radim sa njima. Okupio sam decu koja su igrala. FK ,,Jedinstvo“ je veliku klub koji ima odlične uspehe iza sebe. Počeo sam da treniram pionire i kadete. Pokrivali smo se kako smo znali. Rezultati nisu bili zapaženi. To je bilo 2009. godine.

Nakon godinu dana rada počeli su se i mlađi prijavljivati. Imao sam dvadesetak svojih novih članova. To mi je dosta značilo. Video sam da se dobro snalazim na trenerskom polju. Oni su mi u tom trenutku dali vetar u leđa, da nastavim time da se bavim i da ne odustajem. Išli smo na dosta turnira, rezultati baš i nisu bili sjajni, ali sam uspeo da okupim decu oko sebe, roditelji su im izašli u susret i otišli smo na prvi međunarodni turnir u Kapošvaru. Tamo smo igrali sa ekipama iz raznih delova sveta. Pre svega, to je bio doživljaj za decu. Upoznali su drugare, družili su se. Na turniru smo bili osmi, a bilo je 24 ekipe. To je generacija 2000/2001. Nakon toga nastavljam sa radom. pojavljuje se generacije 2002. i 2003., zatim i 2004. i 2005. godište. Preko 100 dece je prošlo kroz moju školu fudbaia, obuke. Imali smo dosta rezultata. Najdraži mi je rezultat, kada smo u Kikindi na Mini - maxi ligi ukupno osvojili 65 medalja u 4 uzrasne kategorije. To je bio kompletan dojam za decu, roditelje, a i mene. Nakon toga smo napravili zajedničko slavlje. Bili smo u Bjeljini na turniru. U Slovačkoj na turniru je generacija 2000. od 16 ekipa, bila šesta. 2003. generacija je završila peta na tabeli od 32 ekipe ukupno. Što se mojih ličnih uspeha sa decom tiče, drago mi je da vidim tu decu da i dalje idu na fudbal. Igrači koje mogu da izdvojim, koji polako dolaze do prvog tima, deca sa 16, 17 godina, su Nemanja Kašiković koji trenutno igra u školi FK “Partizan”, Alen Renji koji je u akademiji “Puškaš”, Eliot Farkaš koji je sada živi u Austriji i igra za njihov klub, zatim Jovan Vrebalov, blizanci Bogdan i Dušan Pecarski koji sada polako igraju i za Vojvodinu, Dušan Stevkić je isto dete koje poseduje veliki kvalitet. Nažalost ovde je ostalo dosta kvalitetnih igrača koji nisu mogli da napreduju iz finansijskih razloga.

Veliku pažnju publike privlačili su i Novogodišnji fudbalski turniri koje si organizovao?

U sportskoj hali smo organizovali tradicionalni turnir gde smo okupili veliki broj ekipa. Imali smo goste iz inostranstva.

Trenersku karijeru nastavio si sa prvim selekcijama?

Dok sam još trenirao decu, trener Marko Guteša me je pozvao da mu budem pomoćnik u prvom timu. Nakon toga, on je otišao u FK “Banat” iz Zrenjanina, ja sam i tamo bio pomoćni trener. To je klub koji je igrao u prvoj ligi, čak je igrao i u Kupu UEFA. Nakon toga sam pokušao opet da se osamostalim, radio sam sa seniorima u FK “Vojvodina” iz Miloševa. Išlo je dobro dok je bilo sredstava. Kasnije uprava nije imala određena razumevanja i tu smo se sportski razišli, što je veoma bitno. Zatim mi je usledio poziv od FK “Jedinstvo” iz Bočara čiji sam trener. Uvek sam bio oduševljen kako jedan tako mali klub napravi atmosferu i kako funkcioniše. Imaju uspehe iza sebe. Za 70. rođendan smo odlu- čili da se vratimo u višu ligu, da napravimo jubilej kakav i zaslužuje takav klub. Predsednik kluba Karan Milorad, me je pozvao i brzo smo se dogovorili. Imali smo malo vremena za pripreme odmah smo ušli u takmičarski deo od 11 kola imamo 11 pobeda. 55 golova smo dali, a samo 6 primili. Igrači su uglavnom svi iz opštine Novi Bečej. Cilj nam je da uđemo u višu ligu i da se tu zadržimo kako bi afirmisali decu iz naše opštine jer nam je to prioritet da decu još više aktiviramo. Pomaže mi puno i Igor Munćan, predsednik MZ Bočar, koji je ujedno i pomoćni trener ima UEFA B licencu.

Strana 1 od 55

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak