Novi časopis “Tisa”

Mnogi kažu da u ovom uglednom časopisu izlazi najbolja poezija u Srbiji, iako se u njemu štampaju i proza i likovni prilozi

Časopis za književnost, umetnost i kulturu pod nazivom "Tisa" promovisan je u prostorijama Narodne biblioteke u Novom Bečeju krajem novembra. Mnogi kažu da u ovom uglednom časopisu izlazi najbolja poezija u Srbiji, iako se u njemu štampaju i proza i likovni prilozi. Časopis “Tisa" postoji sedam godina, a izlazi u Bečeju, kaže njegov glavni i odgovorni urednik, Svetislav Travica, član Udruženja književnika Srbije. Kao gost, pomaže mu Nenad Milošević iz Beograda, pesnik i urednik na televiziji. Časopis rade volonterski, sredstvima koja dobijaju iz Pokrajine pokrivaju troškove štampanja, a sve ostalo ide na mišiće, kaže Travica, koji se u časopisu pojavljuje i kao prevodilac poezije sa ruskog jezika: „Naravno, tu se pojavljuju i mnogi autori iz bivše Jugoslavije, iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, a, takođe, imamo autora i iz drugih zemalja, tako da je to časopis koji zaista ima finu reputaciju. To što se zove „Tisa", ne bi trebalo da bude tajna, mi živimo pored Tise, Bečej i Novi Bečej, i to je sasvim normalno, da smo izabrali Tisu, ali ne samo zbog činjenice što živimo na reci Tisi, nego smo smatrali da časopis treba da bude taj koji će spajati narode, mesta, gradove i ideje. Tisa je гека koja spaja, a ne razdvaja. Sama ideja je bila moja, dugo sam je nosio, iskoristio sam priliku, u jednom razgovoru sam je predložio i na svoje iznenađenje prihvatili su je. Nisam znao u šta ulazim, to nije nimalo lako, ali pomogli su mi Vujica Rešin, veliki vojvođanski pesnik i Boško Ivkov, takođe, veliki pesnik. Nažalost, oni više nisu među živima, ali njihovi tragovi još uvek postoje. Mi smo zajedno osmislili i izgled i o čemu bi trebalo u časopisu da se piše i govori. To su bili prvi koraci, to me je navelo da krenem u avanturu koja se, na moju sreću, završila vrlo lepo i još uvek traje."

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je završetkom pruge Veliki Bečkerek - Velika Kikinda  1883. godine,  Novi Bečej bio uključen u železničku mrežu Austro-Ugarske?