Otvorena izložba banatskih ikona kolekcije Klepić

Ikone su nastale na teritoriji Banata, u seoskoj sredini, a u senci vodećeg baroknog slikarstva. One predstavljaju dokument o nacionalnoj I kulturnoj svesti seoskog stanovništva u drugoj polovini 19. veka

Izložba iz kolekcije Milivoja Bate Klepića, posvećena banatskim ikonama iz 18. i 19. veka, urađenih na staklu i platnu, otvorena je 14. novembra u Domu kulture.

Ovaj način izrade ikona je bio popularan među naivnim slikarima, u većini slučajeva siromašnijeg društvenog sloja, koji su ih prodavali kako među sobom, tako i imućnijim građanima, istako je Vladimir Davidović, direktor OŠ "Josif Marinković": "Izložba sadrži tri celine, jednu celinu predstavljaju ikone koje su slikane na staklu, druga se može nazvati naivnim slikarstvom, dok su treću radili banatski neuki i neškolovani majstori, koji su podržavali velike i školovane majstore slikarstva 19. veka."

Ikone su nastale na teritoriji Banata, u seoskoj sredini, a u senci vodećeg baroknog slikarstva. One predstavljaju dokument o nacionalnoj i kulturnoj svesti seoskog stanovništva u drugoj polovini 19. veka. Slikari ikona na staklu bili su vezani za stroge šeme hrišćanske ikonografije; ali su zavisili i od seoske klijentele koja je nametala svoje zakone i svoj ukus. Unutar ovih ograničenja oni su nalazili dovoljno prostora za neočekivane susrete neobuzdane boje, maštovita crtačka uprošćavanja, a pre svega, spontani izraz izvornog stvaralaštva.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Laza Popović, sin pop-Luke iz Vranjeva je bio prvi reditelj novoosnovanog Narodnog pozorišta u Beogradu 1868. godine.