banerKIA3

U sklopu daljih aktivnosti u novobečejskoj opštini, uskoro se očekuje i završetak javne nabavke za izgradnju atarskih puteva, kao i izrada oko kilometar i po čvrstog puta u atarima Novog Bečej a i Novog Miloševa

Radovi na čišćenju i izmuljivanju 13 km magistralne dvonamenske kanalske mreže u delovima novobečejskih atara Sokolac i Burza uveliko su u toku. Lokalna samouprava na ovaj način sredstva dobijena od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta vraća poljoprivredi, kaže zamenik predsednika opštine, Matija Kovač. U pitanju je program sufinansiranja, u kom opština učestvuje sa osam miliona dinara, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sa dvanaest, pa je ukupna vrednost akcije dvadeset miliona dinara. Kovač objašnjava zašto se odlučilo baš za ove deonice: „Zato što su geografske okolnosti takve da ovi kanali mogu biti dvonamenski, tj. i za navodnjavanje i odvodnjavanje, zbog toga što su gravitacione tačke takve da se voda iz Tise u ova dva sistema može puštati bez utroška energije, odnosno gravitacionim prelivanjem. Sa gospodinom Felbabom, iz firme "Gornji Banat", dogovoreno je da ukoliko u sledećoj proizvodnoj godini budemo imali obrnutu situaciju, ne da imamo odvodnjavanje, već navodnavanje ovih površina, moći ćemo da, bez utroška električne energije, upustimo vodu iz Tise u ovih 13 km magistralnih puteva i da na taj način podignemo nivo podzemnih voda, a i ljudi koji žele da navodnjavaju poljoprivredna imanja, moći će to da učine."

U pitanju je dobra mera za poljoprivrednike, smatra Kovač i najavljuje iste ovakve akcije u atarima Novog Miloševa, Kumana i Dočara u narednim godinama. Radove na izmuljavanju i čišćenju atarske kanalne mreže obišli su i predsednik opštine Saša Šućurović, kao i direktor Vodoprivrednog preduzeća "Gornji Banat”, Dragan Felbab: „Što se tiče ovih kanala, njihova primarna uloga je odvodnjavanje. Ove dve crpne stanice imaju privilegiju da mogu da budu reverzibilne, da se vode iz Tise, odnosno iz kanala DTD, vrati u ovaj sistem, znači u glavni kanal i kanale prvog i drugog reda, tako da može da se koristi za navodnjavanje. To su dvonamenski kanali koji se koriste za navodnjavanje i odvodnjavanje. Ja bih iskoristio priliku da se zahvalim predsedniku opštine gospodinu Šućuroviću, njegovom zameniku Kovaču, koji su podržali ovaj projekat i videli, da od njega svi možemo da imamo koristi, a pre svega opština Novi Bečej."

U sklopu daljih aktivnosti u novobečejskoj opštini, uskoro se očekuje i završetak javne nabavke za izgradnju atarskih puteva, kao i izrada oko kilometar i po čvrstog puta u atarima Novog Bečeja i Novog Miloševa, najavljuju iz lokalne samouprave.

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je Novi Bečej i Vranjevo, dvadesatih i tridesetih godina XX veka imalo tri bioskopa. Royal, Balkan i bioskop kod Krke?