Mlađi uče zanat

U toku su obuke za 20 mladih sa evidencije nacionalne službe za zapošljavanje za rad na obradi i šivenju kože. Projekat „Mladi uče zanat" ima za cilj da prekvalifikuje i dokvalifikuje mlade nezaposlene osobe kako bi bili konkurentniji na tržištu rada. Opština Novi Bečej ima dugu tradiciju u tekstilnoj industiriji, ali ne i u proizvodnji obuće. Srednja škola Novi Bečej u obrazovnom sistemu ima područje rada tekstilstvo i kožarstvo, obrazovni profil dizajner odeće, međutim ne kvalifikuje učenike za rad sa kožom. Od 2012. godine u Novom Bečeju posluje italijansko-rumunska firma Serbia manifatture doo, kojoj ne nephodan pomenuti kadar kako bi mogla da pospeši proizvodnju. Iz tog razloga PAAD centar u saradnji sa lokalnim institucijama sprovodi niz obuka za mlade nezaposlene ljude. “Iako ovim jednim projektom nećemo značajno smanjiti nezaposlenost u Opštini Novi Bečej, dobićemo obučene mlade ljude koji će moći nakon isteka projekta da se samozaposle koristeći programe i sredstva lokalne samouprave ili pokrajinske i nacionalne fondove. Najznačajniji rezultat projekta će svakako biti zapošljavanje pet osoba iz programa u firmi Serbia manifatture doo koja se bavi izradom obuće za inostrano tržište" - ističe Saša Dujin, koordinator projekta i dodaje „Znanje i veštine koje mladi budu stekli tokom obuka, trajno će unaprediti njihove profesionalne kompetencije koje će im pomoći prilikom zapošljavanja nakon isteka roka projekta. Ovo je veoma važno jer je na nedavno održanom Sajmu zapošljavanja u Novom Bečeju predstavljena i firma “Prodžeti" koja se takođe bavi izradom obuće te je izvesno da će u budućem periodu ova vrsta posla biti tražena u našoj opštini".

PAAD centar projekat геаlizuје uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, a u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade opštine Novi Bečej i u saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja - Ispostavom u Novom Bečeju i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj - Banat.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je novobečejac Jožef Feher kupio od engleske firme Klejton Šatlevart 1852. godine prvu vršalicu u Ugarskoj, koja je radila sve do 1900. godine?