banerKIA3

"Vođeno je računa da izgled zida ostane autentičan, odnosno da izgleda onako kako je izgledao pre 180 godina" - Dragan Rauški

U Etno-muzeju "Kotarka", koji se nalazi u okviru nekadašnjeg kompleksa dvorca "Kaštilj" u Novom Miloševu, u okviru projekta "Zajednici zajedno", koji realizuje NIS, a uz podršku lokalne samouprave. Mesne zajednice Novo Miloševo, JP "Kompred" i Muzeja "Žeravica", izgrađen je novi zid. Dragan Rauški, iz Muzeja "Kotarka", naglasio je da je zid izgrađen po projektu Zavoda za zaštitu spomenika i kulture, pri čemu je strogo vođeno računa da ostane autentičan, odnosno da izgleda upravo onako kako je izgledao pre 180 godina: "Planiramo da proširimo muzej. U toku je izgradnja postavke u prizemlju Žitnog magacina, koju finansira Zavod za zaštitu spomenika i kulture Zrenjanin. Takođe, u toku je i izrada platoa ispred zida, između platoa i Žitnog magacina." Muzej "Kotarka" ima zavidnu zbirku eksponata i vrlo je lep muzej, a malo ljudi za to zna, smatra Branislav Milić, etnolog iz Zavoda za zaštitu spomenika i kulture Zrenjanin: “Muzej „Kotarka" je priča koja je krenula 2007. godine.

U pitanju je priča gospodina Rauškog o potrebi da selo Novo Miloševo dobije jedan ovakav zavičajni muzej, jer to zaista zavređuje. Kad smo prvi put videli da imaju fond od oko 4,5 hiljade nepopisanih etnoloških predmeta koji se čuvaju u krajnje nehumanim uslovima, shvatili smo da je potrebno da se ti predmeti nađu na jednom humanom i lepo uređenom prostoru, kao i da se prezentuju javnosti. Zbirka je svakako bitna ne samo za lokalnu zajednicu nego i šire, za područje Vojvodine, pa i Srbije. Njen koncept oslikava mikro zajednicu koja je uspela da, pored svih kriza i nedaća, održi i plasira narodu retke i zaboravljenje stvari."

panel
5560
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je Prva Srpska Zemljoradnička Zadruga osnovana je u Vranjevu novembra 1909. godine.