banerKIA3

Festival ždralova su ove godine realizovali Turistička organizacija, Omladinski klub i Kancelarija za mlade opštine Novi Bečej

Tokom dva dana, koliko je trajao ovogodišnji, drugi po redu Festival ždralova u Novom Bečeju, mnogobrojna deca, ali i građani, ljubitelji ptica i prirode, imali su priliku da uživaju u jesenjem krajoliku jednog od poslednjih slatinskih jezera u našim krajevima - Slanog Kopova. Da pozdrave mnogobrojna jata ždralova, pristiglih na Slano Kopovo, gde će se poslednji put odmoriti pred odlazak na jug, u Afriku, imali su priliku najpre najmlađi građani novobečejske opštine. Prvog dana festivala, pedesetak predškolaca uživalo je u vizitorskom centru SRP "Slano Kopovo", crtajući, slikajući i praveći origami ždralove od papira. Deca osnovnih škola svih naseljenih mesta opštine Novi Bečej imala su tu priliku već sledećeg, drugog dana Festivala. Njih oko stotinka ipak je najviše uživalo u posmatranju ptica dvogledom i teleskopom, a uz stručno vođenje Silvije Šimonćik, stručnog saradnikau rezervatu, imalo se šta i naučiti.

Festival ždralova su ove godine realizovali Turistička organizacija, Omladinski klub i Kancelarija za mlade opštine Novi Bečej, kaže Igor Balmazović, iz Turističke organizacije: „Ove godine nismo pravili karneval, iz prostog razloga jer je skoro bila Dečja nedelja, tu su se već pravile maske i kostimi, pa nismo hteli da izlažemo roditelje dodatnom trošku. Zadovoljni smo odzivom, vreme nas je poslužilo, ždralova je bilo, tako da je i doživljaj bio potpun. "

Prema rečima Kristijana Lukića, koordinatora Omladinskog kluba opštine Novi Bečej, u sklopu projekta "Mladi čuvaju planetu" koji je finansirala Naftna industrija Srbije, u prethodnom periodu je u zabavištima i osnovnim školama vršena edukaciju dece na temu štednje energije:

"Nakon edukacija raspisali smo likovni konkurs i deca iz škola i vrtića su se javila sa svojim radovima. Radove smo ocenjivali i na kraju smo veći deo radova i dece nagradili ovim jednodnevnim izletom na Slano Kopovo. Tema projekta je bila Štednja energije, odnosno kako na lak i jednostavan način možemo uštedeti, konkretno, struju. U saradnji sa Lovačkim udruženjem i njihovim stručnim suradnicima deci je ovde predstavljeno zašto je značajno i Slano Kopovo i specijalni rezervat prirode, a samim tim i zašto je značajno čuvati celu planetu, na bilo koji način."

Aktivisti Kancelarije za mlade održali su nekoliko različitih radionica za decu tokom Festivala ždralova, dok je za stručno vođenje bila zadužena Silvija Šimončik, stručni saradnik SRP "Slano Kopovo" pri Lovačkom udruženju Novi Bečej, koje je upravitelj rezervata: „Deca su uživala, kao i svi ostali koji su došli. Nadam se da će ovaj festival postati tradicija, da će iz godine u godinu okupljati sve više dece, jer to nam je cilj, da se deca edukuju i da vide nešto novo kada izađu napolje, a Slano Kopovo im je tu, na pet kilometara od mesta gde žive."

Šimončik kaže da ždralovi u periodu jesenje migracije idu u toplije krajeve, da prezime, i to u pojas Sahela, odnosno u Afriku, a prelaze upravo preko ovih predela, pa se nekih godina na Slanom Kopovu, koje im pruža odličan klimat, može videti i do 17.000 ždralova na jednom mestu. Dok su tu, svakog dana oko 16 časova, jato po jato, polako, uz karakterističan zvuk, ždralovi se spuštaju na samo jezero, gde će prenoćiti, u šta se uverio svako ko je posetio 2. Festival ždralova. Deca se slažu, naučila su kako i zašto treba čuvati prirodu i jedva čekaju sledeću godinu i novu posetu ždralova sa severa.

panel
5560
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da se kostur glave mamuta sa kljovama, koji je pronađen u Tisi kod Novog Bečeja 1947. godine, nalazi  u Prirodnjačkom muzeju u Novom Sadu?