Matija Kovač, zamenik predsednika opštine o radu lokalne samouprave, njenim problemima i razvojnim planovima

Matija Kovač, zamenik predsednika opštine kaže da su okolnosti rada dosta složene s obzirom na smanjenu finansijsku moć lokalne samouprave u odnosu na prethodne godine.

„То znatno utiče da sve ideje i probleme koje evidentiramo na terenu nismo u stanju da u skladu sa našom voljom i kapacitetima rešimo. Ne bi bilo logično da ulazimo u rizične poslove i da finansijski blokiramo opštinu, ali smo iservisirali dosta obaveza i društvenih, komunalnih i ostalih delatnosti. Počeo bih od oblasti poljoprivrede i rekao da se i ove godine sprovodi program kontrole zemljišta, u toku je akcija i ja apelujem na ljude da se tu uključe do utroška sredstava od 1000 analiza. Raspisna je i nabavka za izgradnju atarskih puteva. Po prvi put u opštini Novi Bečej će se raditi izgradnja, a ne tanjiranje i ravnanje, pa će poljoprivrednici imati priliku da vide kako se troši taj nove od zakupa poljoprivrednog zemljišta. U Kumanu su u pripremi dva propusta na kanalima u ataru. Zadovoljni smo i organizacijom Poljofesta, koji je u Novi Bečej doveo najznačajnije kompanije iz oblasti poljoprivredne mehanizacije. Organizovali smo i stručne panele a tokom zime ćemo nastaviti sa zimskim školama Poljofesta jer su tada poljoprivrednici slobodniji da se uključe. Uspeli smo da prevaziđemo prepreke koje su zbog геstitucije dva puta zaustavile licitaciju o čemu se više može pročitati na stranama posvećenim poljoprivredi u ovom broju. Ono što nas očekuje još je i pošumljavanje 16ha zemlje."

Bez obzira na mali budžet urađeno je dosta, a u pripremi je projekat gde će velika površina centra u Novom Bečej u biti rekonstruisana?

“Ono što mogu da najavim, a realizacija je vrlo blizu, to je uređenje dela centra: ulice Maršala Tita, Žarka Zrenjanina i dela Sonje Marinković. Samim tim će centar grada biti završen sa parternim uređenjem, što će svako doprineti i lepoti i funkcionalnosti tih površina. Sredstva su po pola obezbedili Ministarstvo privrede i opština Novi Bečej. U pripremi je rekonstrukcija Vatrogasnog doma za koji smo od Ministarstva energetike dobili 70% sredstava, jer je projekat podrazumevao podizanje energetske efikasnosti. Puno je urađeno na sanaciji lokalnih saobraćajnica. Završili smo jedan ciklus interventnih saniranja. Tako smo sačuvali lokalne saobraćajnice od daljeg propadanja i sanirali rupe i oštećenja koja su pravila problem. Za to smo izdvojili duplo više sredstava nego prošle godine u budžetu. Tako da ćemo ta sredstva moći da iskoristimo za ozbiljnija presvlačenja deonica i rekultivaciju tih saobraćajnica. Pokušaćemo i da saobraćajnice koje za sada nemaju asfalt, izgradimo iz tih sredstava. Saniran je put Novo Miloševo - Bašaid, aktivnošću lokalne samouprave smo izlobirali da taj put postane prohodan i bezbedan. Saniran je i put Novi Bečej - Novo Miloševo, a nastaviće se i sa njegovom daljom sanacijom. Saniran je most na kanalu na našu intervenciju. Poslali smo zahtev ministarstvu saobraćaja da se sanira i most između Novog Miloševa i Bašaida na kanalu koji je u veoma lošem stanju, a opština je finansirala studiju trenutnog stanja tog mosta. Javni radovi u Novom Веčејu su u toku radi se na dosta lokacija u opštini Novi Bečej na uređenju javnih objekata u svim naseljenim mestima, kulturnih, sportskih i obrazovnih institucija. To je način da ne prepustimo te ustanove zubu vremena iako je ekonomska kriza. Tu bi pre svega istakao kao lep primer Dom kulture u Kumanu.”

Šta se radi na poboljšanju investicione klime u opštini?

„Industrijska zona je nakon otvaranja poljoprivrednog inkubatora za mlade očišćena, isplanirana i nekoliko parcela je spremno da prihvate prve investitore, sa nekima od njih se već vode prvi razgovori i verujemo da će u toku sledeće godine prve parcele već biti zakupljene i otpočeta izgradnja adekvatnih proizvodnih postrojenja. Napravili smo višejezične investicione brošure, aktivno učestvujemo na sajmovima investicija u zemlji i inostranstvu, a u toku je i sertifikacija NALEDA, tako da očekujemo da budemo sertifikovani kao opština sa povoljnim poslovnim okruženjem za investiranje. To znači da su svi naši kapaciteti u javnom sektoru sposobni da maksimalno brzo i kvalitetno odgovore zainteresovanim poslovnim ljudima. Možemo se pohvaliti i da je za razliku od nekih drugih opština naša bila primer kako se od početka do kraja sprovodi projekat. Zbog ažurnosti i dobrog partnerskog odnosa u projektu preduzetničkih inkubatora USAID nam je prosledio i druge programe.

Kojim društvenim akcijama afirmišete ativan društveni život?

Potrudili smo se da omasovimo društveni život projektima: Letnji bioskop, Festival komedije... To je sve sprovedeno uz poršku lokalne samouprave. Dosta se radilo i na podizanju svesti kod mladih da se bave sportom. Osnovana je i komisija za školski sport koja je dala već prve rezultate u školskim kolektivima. Pokrenuti su školski sportski turniri.

Kako vidite razvoj opštine?

Jasno je da je ona pre svega poljoprivredni kraj ali i pored toga poseduje kvalitetne ljudske resurse za razvoj drugih grana privrede. Ne treba zaboraviti da smo u jednom periodu bili nosioci tekstilne, brodogradilišne i mašinske industrije, u tom smeru treba pokušati i razvijati te privredne resurse. Pošto jeste trend u svetu da se uz poljoprivredu nadopunjuje i etno turizam, tj. razvoj ruralnog turizma i tu opština Novi Bečej zbog svojih prirodnih resursa i geografskog položaja treba da prati trendove. Treba razvijati infrastrukturu do mesta koja su pogodna za takav vid turizma. Naša poljoprivreda koja se bazira isljučivo na ratarstvu i stočarstvu, nije u vrhu svetske proizvodnje po standardima. Mi moramo pronaći modalitete i načine koji će dovesti do toga da se u poljoprivrednoj proizvodili stvara daleko veći dohodak po jedinki površine i tu vidim zadatak lokalne samouprave da pronađe načine da poljoprivrednim proizvođačima prenese to znanje, Deo tog procesa jesu bili i paneli na poljofestu zato to planiramo da proširimo i na zimsku školu i nastavimo sa tom praksom.

„Došli smo na ideju da napravimo Kancelariju, koja će se boriti i truditi da suzbije siromaštvo. Njen glavni cilj je da naši građani koji imaju problema sa siromaštvom imaju gde da odu po savet, pomoć, a zanimljivo je što će po prvi put tu pomoć koju dobijaju moći da zasluže svojim radom, da li ličnim ili nekog od ukućana. " - Saša Šućurović

Koliko god se trudili da promenom izgleda, prelepim kejom i razvojem turizma, stvorimo brend od Novog Bečeja, postoje i problemi, a to je najpre siromaštvo s kojim se bore neki od građana novobečejske opštine, kaže predsednik opštine, Saša Šućurović. Lokalna samouprava je s toga, zajedno sa nevladinom organizacijom „Duga" iz Ade, došla na ideju da otvori Kancelariju za smanjenje siromaštva, kao jedno od mogućih rešenja tog problema. Osnovni zadatak Kancelarije je podrška socijalno ugroženog stanovništva koja će se ostvariti kroz njihovo usmeravanje ka radnoj aktivaciji: „Došli smo na ideju da napravimo Kancelariju, koja će se boriti i truditi da suzbije siromaštvo. Ova Kancelarija će početi sa radom i njen glavni cilj je da naši građani koji imaju problema sa siromaštvom imaju gde da odu po savet, pomoć, a zanimljivo je što će po prvi put tu pomoć koju dobijaju moći da zasluže svojim radom, da li ličnim ili nekog od ukućana. To je pilot projekat generalno u Srbiji i mislimo da će imati dobar odjek ne samo u našoj opštini nego i u okruženju. Mislim da svaki naš građanin treba da dobije mogućnost i način da živi dostojanstvenije."

Kancelarija za smanjenje siromaštva je otvorena 29. septembra u okviru projekta „Mapiranje socijalno ugroženog stanovništva i promocija radne aktivacije socijalno ugroženog stanovništva na lokalnom nivou", koji je finansijski podržala Kraljevina Norveška. Ambasador Kraljevine Norveške u Republici Srbiji, Nils Ragnar Kamsvag, imao je čast da preseče vrpcu na otvaranju: “S obzirom da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji smatramo da je vrlo važno obratiti pažnju upravo na to da se pronađu efikasni, u finansijskim konstrukcijama, načini da se obezbedi pomoć i pronađu neophodna rešenja."

Koordinatorka novootvorene Kancelarije, Olga Lalić, smatra da je ovo veoma značajan korak u borbi protiv siromaštva za sve građane opštine Novi Bečej. Ona će građanima omogućiti drugačiji način zarade za osnovna životna sredstva, umesto da mole, što nikom nije lako: „Dakle, ljudi će upućivati Kancelariji svoje zahteve za jednokratne novčane pomoći, a Komisija će ih dalje upućivati u određene institucije, gde će taj novac moći i da zarade.

Više od šest decenija, igra pod obručima u Novom Bečeju uživa veliku popularnost. Muška ekipa Košarkaškog kluba „Jedinstvo", koji je osnovan 1947. godine, najveći uspeh zabeležila je 1999. godine. Tada je pobedom, u poslednjem kolu Prve srpske lige - Sever, protiv “Javora" u Ivanjici 91:89, “Jedinstvo" ostvarilo san mnogih generacija, plasman u Prvu B ligu, drugo po rangu takmičenje u tadašnjoj SR Jugoslaviji. U ovom stepenu takmičenja Novobečejci su više godina igrali zapaženu ulogu, sve do sezone 2004/2005, kada su morali u niži stepen takmičenja. Od sezone 2005/2006 novobečejski košarkaši igraju u Prvoj regionaolnu ligu Srbije - grupa, Vojvodina sa promenjivim uspehom.

U odnosu na prošlu sezonu, kada su zauzeli šesto mesto, sastav ekipe je znatno izmenjen. Sa aktivnim igranjem prestali su Darko Vukelja i Nikola Milovac, Marko Stojisavljević zbog povrede, a zbog obaveza na studijama Dejan Koledin, Ervin Letonai i Branislav Sudarski. U grad kraj Tise stigla su samo dva pojačanja, posle jedne sezone provedene u Kikindi, vratio se Strahinja Bogdanović, a iz Novog Sada je došao stameni centar Aleksandar Popović (rođen 1985, visok 207), koji je jedno vreme igrao u američkoj koledž ligi.

Za ekipu “Jedinstva", u sezoni 2014/2015, igraće: Damir Vasiljević, Predrag Brankov, Vladimir Kirsanov, Srđan Vokić, Aleksandar Popović, Jošo Perović, Dejan Pavlović, Strahinja Bogdanović, Uroš Lazić, Ivan Kumrić i Danijel Pavlović. Ekipu trenira, još uvek aktivni igrač, Damir Vasiljević, njegov pomoćnik je Nikola Milovac, a fizioterapeut Ivo Popović.

Sportski direktor Srđan Vokić, o ambicijama kluba u novoj sezoni, kaže:

„Naše osnovno opredeljenje je da sa sopstvenim igračkim kadrom, ostvarimo što bolje rezultate. Iz sezone u sezonu igramo sve bolje, pre dve godine bili smo deveti, prošle šesti, a sada očekujem da budemo među prvih pet ekipa. U klubu se velika briga poklanja radu sa najmlađima. Za Školu košarke, koja radi u Novom Bečeju i Kumanu, vlada veliko interesovanje tako da je sada u pogonu preko 70 mališana. U ovoj godini u takmičarskom pogonu pored seniora uključene su i dve pionirske ekipe koje igraju u Regionalnoj ligi. Pored muške aktivna je i ženska ekipa koja sa dve selekcije, pionirskom i kadetskom, igra u Regionalnoj ligi".

Četvrti povratak na klupi novobečejskog “Jedinstva", za trenera Dragana Vukajlovića neslavno je okončan, ostavkom. Posle poraza u osmom kolu, pred svojim navijačima, od „Kozare" iz Banatskog Velikog Sela (0:1) trener Vukajlović je, zbog krize rezultata, podneo neopozivu ostavku. U prvih osam kola fudbaleri “Jedinstva" su osvojili samo osam bodova i bliži su začelju nego sredini tabele. Zabeležili su pobede protiv „Sloge" iz Plandišta (4:0) i „Proletera" iz Banatskog Karlovca (2:1), nerešeno igrali, na svom terenu, sa „Železničarem" iz Pančeva I ekipom „Budućnosti" u Srpskoj Crnji, a poraze doživeli od „Mladosti Bambi" u Lukićevu, „Crvene zvezde" u Ruskom Selu, „Kikinde" i „Kozare". Upravo poraz od ekipe iz Banatskog Velikog Sela bio je razlog da trener Vukajlović podnese ostavku, koju je rukovodstvo kluba i prihvatilo. Brigu o prvom timu preuzeo je pomoćni trener Velibor Škero, kojem će u radu sa prvim timom, a posebno sa golmanima, pomagati predsednik kluba Ranko Janjić koji kaže:

„Zbog krize rezultata i više nego neuspešnog starta prihvatili smo ostavku trenera, ali u ovom trenutku nismo u mogućnosti da nađemo adekvatnu zamenu, najviše zbog nedostatka sredstava da se plati trener sa strane. Odlučili smo se da do kraja jesenjeg dela prvenstva prvi tim vodi Velibor Škero, kojem ću ja pomagati. Očekujem da do kraja prvenstva popravimo utisak, jer ova ekipa ima potencijala za daleko bolje rezultate".

Član rukovodstva kluba Matija Kovač, inače zamenik predsednika opštine, takođe je razočaran rezultatima, na početku razgovora kaže:

„U rukovodstvo kluba nisam došao po političkoj liniji već iz razloga što volim fudbal i što sam svojevremeno igrao za “Jedinstvo" i prošao sve selekcije mladih kategorija, ali sam kasnije zbog studija i odlaska u Novi Sad prestao sa aktivnim igranjem. Od momenta kada je ovaj sastav uprave preuzeo klub uvideli smo da je dovođenje igrača sa strane i zapostavljenje sopstvenog igračkog kadra dovelo do krize, koju smatram da je prolaznog karaktera. Naša sredina nije u mogućnosti da finansira igrače sa strane, koji dolaze i odlaze, pa smo se odlučili da aktiviramo rad Škole fudbala koju vode naši proslavljeni fudbaleri Živa Parabucki, Davorin Šijanović i Damir Ćurčić. Stvaranje sopstvenog kadra je duži proces i ne daje rezultate preko noći, zato moramo biti strpljivi. Takođe je neophodno, a sadašnja uprava to čini, da se stvore dobri uslovi za rad i treninge igrača, pa se maksimalno trudimo da stadion i prateći objekti budu u toj funkciji, kako bi naši fudbaleri imali maksimalne uslove za rad i dalji razvoj".

Na prvom, od šest Kup takmičenja mlađih kategorija koje organizuje Kuglaški savez Srbije, u interesu razvoja mladih kuglaških nada, na „Kupu Subotice" u pojedinačnoj konkurenciji nastupilo je šest članova „Jedinstva" iz Novog Bečeja.

Na kuglani „Park sportova" u konkurenciji mlađih kadetkinja Zolnai Brigita (1999) je zauzela treće mesto sa 489 čunjava, dok je Angela Zolnai (1996), u konkurenciji starijih kadetkinja, peta sa 524 čunja.

U konkurenciji mlađih kadeta Sebastijan Molnar (1999) je drugi sa 524, a Dušan Pejin (1999) peti sa 511 čunjeva. U konkurenciji starijih kadeta, nastupilo je 19 takmičara, Oskar Rečo je sa 503 čunja na 14, a Ervin Kormanjoš sa 492 na 16 mestu.

Strana 1 od 7

Sadržaj

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak