U okviru dečjeg festivala folklora „Deca igraju za mir u svetu", u tradicionalnim parovnim igrama, predstavili se ansambli iz Paname, Argentine, Francuske, Češke i Srbije

Međunarodni folklorni festival „Lala" i ovog avgusta održan je u Zrenjaninu, a zahvaljujući, sada već, višegodišnjoj saradnji festivala i Doma kulture opštine Novi Bečej, svetski folklorni ansambli gostovali su i u Novom Bečeju. Dobra saradnja Doma kulture i Saveza amatera Zrenjanina traje već 5-6 godina, kaže Marijana Baračkov, stručni saradnik Doma kulture: „Naime, Savez amatera Zrenjanina sa Kulturno umetničkim društvom pionir" iz Zrenjanina organizuje Međunarodni festival folklora “Lala".

Ove godine je 11. po redu, i što je veoma interesantno istaći, ove godine su ustupili svoj festival 8. Međunarodnom dečjem folklornom festivalu „Deca igraju za mir u svetu".

Ovaj međunarodni đečji folklorni festival održava se bijenalno, jednom u Americi, jednom u Evropi."

Publika je na platou ispred Doma kulture ovog puta mogla da uživa u dečjim tradicionalnim parovnim igrama, a predstavili su se folklorni ansambli iz Paname, Argentine, Francuske, Češke i Srbije.

Banatski kulturni centar posvećuje veliku pažnju podršci i promovisanju mladih umetnika, a prve knjige mladih pisaca tradicionalno objavljuje uz podršku Opštine Kikinda

Četiri prve knjige pet mladih autora starosti do 30 godina sa teritorije Opštine Kikinda i iz dijaspore biće objavljene na osnovu konkursa koji su raspisali Opština Kikinda i Banatski kulturni centar. Konkurs za objavljivanje prvih knjiga bio je otvoren od 12. 3. do 1. 7. 2014. godine, a pristigle neobjavljene rukopise (poezija, proza, esej ili književna kritika) vrednovao je žiri u sastavu: predsednik Dragan Batinić (književnik i novinar), Stanislava Hrnjak (članica Opštinskog veća zadužena za kulturu) i Radovan Vlahović (književnik i direktor BKC-a). Žirije doneo odluku da objavljivanjem knjige nagradi sledeće autore:

1. Jelena Blanuša (1987, Banatsko Veliko Selo), zbirka pesama Pseudoton

2. Senka Nikolić (1993, Kikinda), zbirka priča, i Dragan Tenkeš (1998, Mokrin), zbirka pesama Pismo Bogu (zajednička knjiga)

3. Jana Knežević (1989, Kikinda, Austrija, Izrael), roman Šta ćeš od priloga?

4. Aleksandar Obradović (1986, Crna Gora), zbirka priča Snojava

Knjige će biti objavljene u ediciji PRVA KNJIGA Banatskog kulturnog centra do kraja oktobra 2014. godine kada će biti predstavljene na 59. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Banatski kulturni centar posvećuje veliku pažnju podršci i promovisanju mladih umetaka, a prve knjige mladih pisaca tradicionalno objavljuje uz podršku Opštine Kikinda.

Bantski kulturni centar imao je u toku leta mnoge aktivnosti. Književna manifestacija "Sija knjiga majke Angeline" održana je po 4. put u saradnji BKC-a sa Kulturno-prosvetnom zajednicom opštine Sečanj, Eparhijom sremskom i Radio televizijom Vojvodine, uz podršku Matice srpske. Dobitnik prve nagrade "Sija knjiga majke Angeline" za najbolju pesmu na temu “U tuđem smo srcu svoje srce čuli" je Miljurko Vukadinović, dok je književna nagrada "Despotica mati Angelina" uručena Matiji Bećkoviću za knjigu “Oli mi ga dat”.

U sklopu daljih aktivnosti BKC-a, povodom otvaranja Centra za umetnost i umetnička i kulturna istraživanja „Branko Andrić" u Beču, koji nosi ime po čuvenom neoavangardnom umetniku iz Novog Sada, 19. avgusta je održano književno veče Radovana Vlahovića, književnika i direktora Banatskog kulturnog centra, čime je ovaj centar zvanično po prvi put otvoren za posetioce.

I ovogodišnja likovna kolonija „Tiska akademija akvarela " okupila je brojne izvanredne akvareliste

19. saziv likovne kolonije Tiska Akademija Akvarela (TAA) počeo je 16. avgusta. Kolonija je bila otvorena do 20. avgusta, kada je održana završna izložba ovogodišnjeg saziva TAA. Tom prilikom, u galeriji "Selo" održana je i izložba umetnice iz Slovenije, Ane Vidmar: „Istažujem slova i kako sve to funkcioniše u sklopu jedne slike. Nisam prvi put u Novom Bečeju. Moja mama je odrasla u Banatu. Često sam dolazila u Novo Miloševo, Novi Bečej i Kikindu. Poznat mi je kraj, Vojvodina i Banat Ovde mi je odlično. Obožavam ravnicu. Kod nas je sve brdovito i drugačije." I ovogodišnja likovna kolonija „Tiska akademija akvarela" okupila je brojne, izvanredne akvareliste.

Aleksandar Bogdanović, slikar iz Vršca: „Dugogodišnji sam član ove kolonije, koja za mene predstavlja nešto izuzetno lepo. Akvarelskih kolonija ima malo, a ovo je jedna od njih, na području Vojvodine i Banata. Približavamo se jubileju od dvadeset godina rada i stvaranja u ovoj koloniji. U uvodnom tekstu koji sam pisao za katalog napomenuo sam da su ljudi koji su osnivali ovu koloniju imali jednu finu viziju o akvarelu kao tehnici, o ljudima koji ovde rade, kao i za neke nove generacije koje će to uspeti da rade drugačije nego mi, ali koji gradu na Tisi." Maja Verzotti, slikarka iz Novog Sada: „U koloniji sam po drugi put. Radim more, morske motive i vodu, isto sam radila i prošlog puta. Nema velike razlike između dve kolonije. Ovo je jedna od retkih akvarelskih kolonija, tako da ja uživam jer mogu da radim tehniku koja mi je primarna, a utisci su najpozitivniji, sve kolege poznajem, prostor za rad i uslovi su odlični, tako da radim i uživam."

Vilmoš Harmoš, slikar iz Novog Sada: „Prvi put sam ovde, ekipu uglavnom poznajem. Osećam se kao u svom zato što jedni drage podstičemo i udružujemo se, tako da je velika razlika između mog i ovog ateljea. Jako mi je drago što sam ovde i prilično dobro se osećam".

Tibor Nađ, slikar iz Novog Bečeja: „Starosedelac sam Tiske akademije, Novobečejci me već znaju i nastojaću da nastavim ovu tradiciju osnivača. Nije trebalo da učestvujem na ovoj akdemiji iz zdravstvenih razloga, ali mi kolege to nisu dozvolile. Utisci su dobri, društvo je manje nego ranijih godina, ali zato kompaktno, lepo se družimo i slikamo."

Simboličnim spuštanjem zastave 26. avgusta svečano je zatvorena Tiska akademija akvarela. Tim povodom, priređena je izložba radova, kao i koncert gudačkog kvarteta iz Novog Sada, kaže Novica Blažin, direktor Doma kulture: "Bilo je 8 učesnika. Odlučili smo da je zanimljivim programom svečano zatvorimo, i da, kako sam ja to nazvao, spustimo zastavu. Od ove godine TAA ima svoju zastavu, koja će biti podignuta na Domu kulture svake godine kada se održava kolonija. Odložili smo je do sledeće godine, kada nas očekuje dvadeseta, jubilarna TAA. Tim povodom imali smo i koncert gudačkog kvarteta, koji nam je došao iz Novog Sada. Cilj ove večeri, između ostalog, je bilo i zatvaranje letnje sezone i otvaranja jesenje, zimske, koja će se održavati u galerijama i sali Doma kulture. Ovom prilikom bih još jednom istakao izvanrednu saradnju koju imamo sa Narodnom bibliotekom i direktoricom Agneš Đukičin. Ono što je najbitnije, kontinuitet stvaranja TAA dugujemo, pre svega, opštini Novi Bečej koja je bila sufinansijer, isto tako nam je u sufinansiranju pomogao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Ovim putem se zahvaljujem na pomoći i molim ih za pomoć već za sledeću godinu, jer planiramo 20. TAA, koja od nas zahteva da budemo originalni i da ostavimo traga, dvadeset godina nije malo.”

U okviru „Gospojine" u Novom Bečeju organizovana je 10. revija borilačkih sportova, na kojoj su učestvovale ekipe iz Kazahstana, Češke, Bugarske, BiH, Mađarske i Srbije. Uz saglasnost Evropske vušu federacije, takmičenje je imalo status Otvorenog prvenstva Balkana. U veoma jakoj konkurenciji zlatne medalje osvojilo je troje novobečejskih takmičara senior Ferenc Kormanjoš i pionirke Enita Behramaj i Milica Đurić.

Radenko Tadić, predsednika Kung-fu vušu saveza Srbije ističe: „Borbe su bile odlične, velikog intenziteta i kvaliteta. Što se tiče domaćeg kluba osvojili smo tri zlatne medalje u izuzetno jakoj konkurenciji, što je veliki uspeh. Najuspešnija bila je ekipa iz Češke, a kvalitetu takmičenja doprinelo je i učešće reprezentacije Kazahstana i njihovog predstavnika Murata Tumarova, predsednika Saveza regiona centralne Azije, kao i prisustvo predstavnika Balkanske federacije Georgija Denihina".

Pored uspeha na domaćem borilištu, članovi novobečejskog „Jedinstvo" su na Kupu Evrope, koji je održan 7. septembra u Doboju, osvojilo tri medalje, dve zlatne i jednu srebrnu. Zlatne medalje osvojili su senior Ferenc Kormanjoš i pionirka Milica Đurić, a srebrnu kadetkinja Elena Behramaj.

Posle tromesečne pauze, drugog septembarskog vikenda, startovalo je prvenstvo države u kuglanju. Kuglašice „Jedinstva" iz Novog Beečeja igraju u Super ligi Srbije, gde će u konkurenciji deset klubova, voditi veliku borbu da sačuvaju mesto u najkvalitetnijem stepenu takmičenja. U ovoj sezoni za „Jedinstvo" je registrovano devet kuglašica: Đenđi Kirti (kapiten i trener), Tinde Kirti, Biljana Vujackov, Ildiko Isakov, Brigita Zolnai, Angela Zolnai i dve omladinke iz Kikinde, Katarina Kalmar i Dragana Drvenjak.

Kapiten Đenđi Kirti ističe: „Kao i nekoliko prethodnih godina na istim smo mukama. Sve utakmice igramo na strani, kao domaćini u Zrenjaninu, a zbog rekonstrukcije i izgradnje nove kuglane u Novom Bečeju, treniramo u Bačkom Gradištu. Kada sve to uzmemo u obzir sigurno da nas i ove sezone očekuje grčevita borba za opstanak".

Kuglaši „Jedinstva" i pored toga što ih je napustio najbolji igrač Žolt Kiš, sa nešto više optimizma očekuju prvenstvene okršaje u Prvoj ligi Srbije grupa Vojvodina. Za „Jedinstvo" su registrovani Ivan Mesaroš, Tibor Kirti, Goran Bugarski, Lajoš Zolnai, Zoltan Molnar, Sava Pajić, Robert Ernješi stariji, Sebastijan Molnar, Šandor Ivan, Norbert Mesaroš, koji se iz Sente vratio u matični klub, Norbert Ernješi, koji je dvojno registrovani, za superligaša „Radnički" iz Novog Sada i „Jedinstvo" i omladinici Oskar Rečo i Tibor Kereši.

Trener Ivan Mesaroš pred početak prvenstva kaže: „Sve utakmice kao domaćini, zbog nedostatka naše kuglane, igraćemo u Bačkom Gradištu zato su nam ambicije nešto skromnije, ali imamo sastav koji može konkurisati za mesto u gornjem delu tabele".

Strana 1 od 6

Sadržaj

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak