Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa po 7. put je organizovao književnu manifestaciju „Proleće Sime Cucića" posvećenu liku i delu Sime Cucića, rodonačelnika književne kritike književnosti za decu. Svečana dodela Nagrada „Sima Cucić" održana je u sredu 4. juna u Udruženju književnika Srbije u Beogradu. Tročlani žiri, u sastavu: prof. dr Tihomir Obradović, prof. dr Predrag Jašović i Radovan Vlahović, ove godine je dodelio ukupno tri Nagrade "Sima Cucić". Za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu nagrađena je knjiga "Branko Ćopić - dijalog sa tradicijom", Snežene Sarandić Čutura, Nagrada "Sima Cucić" za životno delo je posthumno dodeljena prof. dr Slavoljubu Obradoviću za monografiju “Pisac i kritičar Sima Cucić", dok je Sava Skobić nagrađen plaketom za svoj doprinos razvoju književnosti za decu, navodi prof. dr Tihomir Petrović, predsednik žirija: “Ovog puta, Banatski kulturni centar nagrađuje izučavaoce književnosti za decu, kao stvaraoce same, dakle pesnike, pripovedače i romansijere. Nagrađena je knjiga koja se tiče Branka Ćopića. Branko Ćopić je klasik srpske književnosti za decu. On je obrazac pisca koji piše za decu i mlade. Nagradu je dobila prof. Snežana Šarančić Čutura koja na jedan monografski i studiozan način govori o Branku Ćopiću i o njegovoj vezi sa usmenom književnošću." Prema rečima dobitnice Nagrade „Sima Cucić" za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu, Snežane Šarančic Čutura, velika je čast primiti ovu nagradu. Pre svega iz razloga jer je žiri prepoznao ogroman trud koji je uložen u stvaranje ove knjige, ali i zbog toga što su prethodni dobitnici uglavnom ljudi iz čijih knjiga se uči zanat” dodaje Šarančićeva. Ona se zahvalila najviše svojoj mentorki Ljiljani Pešikan Duštanović, koja je vodila rad oko doktorske disertacije iz koje je proizašla knjiga o Branku Ćopiću: “Knjiga "Вranko Ćopić - dijalog s tradicijom" bavi se samo jednim aspektom Ćopićevog dela, odnosno bavi se zapravo jednim delom Ćopićeve poetike i jednim delom Ćopićevog opusa, a to je veza njegovih dela za decu i usmene tradicije.

Manifestacija „Proleće Sime Cucića" se organizuje u cilja afirmacije i kritičkog sagledavanja književnosti za najmlađe.

Maketa Novobečejca Milorada Miće Josimovića rezultat je višemesečnog rada i istraživanja

Maketa Starog grada, odnosno nekadašnje moćne Bečejske tvrđave na Tisi iz 13. veka, od nedavno krasi prostor Doma kulture u Novom Bečeju i ubuduće će biti u njegovoj stalnoj postavci. Maketa Novobečejca Milorada Miće Josimovića rezultat je višemesečnog rada i istraživanja u kojima su mu, svojim savetom i kritikom, pomogli mnogi, a po najviše prof. dr Alefesandar Kasaš, istoričar poreklom iz Novog Bečeja. Profesor Kasaš je još рге 30 godina prvi put pisao o Starom gradu, pravom dragulju, kako kaže, zakog mnogi Novobečejci nisu ni svesni da postoji: „Mnogi Novobečejci nisu ni svesni kakav smo mi nekad dragulj imali, a to je ova Bečejska tvrdava, pored drugih Iokaliteta, od Arače, Matejskog broda do Borđoša i Starog magacina koji na žalost propada, a u pitanju je objekat iz 18. veka i nema ga na prostoru nе samo današnje Vojvodine nego i Srbije."

Profesor Kasaš je dobio čast da zajedno sa autorom makete, Miloradom Josimovićem, simbolično preseče vrpcu i maketu otkrije javnosti. Njemu je, takođe, pripalo i to zadovoljstvo da održi pozdravni govor i prisutne uputi u neke od zanimljivih detalja o bogatoj istoriji Bečejske tvrdave, koja je postojala vekovima. U svom govoru, profesor Kasaš je posebno istakao zadovoljstvo činjenicom što je maketa našla mesto baš u prostoru Doma kulture, sa čije se terase mogu videti ostaci Bečejske tvrđave. Direktor Doma kulture, Novica Blažin, u svom obraćanju se zahvalio svima koji su učestvovali i omogućili da maketa Starog grada dobije svoj konačni sjaj.

Najduži dan u godini i prvi dan leta, 21. jun 2014. godine, u Novom Bečeju bio je u znaku mladosti i sporta. Blizu 2000 sportista iz 23 grada Vojvodine i Srbije, ali i iz Crne Gore (Nikšića), došlo je u grad kraj Tise na „Vikend sporta", svojevrsnu manifestaciju drugarstva i fer pleja. U predivnom ambijentu prepunog amfiteatra kraj Tise, sportsko nadmetanje mladih, koje Turistička organizacija, Sportski savez opštine i MZ Novi Bečej organizuju drugi put, otvorio je predsednik novobečejske opštine Saša Šućurović, istakavši nadu da će mnogi prisutni takmičari u budućnosti postati vrhunski sportisti.

Mladim sportistima su se potom obratili Biljana Lajović, koordinator jedinice za prevenciju nasilja u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nikola Vida iz kancelarije UNICEF-a u Beogradu. Njihova zajednička poruka bila je, da su ovakva nadmetanja mladih svojevrsna promocija sporta, zdravih stilova života, da pomažu svestranom razvoju ličnosti, vraćaju sistem vrednosti, doprinose širenju drugarstva i prijateljstva, a veoma su značajna u borbi protiv nasilja i negovanju fer pleja.

Na kraju su istakli da na ovakvim susretima nema pobednika i poraženih, jer su svi učesnici, bez obzira na rezultat, pobednici.

Na više lokacija u gradu mladi su se nadmetali u odbojci, košarci, rukometu, fudbalu, odbojci na pesku, šahu i borilačkim sportovima (karateu, tekvondu i kik boksu).

U duhu manifestacije i fer pleja, predstavnik Fudbalskog saveza Srbije je uručio Ženskom fudbalskom klubu „Novi Bečej", članu Super ligi Srbije, pehar fer pleja za sezonu 2013/2014.

Akciji „Sport protiv nasilja" priključio se i Teniski savez Srbije, u saradnji sa NIS-om, pa je više od stotinu mališana imalo priliku da na desetak mini terena steknu prva znanja o ovom sve popularnijem sportu.

Slađanu poznajemo kao našu eminentnu rok pevačicu, ženu koja pomera granice, koja je uvek interesantna, nova, provokativna, atraktivna. Međutim, iako je književno veče počelo sa jednim kratkim uvodnim filmom u kojem se govori o njenom muzičkom radu, Slađana nije bila naš gost u ulozi muzičara, već u ulozi književnika - Agneš Đukičin

Enciklopedijska knjiga „Civilizacija i žena - muška žena", u dva toma na 1.732 stranice iz pera Aleksandre Slađane Milošević jedne od ikona pop kulture s kraja 70-ih i početkom 80-ih godina, predstavljena je 20. juna u galeriji Narodne biblioteke Novi Bečej. Područje rada, istraživanja i ličnog interesa autorke bile su oblasti psihologije, mitologije, religije, istorije, filozofije, sociologije, umetnosti, antropologije, etnologije i njima srodnih disciplina. "Civilizacija i žena - muška žena" hronološki prati sudbinu žene kroz istoriju dugu nekoliko hiljada godina, od drevnih civilizacija Mesopotamije, Egipta, Indije, Judeje, Grčke, Rima, preko Vizantije, srednjeg i novog veka, sve do modernog i postmodernog doba.

Društvena uloga, lični dometi žene, skokoviti psihološki i stvaralački napredak, postignuća u mnogim oblastima, kao i prava priroda žene, razotkrivaju se kroz mitove, religiju, umetnost, filozofiju, nauku, istakla je Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej: "Slađanu poznajemo kao našu eminentnu rok pevačicu, ženu koja pomera granice, koja je uvek interesantna, nova, provokativna, atraktivna. Mnogi nisu znali da je napisala knjigu, odnosno enciklopediju. To je ono što je fascinantno, što nas sve ostavlja iznenađene, ostajemo skoro bez daha, da je jedna osoba za 11 godina napisala enciklopediju. Dobila je komplimente naših najeminentnijih stručnjaka, da je zaista ono što je napisano u ovoj knjizi, izuzetno vredno i značajno za srpsku kulturu.

Knjiga prati odnos prema ženskom principu, od nastanka mitološke i religijske svesti, do pojave psihološki i socijalno integrisane žene novog vremena. Autorka sagledava i iznosi svedočanstva o učešću žena, ne samo u civilizacijskim periodima, već i transkulturalno, prateći uticaj žene na razvoj ljudskih zajednica različitih struktura i porekla. Teza koju knjiga  prati jeste nepravda prema istorijski obespravljenoj ženi. Sva naša sadašnjost, povezana je sa prošlošću, sva naša saznanja, deo su celokupnog znanja ljudske vrste, naglašava Aleksandra Slađana Milošević, autorka knjige: "Knjigu sam pisala 11 godina. Profesor Žarko Trebješanin je rekao jako zanimljivu stvar, da je to nemoguće, zato što ovakvo delo mora da se piše čitavog života. Razmislila sam, i upravu je skroz, jer se moja odluka da napišem ovakvo delo u stvari rodila još kada sam bila dete. Pisala sam je kao što sam rekla punih 11 godina, sa tim što sam poslednjih nekoliko godina bila u potpunoj izolaciji. Živela sam kao isposnik u ćeliji, jer zaista nisam izlazila iz kuće. Nisam imala vremena ni za kakav drugi život, osim za rad. U stvari, možda sam najponosnija što sam uspela u tome, da ta knjiga ipak ugleda publiku i da dođe pred čitaoce.”

Cilj ove knjigе je da pomogne afirmaciji žene i poboljša odnose među polovima. Kako bi se cilj postigao, autorka tvrdi da je potrebno redefinisati rodne uloge i promeniti uređenje budućeg društva.

Fudbaleri „Jedinstva" iz Novog Bečeja, su u Srpskoj ligi grupa Vojvodina zauzeli 15 pretposlednje mesto, sa 26 bodova. Prvi strelac ekipe Vladimir Radišič sa devet golova

Fudbaleri „Jedinstva" iz Novog Bečeja, neslavno su okončali proteklu sezonu u Srpskoj ligi grupa Vojvodina. Novobečejci su zauzeli 15 pretposlednje mesto, sa 26 bodova i posle samo jedne sezone moraju da napuste treći stepen takmičenja. Na 30 utakmica „Jedinstvo" je zabeležili šest pobeda, osam puta igralo nerešeno, doživelo 16 poraza, postiglo 27, a primilo 55 golova.

Od šest pobeda Novobečejci su tri postigli u gostima („Tekstilac" u Odžacima 2:1, „Slogu" u Temerinu 2:1 i “Radnički" u Novoj Pazovi 1:0), a tri pred svojom publikom („Radnički" iz Sremske Mitrovice 3:1, „Tekstilac" 2:0 i „Dunav" iz Starih Banovaca 2:1).

Za ekipu je igrao 31 fudbaler, a najviše utakmica odigrao je Vladimir Radišić 29, Nikola Ajdarić, Neven Radaković 26, Nenad Vinović 25, Nikola Isailović 23, Milorad Ivančev 22, Ognjen Maleš 20, Ilija Krasić 18, Bojan Trivunović 15, Velibor Škero, Marko Drljača, Vladimir Dizdarević, Igor Stepančev 14, Marko Njagrin, Aleksandar Bicok 13, Ervin Rigo, Nikola Rudnički, Nikola Peruničić, Milan Misić 12, Vuk Babić, Vlado Zekanović, Robert Kiš 11, Darko Ćazić 10, Stefan Milosavljev i Feda Baletić osam, Dalibor Šijanović sedam, Strahinja Josimović tri, Aleksandar Bijelić dve, Strahinja Vasković, Stefan Stojkov i Aleksandar Marčić jednu utakmicu. Ekipu su vodila dva trenera, u prva tri kola Dragan Krčmar, a potom do kraja prvenstva Milan Budisavljević.

Prvi strelac ekipe je Vladimir Radišić sa 9 golova, Nikola Ajdarić je postigao četiri, Nikola Isailović i Nikola Peruničić tri, Ervin Rigo, Ilija Krasić, Davorin Šijanović, Neven Radaković i Ognjen Maleš jedan, dok su Novobečejcima pomogli i protivnički igrači sa tri autogola.

Predsednik kluba Ranko Janjić na kraju prvenstva ističe: „Оnо čega smo se pribojavali na početka prvenstva ipak se dogodilo. Posle samo godinu dana napuštamo Srpsku ligu, a za to postoji više razloga. Pre svega nespremni i sa oslabljenim igračkim kadrom dočekali smo nastup u ovako kvalitetnom rangu takmičenja. Slab učinak u prvom delu nije se mogao nadoknaditi u nastavku, kada smo igrali mnogo bolje. Nama sada predstoji da se što bolje organizujemo i formiramo ekipu koja će od jeseni igrati u Vojvođanskoj ligi grupa Banat".

Strana 1 od 6

Sadržaj

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak