Dr Jene Sentklarai

rođen 21. januara 1843. godine u Vranjevu. Otac Naum Nedić je bio žitarski trgovac, a majka Žofija Salaji, domaćica iz Čantavira. Kuća im je bila u današnjoj ulici Svetozara Markovića br. 24 u Vranjevu. Njegovi roditelji dugo godina nisu imali dece, pa se majka, kao Mađarica i po rođenju katolkinja, zaklela svetoj Klari da će prvo dete, koje rodi, posvetiti njoj. Tako je Evgenije Nedić kršten u katoličkoj crkvi u Novom Bečeju.

Dr Jene Sentklarai

Osnovnu školu je završio u Novom Bečeju, a četiri razreda gimnazije u Velikom Bečkereku / Zrenjaninu/. Više razrede gimnazije i maturu završio je u Segedinu, gde je počeo da piše pesme i pripovetke. Posle završene gimnazije 1860. godine prelazi u Temišvar, u duhovnu akademiju, gde ima besplatan stan , hranu i odeću.

Po završetku studija 20. jula 1866. godine rukopoložen je za sveštenika i svoju prvu misu odslužio je 12. avgusta, na dan svete Klare u crkvi u Novom Bečeju. Prvo svešteničko mesto dobio je u Štajerlaku u Rumuniji, posle samo godinu dana, ponovo je u Temišvaru gde počinje svoj plodni naučni rad, i menja svoje prezime Nedić u Sentklarai, a ime Evgenije u Jene.

U Temišvaru je 1868. godine položio pedagoški ispit i sporazumno sa crkvenim vlastima preuzima mesto direktora osnovne škole i profesora realke u Velikoj Kikindi, gde boravi samo godinu dana, da bi se vratio u Temišvar, za profesora latinskog jezika, istorije, zemljopisa i filozofije. Teške matarijalne prilike njegove porodice vraćaju ga 1873. godine ponovo u Novi Bečej gde preuzima mesto paroha, nastavlja da se bavi filozofskim studijama i polaže doktorat iz filozofije u Budimpešti 1875. godine.

Pažnju javnosti skrenuo je na sebe knjigom „Sto godina iz istorije južne Ugarske” /1882/, za koju je nagrađen i ubrzo primljen za dopisnog člana Mađarske akademije nauka i privatnog docenta Univeriteta u Budimpešti. Objavio je mnoge istorijske knjige. Za dopisnog člana Srpskog učenog društva izabran je 1885, a Matica srpska ga 1910. godine bira za počasnog člana. Priznanje mu stiže i iz rodnog mesta, Vranjevo ga 1916. godine bira za počasnog građanina. Umro je 1925. godine u Temišvaru.

Sadržaj

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak