Svedočenje Ungar Tihomira

šefa odelenja za informatiku IVAPV Novi Sad - iz Novog Sada

U Novom Sadu sam 25. februara 1992. godine upoznao Ungar Tihomira, koji je kao dete bio zatočen u sabirnom logoru magazina LEO WEISS u Novom Bečeju. Vezu sam uspostavio preko Vasilija Nićina koji je dobro poznavao Ungar Tihomira.

Lično mi je ispričao sledeće:

Njegova je porodica živela u Novom Kneževcu, odakle je 14. avgusta uhapšena, a 15. avgusta 1941. godine deportovana u N. Bečej, u već spomenuti magazin. U gradi magazina bile su drvene etaže (spratovi) po kojima su smešteni zatočenici. Jedan deo starijih i bolesnih osoba, koji nisu mogli da se smeste u unutrašnjost magazina, morali su da se smeste u svinjce, ispod kotarke, koja se nalazila u dvorištu, prekoputa magazina. Tu se nalazila i njegova baba, vrlo stara i bolesna osoba. Ona je tu i umrla, pre nego što su deportovani u Beograd. Deca su se uglavnom zadržavala u dvorištu, pa su se tu i igrala. Međutim, nisu smeli napuštati određeni deo dvorišta.

Oko 20. septembra 1941. godine, svi su oterani na pristanište i tu su utovarani za transport. Njihova prodica bila među prvima i oni su okrcani u deregliju koju je vukla mala lađa, pa su tako putovali za Beograd vrlo dugo.

U Beogradu je on, kao dete, bio sa majkom i sestrom na nekoj vrsti slobode, pa je tu njegova majka uspela da, putem podmićivanja, oboje dece pošalje u Aleksinac, a odatle u jedno selo u okolini, gde je pod lažnim imenom, kao Tihomir Urošević, preživeo rat.

U znak zahvalnosti svome lažnom imenu, koje ga je spaslo, zadržao je ime Tihomir i dodao ga svome pravom prezimenu UNGAR. Inače, njegovo ranije ime bilo je TIBOR.

Na lično pismo Ungar Tihomiru, da mi pruži još neke podatke o logoru, on mi je posleo opis sudbne svoje sestre, koji je deo ove zbirke svedočenja.

B. Kiselički

Prepis pisma UNGAR TIHOMIRA, službenika IV APV iz Novog Sada čija je porodica bila zatočena u sabirnom logoru u Novom Bečeju. Ono predstavlja jedino originalno svedočanstvo o danima strašnog progona Jevreja u avgustu i septembru 1941. g.

RATNI KOŠMARI PORODICE UNGAR

Uvod

Da bih opisao naša stradanja u privremenom logoru u Novom Bečeju, moram nekoliko reči utrošiti za minimalne generalije o mojoj porodici. Moji roditelji, otac Marcel Ungar i majka Margita Ungar-Blau su iz Banatskog Aranđelov.

Otac mi je rođen 1897. godine, a majka 1905. Moji roditelji su imali troje dece: Olgu, rođenu 1925, mog starijeg brata koji je umro kao malo dete i mene Tihomira, rođenog 1930. godine. Ovde ću dati neke podatke samo o najbližoj od moje mnogobrojne rodbine. U Novom Kneževcu imao sam strica, strinu i dve sestre od strica. Zatim, tu je živela porodica Vajs, sestra moje mame, njen muž, sin i kćer. U Senti sam imao ujaka i ujnu, prezime Blau. U Beogradu sam imao tetku Ružu, koja je bila udata za muslimana, prezimenoml Borovac. Baba sa majčine strane i tatina tetka.

Mislim da je moja porodica imala najviše sreće u preživljavanju ratnih strahota banatskih jevrejskih porodica.

Pobrojaću sve članove moje uže porodice koji su preživeli ratne strahote:

1. Trajković-Ungar Margita (moja majka), umrla 1971. godine

2. Adam-Ungar Olga (moja sestra), živi u N. Sadu, ul. M. Gorkog 8.

3. Ungar Tihomir, pisac teksta, živim u N. Sadu, Nar. fronta 16

4. Štajne-Ungar Marika (sestra od strica), živi u Čikagu, SAD

5. Polaček-Vajs Barbara (sestra od tetke), živi u Holonu - Izrael

6. Blau Ileš (ujak), umro odmah posle rata

7. Blau Pirika, ujna, umrla u Subotici.

8. Borovac-Blau Ruža, tetka, poginula posle rata od zalutalog metka

Od pobrojanih, preživelih, nas četvoro prvih u spisku bili smo u privremenom logoru u N. Bečeju.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.