Svedočenje Bogdana Kovačeva - "Bode Baje"

penzionisanog profesora iz Zrenjanina, koji je rođen i mladost proveo u N. Bečeju.

Kao rođeni Vranjevčan, a zainteresovan za sudbinu Jevreja iz Vranjeva, Boda mi je ispričao sećanje njegovog komšije, deda Slavka Mojickog, koji je rođen početkom prošlog veka, a umro 1990. godine.

Deda Slavko se jasno sećao da se nekadana placu Bodinog brata od strica Laze Kovačeva, nalazila velika porta jevrejske crkve i u njoj se nalazila mala zgrada sinagoge. Kuća deda Slavkovih roditelja nalazila se tačno preko puta te velike porte, pa je i on, zajedno sa ostalom decom iz komšiluka često i rado provodio sate u igri na velikoj zelenoj površini porte. Jevreji su povremeno, obično subotnjim danima i o svojim praznicima dolazili u svoju crkvu, pojali svoje pesme, a ponekad delili neke kolače, koje su jeli zajedno sa ostalom decom koja su se tu našla.

Jevreja koji su se okupljali oko crkve nije bilo mnogo - tridesetak - a bili su uglavnom siromašni ljudi: male zanatlije, sitni trgovci i nadničari. Slavko se seća da je dosta njih kopalo u nadnicu kod imućnijih seljaka.

Pre I svetskog rata - ne zna godinu - crkva je opustela, a ti ljudi više se u crkvi nisu pojavljivali.

Ovo sećanje "Boda" je ispričao 18. februara 1991. godine, a znajući za moja raspitivanja o vranjevačkim Jevrejima, pošto o tome ima malo podataka.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je tridesetih godina XX veka postojalo kupalište na Tisi sa dva bazena i dvadesetak kabina a nalazilo se malo nizvodno od bivše skele?